Sosyal Medya Yasası ya da Denetimli Sosyal Medya

sosyal-medya-yasasi-ya-da-denetimli-sosyal-medya

Paylaşmayı unutmayın.

Sosyal Medya Yasası ya da Denetimli Sosyal Medya – Hayatımıza yeni bir soluk getirecek olan denetimli sosyal medya geçtiğimiz günlerde yasalaştı. Sosyal medya hayatımızın vazgeçilmezi. Günümüzde en önemli iletişim araçlarından biri. Tek bir tık ile milyonlarca insana ulaşmanın vazgeçilmez mecrası.

Özellikle son yıllarda kelimenin tam anlamıyla patlama yaşanan sosyal medya mecraları bu yasadan nasıl etkilenecek , ne gibi değişimler geçirecek bu yazımızda bunları inceleyeceğiz.

Sosyal Medya Yasası ya da Denetimli Sosyal Medya

Sosyal Medya Yasası Nedir?

@digitalbrandinginstitute

Bazı ülkelerde denetimli sosyal medya kavramı yeni olmamasına rağmen ülkemizde  çok çok yeni bir kavram. Geçtiğimiz günlerde yasalaşan denetimli sosyal medya neleri kapsıyor? Hayatımızı ne şekilde etkileyecek?

Denetimli sosyal medya sosyal medya mecralarının belirli suçlar işlenmesini önlemek için aldıkları belirli kısıtlamalar olarak özetleyebiliriz. Sosyal medya yasasına göre her sosyal ağ sağlayıcı Türkiye ‘de temsilcilik açmak zorunda. Buna benzer ek yükümlülükler getiren sosyal medya yasasının biraz da neleri kapsadığına bakalım.

Denetimli Sosyal Medya Neleri Kapsıyor?

Yasaya göre Türkiye ‘de  günlük erişimi bir milyondan fazla olan sosyal medya ağ sağlayıcıları temsilci bulundurmak zorunda.

Bu cümlede geçen sosyal ağ sağlayıcıları kavramı hepimizin gününün neredeyse yarısını geçirdiği WhatsApp, Instagram, Twitter ve Facebook gibi sosyal mecralar.

sosyal-medya-yasasi-ya-da-denetimli-sosyal-medya
@vox

Temsilci bulundurmayı reddeden  sosyal ağ sağlayıcıları için ilk aşamada 10 milyon tl gibi bir miktarda idari para cezası kesilecek.30 gün idari bekleme süresi verilecek ve bu süreçte de sosyal ağ sağlayıcı temsilci atamaz ise 30 milyon tl daha idari para cezası kesilecek.Bir sonraki aşamada ise Türkiye ‘den aldığı reklamlar üç aylığına yasaklanacak.Hala daha temsilci atanmazsa Bilgi Teknolojileri Kurum Başkanlığı (BTK) Sulh Ceza Hakimliğine başvuracak ve mahkeme ilk aşamada 50 bant genişliğinde bir ağ trafiği daraltma cezası kesecek. Daha sonraki aşamada ise 90 bant genişliğinde.

Bu şekilde başlayan mahkeme süreci sonuca ulaşılmaması yani sosyal ağ sağlayıcısının temsilci bulundurmayı reddetmesi durumunda ülkede kullanılmayacak.

Sosyal Medya Yasağı Neden Uygulanmaya Başladı?

Sosyal medya da bazı alınan kararlara ,olaylara tepki gösterilmesi ve bu tepkilerin ülke sınırlarını aşıp dünya gündeminde de yer bulması bazı çevreleri rahatsız ettiğinden dolayı böyle bir karar alınmışa benziyor. Alınan kararların ,yasaların arkasında ne gibi dayanaklar olduğunu tabi ki de bilemeyiz fakat denetimli sosyal medya gelecek dönemlerde büyük sorunlara yol açacak gibi duruyor.

Bu gibi sorunlarla yıllardır uğraşan ülkeler var. Daha önce de dile getirdiğimiz gibi denetimli sosyal medya bizim ülkemiz için yeni bir kavram fakat bazı ülkeler için hayatın bir parçası.

Sosyal Medya Yasağının Olduğu Ülkeler

Yasaklar deyince aklımıza gelen birkaç ülke var dünya üzerinde .Bu ülkeler genelde belki de çoğumuzun neden yasak olduğunu bile anlayamadığımız alanlara yasaklar koymuş ülkeler.

Kuzey Kore neredeyse yasaklar konusunda dünya üzerinde başı çeken bir ülke aklınıza gelebilecek her konuda bir yasak ve kısıtlama var.Sosyal medya da tabi ki  bu alanlardan sadece biri. Kuzey Kore  ‘de 2016 yılından bu yana Twitter ,Facebook ve YouTube gibi sosyal mecralar yasaklı. İnternet erişimi de halk için tarafından minimum seviyede.

sosyal-medya-yasasi-ya-da-denetimli-sosyal-medya
@debate

Yasaklar deyince aklımıza ikinci gelen ülke tartışmasız Çin. Çin’deki sosyal medya kısıtlamaları dünyadaki en kapsamlı yasaklardan biri konumunda. Çin bu yasakları çok sayıda ve farklı isim altında yürürlüğe soktuğu için yasaklara itiraz  edilme süreci bürokrasi açısından dönemeçli bir yola bir yola çıkıyor.

Ülkede internet altyapısının gelişmiş ve kullanımının oldukça yaygın olmasına rağmen IP’lerin bloklanması, arama sonuçlarının filtrelenmesi, içeriklerin silinmesi hatta Çin karşıtı sorgulamaların yönlendirilmesi gibi uygulamalar yoğun olarak kullanılıyor.

Son yıllarda Çin için şu ifadenin kullanılması şaşılmayacak kadar yerinde ‘’Siber Çin Seddi’’.

Suudi Arabistan

Orta Doğu ülkelerinden en gelişmişi ve en zengini olan Suudi Arabistan ‘ da, din ile örtüşmeyen sosyal medya ağları yasaklanmış durumda.

İran

İran’da da Suudi Arabistan ile benzer sebeplerden dolayı belli sosyal medya araçları yasaklanmış durumda.

Hindistan

Aslında bu listede Hindistan aktif olarak bulunmuyor .Sadece Çin ile yaşanan sınır gerilimlerinden dolayı kısa süreli Çin menşeili uygulamalara yasaklar koymuştu.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar