Logo Tasarımında 6 Önemli Adım
Logo bir kurum veya kuruluşu ötekinden ayırırken markanın kendini ifade için yarattığı görseldir. Bu bir harf, fotoğraf veyahut çizim olabilir. Şirketler kendi markalaşma süreçlerinde rakipleri ve müşterileri ile olan görsel iletişimlerine logoları aracılığı ile başlarlar. Yani, kuruluşu itibariyle bir markayı ilk var eden logosudur. Görsel iletişimin en önemli aracı olan logolar tam da bu noktada, marka yaratım sürecinde, markayı temsilen oluşturulmuş çok önemli iletişim araçlarıdır. Hem kurumun markalaşması yolunda önemli bir adımdır hem de aynı kurumun piyasada hitap ettiği kitle ile arasında önemli bir bağlantıdır.
Doğru Logo Nasıl Oluşturulur?
Tam olarak yukarıda belirttiğimiz sebeplerden ötürü doğru logo oluşturmak her kurum için çok önemlidir. Yani logo markanın vizyonunu ve misyonunu, sahip olduğu değer yargılar ve prensipler dahilinde, hedef kitlenin de ilgisini çekecek şekilde tasarlanmış olmalıdır. Elbette bu beklentiler pek çoğumuza kafa karıştırıcı gelmiş olabilir. Fakat telaşa mahal yok. Aşağıdaki adımlar size doğru logo tasarlayabilmeniz için gerekli ipuçlarını verecektir.
1) Fikirleri Birleştirin
Tek fikirle logo yaratılmaz. Zaten tek fikir üzerinden de bi kaç yargı verilemez. Oysa biz iyi bir logodan şirketi bütün değer yargıları ile ifade etmesini bekliyoruz. Dolayısıyla logo oluştururken birkaç fikri birleştirip fikirlere ortak bir form oluşturmak daha doğru olacaktır. Logodaki her çizgi her işaret bir amaçla konulmuş olup bir fikri, bir grubu temsil etmeli. Dolayısıyla da logonun elementleride uyum içinde olmalı ve bir bütünlük taşımalıdır. Yani birkaç fikre ortak zemin bulun ve bunu en yaratıcı şekilde yansıtmaya gayret edin.
2) Statik Formları Dinamik Hale Getirin
Statik görsellerden daha ziyade hareket edermiş gibi gözüken dinamik formlar çok daha ilgi çekicidir. Dolayısıyla logoyu tasarlerken kullanılan görsellerin hareket ediyormuş gibi gözükmesi logoyu daha cazip hale getirir. Bu etkiyi yaratabilmek için bazı teknikler mevcut. Bunlardan biri tekrarlanan şekillerdir. Bir şeklin düzenli tekrarı onu hareketli görmemizi sağlar. Bunun yanı sıra görsel olarak oklar kullanılabilir veyahut aynı zeminde şeklin boyutu düzenli şekilde değiştirilerek bu etki sağlanabilir.
3) Logoya Katman Ekle
Logo elbette ilk bakışta görünenden daha fazlası olmalıdır. Yani logonun ardında ikincil bir görüntü olmalı. Bu da pek tabii görsel bazı illüzyonlar ile mümkün. Çizgi ağırlığı ve negatif boşluk bu anlamda kullanılabilecek tekniklerden bir kaçıdır. Görsel olarak ilk mesaj ve ancak dikkatli bakan bir çift gözün fark edebileceği ikincil mesajı bir sıra ile verebilmek, görsel olarak bunu yaratabilmek elbette zordur fakat aşikar ki bu zorluğu onu daha akılda kalıcı yapar. Bu sayede hem müşteri için bir sürpriz ve keşif unsuru yaratılmış olunur hem de markanın hatırlanabilirliği güvence altına alınmış olur.
4) İlgili Sembolleri Bulun
Doğru logoyu yarabilmek elbette uzun ve çetrefilli bir süreçtir. Bu süreç zihninizi oldukça meşgul eder ve yaratıcılığınızın uç noktalarına tırmanmaya çalışırsınız. Bunu hızlandırmak için size en önemli tavsiyelerimizden biri öncelike oturup ben neyi ifade etmek istiyorumu düşünmeniz olacaktır. Sonrasında ise ifadenizin benzerlerini, yani benzer amaçlar ile tasarlanmış logoları (buna rakip şirketlerin logoları da dahil) incelemelisiniz. Sonuç itibariyle sizin tasarlayacağınız logo onların arasından biri olmalı ama hiçbirine benzememeli. Bu incelemenin ardından dönüp kendi markanıza, marka hikayenize, markanın tarihine, bu markaya özgü değerlere göz gezdirmeli yapacağınız logoyu da bu kıstaslara göre şekillendirmelisiniz.
5) İnce Ayrıntıları Kullanın
Hızla gelişen teknoloji sayesinde logo tasarımı yaparken kullanabilceğimiz araçların ve programların sayısı da arttı. Logo tasarlarken bunlardan yararlanmalı, modern ve yüksek çözünürlüklü araçları kullanmalıyız. Bu yüksek çözünürlüklü araçlar, size her kalınlıkta ve boyutta çizgileri ve öteki şekilleri daha karmaşık ve iç içe formlarda sunabilme imkanı sunar. Bütün bunlarda elbette logonun daha iyi bir görselinin olmasına yardımcıdır.
6) Görsel Dilini İnceleyin
Logoyu hangi alan için tasarlıyorsanız bu alandaki temaları ve bu alanın görsel dilini incelemeniz çok önemli. Logonun işleyeceği sektör sizlere tasarım esnasında size yardımcı olacak ipuçları verecektir. Bunun yanı sıra evrensel işaretlere de hakim olmak gerekir çünkü bazı semboller dili aşar. Örnek vermek gerekirse hızı ve yönlülüğü ima eden oklar evrensel işaretlerdir ve herkesçe aynı algılanır. Bunları bilmek hedef kitleye yönelik bir logo tasarlanmasını kolaylaştırır ve logonun dilini herkesçe anlamlandırılabilir kılar.