Instagram Algoritması Nasıl Çalışır?

Paylaşmayı unutmayın.

Instagram Algoritması Nasıl Çalışır? – Dijital çağda sosyal medya uygulamaları hayatımızda oldukça önemli bir yer kaplıyor. Instagram ise en çok kullanıcısı olan platformlardan biri. Ancak uygulama alışılmışın dışında güncellemeler yaptığından beri çok fazla kafa karışıklığına sebep oluyor. Hikaye, akış gönderisi, reels ve IGTC vidosu için Instagram algoritması hakkında bilgi sahibi olunması önemli. Ayrıca işletmeniz ve markanız için daha fazla etkileşim hedeflerken de algoritmaya hakim olmak işinizi kolaylaştırır.

Instagram Algoritması Nasıl Çalışır?

2021 Yılında Instagram Algoritması

Instagram’ı bir süre de olsa kullandıysanız algoritmanın nasıl hızlı bir şekilde değiştiğine şahit olmuşsunuzdur. Ancak, algoritmanın aslında nasıl çalıştığını anlayarak içerik stratejinizi de buna göre şekillendirebilirsiniz.

Akış Gönderileri

Akıştaki gönderileriniz için algoritma üzerinde etkili 6 temel faktör bulunmaktadır:

  • İlgi Çekicilik
  • İlişki
  • Güncellik
  • Sıklık
  • Takip
  • Kullanım

Instagram Algoritması Öne Çıkmak

Faktör 1: İlgi Çekicilik

Instagram’daki akış kimi takip ettiğinize ve geçmişte beğendiğiniz hesaplar ile gönderi türlerine göre şekillenir. Uygulama beğeneceğinizi düşündüğü gönderi türünü akışınızda daha çok gösterir. Dolayısıyla akışta gördüğünüz gönderiler uygulama içerisindeki davranışlarınızın bir araya gelmiş halidir. Fotoğraflarında en çok etkilendiğiniz kişiler, beğendiğiniz ve yorum yaptığınız gönderi türleri en çok etkileşimde bulunduğunuz hesapları oluşturur. Bu sebeple de Instagram’da mümkün olduğunca aktif olmak önemlidir.

Akış mevzu bahis olduğunda, Instagram algoritması içeriğe öncelik vermektedir. Akıştaki sıralama Reels videoları, daha önce yorum yaptığınız hesapların gönderileri, beğendiklerinize benzer gönderiler şeklinde sunulur. Yeni güncelleme ile beğenileri gizleme seçeneği sunulduğundan yakın zaman algoritmada yeni değişiklikler de olabilir.

Ayrıca ilginizi çekebilir: Instagram Beğeni Sayılarını Gizleme Seçeneği Sunuyor

instagram-algoritmasi-nasil-calisir
Photo by Alex Bracken on Unsplash

Faktör 2: İlişki

Instagram algoritması önceliği yakın çevrenizin ve ilgilendiğiniz kişilerin gönderilerine öncelik vermek ister. Uygulama, size gerçekten istediğiniz gönderileri göstermek için etkileşimleri kullanır . Etkileşimlerde ağırlık sırasıyla şu şekildedir:

  • İçeriğini beğendiğiniz kişiler
  • Direkt mesaj attığınız kişiler
  • Arama yaptığınız kişiler
  • Gerçek hayatta tanıdığınız kişiler

Uygulama size içerikler gösterirken birini takip ettiğiniz anda onunla ilişki ve ilgi düzeyinizi hesaplamaya başlar.

Faktör 3: Güncellik

Algoritma, sadece etkileşime dikkat etmez, ayrıca gönderilerin ne kadar süre önce yayınlandığını da dikkate alır. Instagram algoritması size en güncel ve yeni içerikleri sunmayı amaçlar, bu sebeple de ne zaman paylaşım yapıldığı önemlidir. Her hesap için doğru paylaşım zamanı farklıdır, çünkü takipçilerin bu konudaki beklentileri değişkendir. Kendi hesabınız için en iyi zamanlamaya sadık kalarak etkileşiminizi kısa sürede artırabilirsiniz. Takipçilerinizin internette daha aktif oldukları zamanlarda paylaşım yapmanız, daha fazla beğeni ve yorum almanızı kolaylaştırır.

Ayrıca ilginizi çekebilir: Daha İyi Instagram Reklamları İçin Tüyolar

Faktör 4: Sıklık

Uygulamayı ne sıklıkla açıp kullandığınız önemli bir unsur. Sık sık uygulamaya giren biriyseniz, son ziyaretinizden bu yana paylaşılan en güncel gönderileri görebilirsiniz. Ancak uygulamaya daha az vakit ayırıyorsanız, kronolojik sıradan ziyade uygulamanın beğeneceğinizi düşündüğü gönderileri görürsünüz.

instagram-algoritmasi-nasil-calisir
Photo by Le Buzz on Unsplash

Faktör 5: Takip

Kaş kişiyi takip ettiğiniz Instagram algoritması için önemli bir veri. Çok fazla hesabı takip ediyorsanız akışta yalnızca en alakalı kişileri görürsünüz. Dolayısıyla her hesaptaki tüm gönderiler karşınıza çıkmaz. Bu noktada hatırlatmamızda fayda var ki hayalet takipçilerden kurtulmanız algoritmayı olumlu yönde etkileyecektir. Takipçilerinizin çoğu aktif olmayan kişilerden oluşuyorsa bu, algoritmaya yalnızca zarar verecektir.

Faktör 6: Kullanım

Instagram’da ne kadar çok zaman harcarsanız, uygulamayı açtığınızda o kadar alakalı gönderiler görebilirsiniz. Ancak uygulamada harcadığınız zaman size gösterilen güncel içeriklerin yenilenme hızından daha fazla da olabilir. Son olarak bu gibi durumlarda uygulama, önceki etkileşimlerinizi baz alır. Gerekirse size yeni hesaplara ait önerilen içerikler sunar. Algoritma içinse uygulamada her gün, günde birkaç dakika harcamanız yeterli olacaktır.

Ayrıca ilginizi çekebilir: Instagram Pazarlaması – Kullanabileceğiniz 5 İpucu

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar