Instagram Beğeni Sayılarını Gizleme Seçeneği Sunuyor

Instagram Beğeni Sayılarını Gizleme Seçeneği Sunuyor

Paylaşmayı unutmayın.

Instagram Beğeni Sayılarını Gizleme Seçeneği Sunuyor – Bir süredir test aşamasında olan özellik, kısa süre önce duyuruldu. Tüm Facebook ve Instagram kullanıcıları, güncellemelerinin her birinde beğeni sayılarını gösterip göstermeyeceklerini seçebilecekler.

Instagram Beğeni Sayılarını Gizleme Seçeneği Sunuyor


Instagram tarafından açıklandığı gibi:

“Bir süredir Instagram’da beğeni sayılarını gizleme özelliğini test ettiğimizi fark etmiş olabilirsiniz. Bugün, Instagram ve Facebook’taki herkesin, kendilerine neyin uygun olduğuna karar verebilmeleri için; herkese açık beğeni sayılarını gizleme seçeneğine sahip olacağını duyuruyoruz.”

İşlem Facebook’ta şöyle görünecek:

Facebook'ta beğeni sayılarını gizleme
@SocialMediaToday

Instagram, ilgili özelliği seçili bölgelere genişletmeden önce ilk olarak 2019’da teste başlamıştı. Sonrasında COVID-19 nedeniyle, proje geçen yılın büyük bir bölümünde rafa kaldırıldı.

Adam Mosseri, şirketin kullanıcı deneyimini iyileştirmek için ileriye dönük en iyi yolu aradığını ve bu nedenle özelliğin yeniden gündemde olduğunu açıkladı. Sonrasında ise Instagram hesabında aşağıdaki gönderiyi paylaştı:

Instagram Beğeni Sayılarını Gizleme Seçeneği Sunuyor - Adam Mosseri
@AdamMosseri

“İnsanların Instagram’daki deneyimlerini nasıl etkileyeceğini görmek için, beğeni sayılarını gizleme özelliğini test ettik. İnsanlardan ve uzmanlardan duyduğumuz şey, beğeni sayılarını görmemenin bazıları için yararlı bazıları içinse can sıkıcı olduğuydu. Özellikle, insanlar neyin trend veya popüler olduğunu anlamak için beğeni sayılarını kullanabiliyor. Bu yüzden size seçim yapma şansı sunuyoruz.”

Beğenilerin görüntülenmesini kaldırırsanız, platformun performans baskısının bir kısmını ve Instagram etkileşiminin rekabetçi doğasını azaltabilirsiniz.

Katılımı teşvik etmek – veya doğru katılım türlerini teşvik etmek – son zamanlarda sosyal platformlar için daha önemli bir endişe haline geldi. Beğeniler ve takipçiler gibi orijinal odak ölçütleri artık bazıları tarafından potansiyel olarak zararlı görülmekte. Ve algılanan popülariteyi oyunlaştırmaya değil, sosyal bağlantıyı geliştirmeye yönelik çerçevelenmesi gereken bir sisteme elverişli değil.

Diğer Sosyal Platformlar

2018’de Twitter CEO‘su Jack Dorsey, artık bu platformdaki beğeni ve takipçi sayılarına odaklanarak yanlış yola girdiklerini hissettiğini söylemişti. Bununla birlikte, ideal olarak kendisinin, artık sosyal medya katılımı için doğru odağı yansıtmadıklarından, mümkün olduğunda bu metriklerin önemini azaltmaya çalışacağını eklemişti.

Dorsey tarafından açıklandığı gibi:

“Yani Twitter’ı açtığınızda ve takipçi sayınızın beş olduğunu gördüğünüzde, bu aslında sizi bu sayıyı artırmaya teşvik ediyor. Bu durum, 12 yıl önce doğru olabilirdi, ama bugün doğru olduğunu sanmıyorum. Bence odaklanman gereken sayı bu değil. Bence daha önemli olan, platformda yaptığınız anlamlı görüşmelerin sayısı.”

‘Anlamlı konuşmaları’ nasıl ölçtüğünüz daha karmaşıktır. Ancak örneğin Snapchat, takipçi sayısı ve beğeniler gibi performanslı istatistiklere vurgu yapmadan başarılı oldu. Bunun, uygulama içindeki katılımı iyileştirmede bazı faydaları olduğunu iddia etmek mümkün.

Facebook ve Instagram’da, Artık Beğeni Sayılarını Gizleyebilirsiniz

Facebook ve Instagram'da, Artık Beğeni Sayılarını Gizleyebilirsiniz
Photo by cottonbro on Pexels

Instagram ve Facebook’a eklenen yeni özellikle ilgili diğer açıklamalar ise şöyle:

“Feed’inizdeki tüm gönderilerdeki beğeni sayılarını gizleme seçeneğiniz olacak. Ayrıca kendi gönderilerinizde beğeni sayılarını gizleme seçeneğine de sahip olacaksınız. Böylece başkaları gönderilerinizin kaç beğeni aldığını göremez. Bu şekilde, isterseniz gönderilerin kaç beğeni alacağı yerine, paylaşılan fotoğraflara ve videolara odaklanabilirsiniz.”

Buradaki ifade, Instagram’ın kendisinin; beğeni sayılarını gizlemenin genel olarak kullanıcı odağını, yanıttan ziyade içeriğe yönlendirmede daha faydalı olduğuna inandığını gösteriyor. Ancak kullanıcılardan gelen yanıtların çoğunluğu bu özelliğin isteğe bağlı olmasını zorunlu kıldı.

Markalar için bu muhtemelen iyi bir durum. Çünkü beğenileri ölçmek hala analiz sürecinin önemli bir parçası. Ayrıca çabalarınız hakkında fikir edinmenin de bir yolu.

Ayrıca beğeni sayıları, rakip analizinde karşılaştırmalı bir ölçü olarak sahip olunması gereken kullanışlı bir araçtır. Bu nedenle, ticari hesaplar için, daha fazla katılımı teşvik etmek amacıyla, beğeni sayılarını aktif tutmak mantıklı olacaktır.

Instagram Beğeni Sayılarını Gizleme Seçeneği Sunuyor

Instagram’da Kendi Gönderilerinizdeki Beğeni Sayılarını Gizlemek İçin:

  1. Beğeni sayısını gizlemek istediğiniz gönderinin üzerindeki üç noktaya tıklayın.
  2. Açılan menüden “Beğenme Sayısını Gizle” seçeneğine tıklayın.
  3. Artık diğer kişiler o gönderiye kaç beğeni geldiğini göremeyecek.
  4. Beğeni sayısı gizlenen gönderilerin altında beğeni sayısı yerine “…ve diğer kişiler beğendi” yazısı görünmekte.
Instagram Beğeni Sayılarını Gizleme Seçeneği Sunuyor

Diğer Kullanıcıların Gönderilerindeki Beğeni Sayısını Görmek İstemiyorsanız:

  1. Profil ayarlarınıza gidin.
  2. 🔏 “Gizlilik” seçeneğini tıklayın.
  3. Gizlilik ekranından “Gönderiler” i seçin.
  4. “Beğenme ve Görüntülenme Sayılarını Gizle” seçeneğini aktifleştirin.
Instagram Beğeni Sayılarını Gizleme Seçeneği Sunuyor

Beğeni sayısını gizleme konusunda, şimdi seçim size kalmış. Instagram gönderilerinizi normal olarak görüntüleyebilirsiniz. Yahut, olası eleştiri ve zorbalıklardan kaçınmak için bunları gizlemeyi seçebilirsiniz.

Güncelleme bugünden itibaren Instagram ve Facebook’ta yayında.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar