Daha İyi Instagram Reklamları İçin Tüyolar

Paylaşmayı unutmayın.

Daha İyi Instagram Reklamları İçin Tüyolar Instagram, dünyada en aktif kullanılan ve en fazla etkileşim yaratan ağlardan biri. Özellikle uzun süredir etkisi altında olduğumuz pandemi sebebiyle birçok işletmenin yeni gelir kaynağı Instagram oldu demek yanlış olmaz. 

Mağazalar, dükkanlar, restoranlar ve daha bir çok kategorideki işletme web sitesi kurmaktansa Instagram’da ticari hesap açmayı tercih ediyor. Bunun nedenleri arasında; Instagram üzerinden kitlelere daha hızlı ve kolay erişmek, daha az maliyet yaratması ve daha az tecrübe gerektiriyor olması gibi seçenekleri sıralayabilmek mümkün.

İşin aslı, hepimiz Instagram kullanıyoruz ancak işletme hesabı yönetecek kadar iyi bir kullanıcı mıyız? Yahut gerekli pazarlama bilgisine sahip miyiz? Açtığımız işletme hesabı bir türlü büyümüyorsa bunun sebebi ne olabilir? Daha birçok soru sıralamak mümkün ancak asıl soru Instagram reklamları ve işletme hesabıyla ilgili bilmemiz gereken tüyolar neler?

Instagram Reklamları İçin Yüksek Geri Dönüş Almanızı Sağlayacak 5 Tüyo

Instagram reklamları için tüyolar
Photo StockSnap on Pixabay

1- Doğru Bir Hedef Kitlesi Belirlemek

Instagram’da hedefleme türleri birkaç alt başlıkta toplanmakta. Konuma göre iller, şehirler veya ülkeler gibi belirli parametreler kullanabilir, demografik olarak yaş, cinsiyet ve diller gibi bilgilere dayalı olarak hedef kitlenizi daraltabilirsiniz.

Başlangıçta hedef kitlenizin dar olması daha yüksek verim almanıza olanak sağlayacaktır. Örneğin bir kıyafet satış hesabıysanız, genel anlamda kıyafetlerinizin hangi yaş grubuna daha yakın olduğunu (örneğin spor giyim ağırlıklı ise 17-25 yaş arası gibi bir yaş sınırlaması) daha çok hangi bölgelerde bu tarz giyimin yaygın olduğuna dair araştırma yaparak (örneğin Marmara bölgesi) detaylı hesaplamalar ile ilk hedef pazarınızı belirleyerek bu kitleye yoğunlaşmalısınız. Reklam verirken de bu filtreleri uygulamalısınız.

hedef kitle
Photo by Coffee Bean on Pixabay

Bu sayede hedef kitlenizle ilgili içerik yaratırken ilk oluşturduğunuz kampanyayı kitlenizi tanımak için kullanmış olacaksınız. Sonrasında iyi bir gözlemle yanlış yaptığınız noktalar varsa kolayca tespit etme imkanı bulursunuz.

Satış hedeflerine odaklanmaktansa hedef kitlenizi harekete geçiren şeylere odaklanmanız bu noktada çok önemli.

2- A/B Testi İle Farklı Reklam Görselleri Kullanmak

A/B testi nedir öncelikle bundan bahsedelim. Elinizde iki farklı reklam görseli olduğunu düşünelim. Ancak bunlar arasında seçim yapmanız gerekiyor. Bu durumda iki görsel için de birer doğrudan pazarlama e-postası hazırlayın. Müşterilerinizin % 5’ine birinci reklam görselini, %5’ine de ikinci görseli gönderin ve onları sitenizde alışverişe çağırın. Sonra da web analiz aracınızı kullanarak hangi görselin daha iyi sonuç verdiğini inceleyin.

Dijital pazarlama
Photo by William Iven on Unsplash

Sonuçlarda yakaladığınızı oranları son bir teste tabi tutmak için seçilen görseli bir başka %5’lik müşteri kümesine gönderin. Kampanya başarısı konusunda yaklaşık oranı yeni kümede de yakalıyorsanız, sonuçlarınıza güvenebilirsiniz demektir.

İpucu: Dijital pazarlamada A/B testi yapmanın sınırı yok. Verimliliği arttırmak için her yaptığınız testin gelişmiş versiyonunu yapmanız mümkün. Yukarıdaki örnek üzerinden gidersek; hangi görsel müşterilerinizi daha çok cezbediyorsa, bunu yaş ve cinsiyet gruplarına, konum filtresine göre tekrar gözlemleyebilirsiniz. Kısacası burada iş biraz size, yaratıcılığınıza ve gözlemlerinize düşüyor.

Kullandığınız görselin net olmasına ve tasarımın basit, odak noktasının güçlü olmasına önem vermeyi de unutmayın!

3- Yoğun Metinlerden Kaçının

Instagram reklam görselinizdeki metin, görselin %20’sinden daha fazla olmamalı. Eğer metin eklemek zorundaysanız metnin ilgi çekici olduğundan ve hedefinize uygun olduğundan emin olun. Vermek istediğiniz mesajı kısa, öz ve net bir şekilde yansıtmalı ve reklamınıza değer katmalı. Bu noktada müşteri gözüyle bakmak işinizi kolaylaştırabilir.

Instagram stories - reels - ıgtv
Photo by Hatice EROL on Pixabay

İlgi çekici görsel kullanmanın yanı sıra Instagram’da reklam verme işlemlerinde doğru görsel ve video boyutlarını da kullanmanız önemli.

Instagram zaman akışı üzerinde en sık kullanılan boyut kare olarak da bilinen 1:1 ölçü oranıdır. Zaman akışı üzerinde dikey format fotoğraflar da kullanabilirsiniz. 4:5 oranındaki görseller de zaman akışında ekranın büyük bölümünü kapladığı için reklam içeriklerinde tercih edilebilmekte. Bunlara ek olarak hikaye reklamları veriyorsanız, 9:16 olarak bilinen dikey formatı kullanmanız, görsellerinizin ekranda daha iyi görünmesini sağlayacaktır.

4- Logonuzu Değil Yaklaşımınızı Ön Plana Çıkarın!

Markanın adını veya logoyu reklamlarınızda ilgi odağı yapma ihtiyacı hissedebilirsiniz. Fakat mesajınızı Instagram kullanıcılarına iletirken markadan daha çok yaklaşımınızın çekici olması gerekir. Müşterilerinden daha çok kendileriyle ilgilenen markalar Instagram’da bu durumun sıkıntısını yaşayabilirler.

5- Instagram Reklamları İçin Tüyolar- Kaynakları Olabildiğince Etkin Kullanın

Instagram reklamları
Photo by freestocks.org on Pexels

Bildiğiniz üzere Instagram’da reklam vermenizi sağlayacak oldukça fazla araç mevcut; stories bölümü, video reklamlar, akış gönderileri, IGTV, reels. Stories bölümüne yaratıcı reklamlar vermek, kullanıcıyla anlık iletişim kurabilmenizi sağlar. Bunun yanında video reklamları da en az görsel reklamlar kadar büyük geri dönüş sağlayacaktır.

Bunun yanında paylaşım sıklığınızın ne kadar çok olursa o kadar hızlı büyürsünüz. En büyük Instagram hesapları günde 6 ile 10 paylaşımda bulunuyor. Bu rakamlar başlangıçta sizin için ulaşılması zor olabilir ama günde minimum bir tane gönderi paylaşmanız ve zamanla bu sıklığı artırmanız oldukça yararlı olacaktır.

Otomatik olarak gelen standart mesaj bölümünü kullanmak yerine kendinize ait bir metin seçmek, sizi profesyonel gösterecektir. Aynı zamanda tanıttığınız ürünü ön plana çıkaracak bir mesaj oluşturmanız, sitenize uğrayan kullanıcı trafiğini büyük ölçüde artıracaktır.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar