Her Şeyi Unutuyor Musun? – Hafıza Geliştirme Teknikleri
Her Şeyi Unutuyor Musun? – Hafıza Geliştirme Teknikleri – Hafıza sürekli akış halindedir ve oluşmaya başlar başlamaz çürür. Anıları sayamasanız da, yapabilseydiniz, çok geçmeden yaşadıklarımızın yarısından fazlasının tek bir saat içinde belleğe erişilemeyeceğini keşfedersiniz. Bu nedenle, öğrenirken en iyisi bilgileri sürekli ve döngüsel olarak gözden geçirmektir. Kendinizi anahtarlarınızı nerede bıraktığınızı unuttuğunuzda veya önemli testlerle ilgili bilgileri silerek bulduysanız, muhtemelen hafızanızın biraz daha iyi olmasını dilemişsinizdir. Neyse ki hafızanızı geliştirmeye yardımcı olacak pek çok yöntem var.
Hafıza Geliştirme Teknikleri
Sürekli Test
Anılarınızı sağlıklı tutmanın bir başka önemli yolu da onları geri getirme alıştırması yapmaktır. Kendinizi aktif olarak test etmek, hafızanızı güçlendirmenin, “içerdiği” bilgileri pasif olarak gözden geçirmekten çok daha iyi bir yoludur.
Anlık Zihinsel Görüntüler
Rehabilitasyon uzmanları, iyi hafıza aslında iyi öğrenmedir diyor. Bu, öğrenirken yeni bilgilerle güçlü bir ilişki kurmak anlamına gelir. Olayları sistematik olarak not edin. Örneğin anahtarlarınızı bıraktığınızda, mutfak masasındaki meyve tabağının yanında yatarken zihinsel bir fotoğrafını çekin. Hayal ettiğinizde saçma gibi görünse de, küçük detaylarla yaptığınız bu alıştırma hafızanızı olumlu yönde etkileyecektir.
Hatırlamak için Eğitim
Araştırmalara göre, hafıza kaybının erken aşamalarında olan insanlar basit hafıza eğitiminden yararlanabilirler. Yeni bir ad öğrenmek için, örneğin, yeni bilgileri tanıdık bilgilerle ilişkilendiren “anımsatıcı aygıtlar” kullanın. Mesela, “Ayşe Kırmızı” adında biriyle karşılaşırsanız, siz tanıştırılırken onu o renge boğulmuş olduğunu hayal edin.
Diğer bir eğitim tekniği “kaybolan ipuçları” olarak adlandırılan bir tekniktir. Bir adı hatırlayamıyorsanız, hatırlayabildiğiniz harfleri yazın. Ardından, hatırlamanız başlayana kadar daha fazla doldurun. Bu teknikte, beyin hatalı alanları atlayarak çalışır.
Morali Yüksek Tutma
Moraliniz bozukken aklınız sürekli olumsuz yaşadığınız olaya takılır. Gün içinde odaklanma sorunu yaşamamanız için sorunlarınızı arka plana atmak önemli bir adımdır. Hafıza sorunları ruh halini etkileyebilir. Egzersiz ve zihinsel olarak uyarıcı faaliyetler hafızanızı güçlendirmede yardımcı olabilir.
Dikkat
Dikkat , belleğin ana bileşenlerinden biridir. Bilginin kısa süreli hafızanızdan uzun süreli hafızanıza geçmesi için bu bilgiye aktif olarak katılmanız gerekir. Televizyon, müzik ve diğer eğlenceler gibi dikkat dağıtıcı unsurların olmadığı bir yerde çalışmaya çalışın.
Dikkat dağıtıcı şeylerden kurtulmak zor olabilir, özellikle etrafınız gürültülü oda arkadaşları veya gürültülü çocuklarla çevriliyse.
Materyalleri birkaç seansta incelemek, size bilgileri yeterli şekilde işlemeniz için gereken zamanı verir. Araştırmalar, düzenli olarak çalışan öğrencilerin, tüm çalışmalarını tek bir maraton seansında yapanlardan çok daha iyi hatırladıklarını sürekli olarak göstermiştir.
Yapı ve Organize Etme
Araştırmacılar, bilginin ilgili kümeler halinde bellekte organize edildiğini bulmuşlardır. Çalıştığınız materyalleri yapılandırarak ve organize ederek bundan yararlanabilirsiniz. Benzer kavramları ve terimleri birlikte gruplamayı deneyin veya ilgili kavramları gruplandırmaya yardımcı olması için notlarınızın ve ders kitabı okumalarınızın bir taslağını çıkarın.
Kavramları Görselleştirme
Pek çok insan, inceledikleri bilgileri görselleştirmekten büyük fayda sağlar. Ders kitaplarınızdaki fotoğraflara, tablolara ve diğer grafiklere dikkat edin. Yardımcı olacak görsel ipuçlarınız yoksa, kendinizinkini oluşturmayı deneyin. Yazılı çalışma materyallerinizdeki ilgili fikirleri gruplamak için notlarınızın kenar boşluklarına grafikler veya şekiller çizin veya farklı renklerde fosforlu kalemler veya kalemler kullanın.
Bazen hatırlamanız gereken çeşitli terimlerden kelime kartları yapmak bile zihninizde bilgi sağlamaya yardımcı olabilir.
Yeni Bilgileri Eskilerle İlişkilendirme
Bilmediğiniz materyaller üzerinde çalışırken, bu bilginin zaten bildiklerinizle nasıl ilişkili olduğunu düşünün. Yeni fikirler ve önceden var olan anılar arasında ilişkiler kurarak , son öğrenilen bilgileri hatırlama olasılığını önemli ölçüde artırabilirsiniz.
Uykunun Önemi
Araştırmacılar, uykunun hafıza ve öğrenme için önemli olduğunu uzun zamandır biliyorlar. Araştırmalar, yeni bir şey öğrendikten sonra biraz kestirmenin aslında daha hızlı öğrenmenize ve daha iyi hatırlamanıza yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Aslında, 2014 yılında yayınlanan bir çalışma, yeni bir şey öğrendikten sonra uyumanın aslında beyinde fiziksel değişikliklere yol açtığını buldu. Uykudan yoksun fareler, bir öğrenme görevinin ardından iyi dinlenmiş farelere göre daha az büyüme yaşadı.