Güvenli ve Bilinçli Sosyal Medya Kullanımı

Paylaşmayı unutmayın.

Güvenli ve Bilinçli Sosyal Medya Kullanımı – Günümüzde internette herhangi bir platformda hesabı olmayan kişi hemen hemen yok gibi. Gündemi kaçırmamak ve arkadaşlarınızla iletişimde kalmak için bu platformlar büyük bir nimet olabilir. Ancak bazen kendinizi bunalmış hissetmeniz de oldukça normal. Bu tip durumlarda bilinçli sosyal medya kullanımı adımlarını izleyerek rahat bir nefes alabilirsiniz.

Güvenli ve Bilinçli Sosyal Medya Kullanımı

Her Seferinde Manuel Oturum Açın

Hangi sosyal medya platformunu kullanırsanız kullanın, uygulamadan çıkarken oturumunuzu kapatmayı deneyin. Böylece tekrar giriş yapmak istediğinizde bilgilerinizi girmek zorunda kalacaksınız. Bu o an o uygulamayı gerçekten kullanmak isteyip istemediğinizi sorgulamanızı sağlayacak.

Sosyal Medyayı Bir Amaç İçin Kullanın

Herhangi bir uygulamada oturum açmadan önce neden uygulamaya girmek istediğinizi düşünün. İnternette bir şeyler paylaşmak isteyebilirsiniz. Biraz ilhama ihtiyacınız olabilir. Okunacak kaynaklara ihtiyaç duyabilirsiniz. Ya da arkadaşlarınızla iletişim kurmak isteyebilirsiniz. Uygulamayı neden kullanmak istediğinizi netleştirmek internette bilinçsizce harcadığınız zamanı azaltacaktır.

Zamanın Bilincinde Olun

Kaç kez 5 dakikalığına girdiğiniz Instagram’da saatler harcadığınızı hatırlıyor musunuz? Birçok kişiye sosyal medyada zaman çok hızlı geçiyormuş gibi gelir. Telefonunuza bir zamanlayıcı ayarlamak ve bu zamanlamaya uymak ise vaktinizi verimli kullanmanızı sağlar. Zamanlayıcı sayesinde bilinçli sosyal medya kullanımı daha kolay bir hale gelir. Bu sayede vaktinizi boşa harcamaktan da kurtulmuş olursunuz.

Zamanınız dolduysa ve henüz yapmak istediklerinizi bitiremediyseniz, önemli değil. Zamanlayıcınız sadece sosyal medya harcadığınız zamanın farkında olmanıza yardımcı olur. Sadece oturum açtığınızda daime önce hedeflediğiniz şeyleri bitirmeye odaklanın. Bu, amacınızdan uzaklaşmanıza engel olacaktır.

guvenli-ve-bilincli-sosyal-medya-kullanimi
Photo by Marvin Meyer on Unsplash

Bilinçli Sosyal Medya Kullanımı İçin Bildirimleri Kapatın

Telefonunuza sürekli gelen bildirimler sizin dışınızda akan bir hayat olduğunu size hatırlatır. Kendinizi istemeseniz de sosyal medyayı kontrol ederken bulursunuz. Cihazlarınızdaki tüm bildirimleri kapatmak sadece platforma giriş yaptığınızda medyaya maruz kalmanızı sağlar. Yeni güncellemeleri merak ettiğinizde istediğiniz zaman girerek kontrol edebilirsiniz. Ek olarak e-posta bildirimlerinizi de kapatabilirsiniz.

Çoklu Görevlerden Kaçının – Bilinçli Sosyal Medya Kullanımı

Kendinize belli başlı kurallar koyun ve başka işlerle uğraşırken sosyal medyaya girmeyin. Yani film izlerken ya da kitap okurken açıp Instagram’da gezinmeyin. Ayrıca yemek yerken ve başka insanlarla sosyalleşirken de telefonunuzu sürekli kontrol etmeyin.

Ayrıca ilginizi çekebilir: Sosyal Medyayı En İyi Kullanan Markalar

Sosyal Medyayı Kullanmayı Kendiniz İçin Zorlaştırın

Eğer internette daha az vakit geçirmek istiyorsanız kullanımı kendiniz için zorlaştırabilirsiniz. İlk adım olarak uygulamaların çoğunu cihazlarınızdan silebilirsiniz. Bu durumda zorunlu olarak yalnızca bilgisayarınızdan kullanmaya başlarsınız. Sürekli kullanmanız mümkün olmayacağı için de kullanımınızı doğrudan azaltmaya başlarsınız. Telefon gibi çok kolay erişilebilen bir cihazda sosyal medya kullanımını azaltmanız çok daha zordur.

Tüketmeden Önce Üretin – Bilinçli Sosyal Medya Kullanımı

Eliniz telefonunuza gitmeden önce bitirmeniz gereken işleri bitirin. Sosyal medyada çok fazla zaman harcayan insanlar kolaylıkla fark edebilirler ki üretkenlik ve motivasyon internet tarafından fazlaca emilir. O yüzden gün içindeki görevlerinizi tamamlayana kadar kendinize sosyal medyaya girme izni vermeyin.

guvenli-ve-bilincli-sosyal-medya-kullanimi
Photo by Austin Distel on Unsplash

Zamanlama Araçlarını Benimseyin

Sosyal medyaya hizmet sunmak için kullanmak istiyorsanız düzenli paylaşımlar için zamanlama araçlarını kullanabilirsiniz. Paylaşımlarınızı Facebook üzerinden programlayabilirsiniz. Ayrıca Hootsuite, Buffer, Social Sprout gibi araçlardan da yararlanabilirsiniz.

Zamanlayıcılar içerikleri tutarlı bir şekilde sunmanıza yardımcı olur. Ayrıca an ve an sosyal medyada online olmadan da düzenli yayın yapmanızı sağlar. Aklınız paylaşımda ve paylaşım zamanında da kalmaz. Siz orada olmasanız bile takipçilerinizle etkileşim arka planda devam eder.

Anında Paylaşım Yapmak Zorunda Olmadığınızı Bilin

Güzel bir an yakaladığınızda bunu paylaşmak istemeniz oldukça normal. Birçok kişi hesaplarında yalnızca mutlu ve eğlenceli anlarına odaklanmayı tercih ediyor. Ancak hazır güzel bir an yakalamışken o anı hemen paylaşmak zorunda hissetmemelisiniz. Fotoğraf ve videolarınızı çekip o anı hesaplarınızda daha sonra da paylaşabilirsiniz. Keyifli vakit geçirirken dikkatinizi internetle dağıtmamış olursunuz. Bu da yaşadığınız andan daha fazla keyif almanıza yardımcı olur.

Ayrıca ilginizi çekebilir: Sosyal Medya Yasası ya da Denetimli Sosyal Medya

Uçak Moduyla Arkadaş Olun – Bilinçli Sosyal Medya Kullanımı

Bir işle uğraşırken rahatsız eden unsurları istemediğinizde uçak modunu kullanabilirsiniz. Böylelikle sosyal medyadan bildirim almadığınız gibi mesaj ve arama ile rahatsız edilmezsiniz. Uçak modu, internete erişimi imkansız hale getireceği için zamanınızı daha verimli kullanmanızı sağlar. Özellikle akşamları belli bir saatten sonra cihazlarınızı uçak moduna alabilirsiniz. Bunu yapmaya başladıktan sonra daha kolay uyuduğunuzu da fark edeceksiniz.

Takip Ettiğiniz Hesapları Bilinçli Olarak Düzenleyin

Kendinizi bunalmış hissediyorsanız kimi takip ettiğinizi, hangi sayfaları beğendiğinizi ve hangi gruplara dahil olduğunuzu gözden geçirmek isteyebilirsiniz. Paylaşımlarından ilham aldığınız ve size kendinizi iyi hissettiren hesapları takip etmeye çalışın. Takip ettiğiniz hesapları düzenli olarak irdelemek bilinçli sosyal medya kullanımı konusunda ciddi fark yaratacaktır.

guvenli-ve-bilincli-sosyal-medya-kullanimi
Photo by Aaron Weiss on Unsplash

Sosyal Medyanın Yapay Olduğunun Farkında Olun

İnternette gezinirken başka birinin hayatına dair sadece küçük bir kesit görüyorsunuz. Bu da sizinle paylaşmayı tercih ettiği ölçüde bir kesit. Bu nedenle kendi hayatınızı internette gördükleriniz ile kıyaslamayın. Hiçbir insan mükemmel değildir ve kimsenin de mükemmel bir hayatı yoktur. Sosyal medyada nasıl gözüktüğü gerçekliği pek değiştirmez.

Sosyal Medyanın Etkili Olduğunu Unutmayın

Bilinçli sosyal medya kullanımı adımlarını uygulamaya başladığınızda internetin ne kadar harika bir şey olduğunu fark edeceksiniz. Online hesaplarınız gerçek hayatta tanışamayacağınız ve sizin gibi düşünen insanlarla bir araya gelmeniz için bir araç. Farklı denemeler yaparak kendiniz için en bilinçli kullanım modelini seçebilirsiniz.

Ayrıca ilginizi çekebilir: Sosyal Medya Bağımlılığı – Sharenting Nedir?

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar