Doğaya Verdiğimiz Zararları Belgeleyen Çarpıcı Fotoğraflar

Paylaşmayı unutmayın.

Hepimiz en az bir kere de olsa şehir yaşantısından kurtulup doğayla başbaşa kalmak istemişizdir ve eminiz aramızda bu eşsiz deneyimi yaşayanlar da vardır. Doğanın insan psikolojisi, fizyolojisi gibi birçok alanda mucizevi etkileri de olduğunu biliyoruz. Peki doğanın bize sunduğu tüm güzelliklere biz nasıl cevap veriyoruz? Endüstriyel üretim sonrasında insan doğaya ciddi hasarlar vermeye başladı. Tahrip olan çok fazla alan, dönüştürülemeyen birçok atık ve çarpıcı milyonlarca fotoğraf kaldı elimizde. Tamamen insanoğlunun elinin değdiği bu manzaralarla baş başa kalmış durumdayız.

Kanadalı ünlü fotoğrafçı Edward Burtynsky’i ünlü yapan da endüstrinin doğayı değiştirdiği anları mükemmel bir şekilde fotoğraflamasından kaynaklanıyor. Biraz sonra onun kadrajına giren fotoğrafları göreceğiz. Birkaç örnek verecek olursak; maden ocakları, atıklar, hurda yığınları bunlardan sadece birkaçı…

Gelin şimdi değişen manzaraların yarattığı çarpıcı fotoğraflara bir göz atalım!

Kereste Fabrikaları

@Saw Mills #1, Lagos, Nigeria, 2016 (Credit: Edward Burtynsky, courtesy Flowers Gallery, London/Metivier Gallery, Toronto)

Nijerya’daki kereste fabrikalarında oluşan bu manzara, bir hayli güzel görünüyor değil mi? Ne yazıkki çevresel etkiyle tamamen çelişiyor.

Plastik Çöpler

@Dandora Landfill #3, Plastics Recycling, Nairobi, Kenya, 2016: among the world’s largest (Credit: Edward Burtynsky, courtesy Flowers Gallery, London/Metivier Gallery, Toronto)

Kenya’nın Nairobi kentindeki plastik çöp yığınları, bir zamanlar çevreye hastalık yaydığı gerekçesiyle kapatılmak istenilse de birçok insan plastik atıkların geri dönüşümü sayesinde para kazanıyor.

Bakır Madenleri

Chuquicamata Copper Mine Overburden #2, Calama, Chile, 2017 (Credit: Edward Burtynsky, courtesy Flowers Gallery, London/Metivier Gallery, Toronto)

Şili’den bir bakır madeni görüntüsü. Peki hiç bu açıdan bakmış mıydınız ?

Fosfat Madeni

Phosphor Tailings Pond #4, near Lakeland, Florida, USA, 2012 (Credit: Edward Burtynsky, courtesy Flowers Gallery, London/Metivier Gallery, Toronto)

Edward Burtynsky diyor ki;

“Bizler büyük bir tüketim olayının failiyiz veya şuan öyle olmasak bile bu yolda büyük bir hırsla ilerliyoruz.!”

Resimde görülen yer Florida’da tarımsal üretim için fosfatın çıkarıldığı bir bölge. Oluşan kirlilik nedeniyle doğal rengine dönme ihtimali çok az. Bakınca aklımıza hemen bir söz geliyor. “Doğayla savaş halindeyiz, kazanırsak; KAYBEDECEĞİZ.!

Akarsular

Morenci Mine #1, Clifton, Arizona, USA, 2012: primary copper producing region in the US (Credit: Edward Burtynsky, courtesy Flowers Gallery, London/Metivier Gallery, Toronto)

Dünya genelinde bir yılda insanların ürettiği atık miktarı 60 MİLYAR TON (fosil enerji, biyokütle, metal madenleri, endüstriyel ve inşaat mineralleri). Burtynsky’nin ortaya çıkardığı bu görüntüler Dünya’yı nasıl korkunç bir şekilde tükettiğimiz konusunda endişe verici bir bakış açısı sunuyor bizlere. Devasa çöp yığınları, kirlettiğimiz akarsular ve daha birçok şey. Belki de en acı veren tarafı bunları bizim yani insanoğlunun yapmış olması.

Fosil Yakıtlar

Oil Bunkering #1, Niger Delta, Nigeria, 2016 (Credit: Edward Burtynsky, courtesy Flowers Gallery, London/Metivier Gallery, Toronto)

Nijerya’da yer alan yoksul halk “bunkering” olarak tanımlanan bir süreçte ham petrol işliyor ve yakıta dönüşene kadar geçen işlemde çevrede yer alan ormanlara ve su kanallarına dahil birçok toksik madde sızıntısı oluyor. Yukarıdaki resimde görülen yer aslında temiz ve berrak olması gereken bir su kanalı.!

Lekeler

Uralkali Potash Mine #4, Berezniki, Russia, 2017 (Credit: Edward Burtynsky, courtesy Flowers Gallery, London/Metivier Gallery, Toronto)

Resim ne kadar göz yanılgısı gibi görünse de, bu yer Rusya Berezniki’de yerin 350 m altına tünel açılmasıyla oluşan lekeler. Deniz tabanındaki görüntüleri andırıyor değil mi?

Mermer Madenleri

Carrara Marble Quarries, Cava di Canalgrande #2, Carrara, Italy, 2016 (Credit: Edward Burtynsky, courtesy Flowers Gallery, London/Metivier Gallery, Toronto)

Edward Burtynsky’e göre mermer ocakları eski Roma döneminde dahi var. Hatta yarattığı devasa şekiller uzaydan dahi görülebilecek büyüklükte…

Yenilenebilir Enerji

PS10 Solar Power Plant Seville, Spain, 2013 (Credit: Edward Burtynsky, courtesy Flowers Gallery, London/Metivier Gallery, Toronto)

İspanya Sevilla’da yer alan bu görüntü, aslında bir güneş enerji panellerinin olduğu bir santral. Dileriz yenilenebilir enerjiler konusunda daha fazla gelişme yaşanır ve fosil yakıtlara olan bağımlılığımız giderek azalır.

Mercan Resifleri

Pengah Wall #1, Komodo National Park, Indonesia, 2017 (Credit: Edward Burtynsky, courtesy Flowers Gallery, London/Metivier Gallery, Toronto)

Bu resme bakınca belki büyük bir çöp yığını diyebilirsiniz ama görüntü bir mercan resifi. Deniz suyundaki sıcaklık artışları maalesef mercan resiflerini de etkiliyor. Sonucunda ise mercan ağarması denen olay meydana geliyor. Aşırı ısınmayla birlikte mercanlar dokularındaki algleri dışarı atıyor ve bu da mercan resifinin ağarmasına neden oluyor.

Mercanlar;  suda yaşayan birçok canlı için önemli bir ekolojik sisteme sahip. Bu bilgileri göz önüne aldığımızda; eğer önlem alınmazsa buradaki canlılar çok büyük bir riskle karşı karşıya kalabilirler.

Zaman ne gösterir bilmiyoruz; fakat bir an önce doğa ile savaşmayı bırakmamız gerçeği sanırım hepimizin ortak kanısı. Eğer yaşanılabilir bir dünya istiyorsak !

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar