Dijital Pazarlamada Dönüşüm Oranları AIDA Modeli Kullanılarak Nasıl Artırılır?

Photo by Miikka Luotio on Unsplash

Paylaşmayı unutmayın.

Dijital Pazarlamada Dönüşüm Oranları AIDA Modeli Kullanılarak Nasıl Artırılır? – AIDA modeline çok aşina olmasanız bile, dijital pazarlama sürecinizde duymuş olabilirsiniz. En kalıcı pazarlama iletişimi modellerinden biri olarak dijital dünyada satış yapmanın basit ve etkili bir yolu olmaya devam ediyor. Markanıza hak ettiği ilgiyi çekmek ve dijital pazarlamada dönüşüm oranları artışı için AIDA modelini nasıl kullanacağınızı öğrenin öğrenin.

AIDA Modeli Nedir?

Bu model, bireyin satın alma sürecinde geçirdiği bilişsel aşamalara odaklanan klasik bir pazarlama modelidir. AIDA kavramı, reklam savunucusu Elias St. Elmo Lewis’in, on dokuzuncu yüzyılın en etkili Amerikan dergilerinden biri olan The Inland Printer’da, reklamcılığın üç ilkesi hakkında anonim bir köşe yazısı yazdığı 1898 yılında ortaya atılmıştır. Lewis, tüm başarılı reklamların belirli bir formülü takip etmesi gerektiğini belirtti. AIDA formülü günümüzde de geçerliliğini korudu. Bu nedenle dijital çağdaki stratejiniz için bu modeli benimsemeniz faydalı olacaktır.

Farkındalık (Awareness)

Etkili bir marka bilinirliği kampanyası sayesinde, daha çok kişi markanıza dikkat etmeye başlar. Bunu potansiyel müşterinin kişiliğine ve deneyimine hitap eden içerikle sağlayabilirsiniz.

Çıkar (Interest)

Potansiyel müşteriniz ürününüzün veya hizmetinizin yaşadığı bir soruna nasıl çözüm bulacağını ya da hayat kalitesini nasıl artıracağını merak eder.

Arzu (Desire)

Potansiyel müşteriniz artık ürün/hizmetinizin onlar için neler yapabileceğini anlar ve bunu ister.

Eylem (Action)

Potansiyel müşteriniz, ürününüzü/hizmetinizi istemekten harekete geçme aşamasına geçer. Bu bir ön adım (örneğin, ücretsiz bir e-kitap, broşür veya tanıtım belgesi indirerek veya bültenlere kaydolarak) sayesinde gerçekten bir şey satın almadan gerçekleşebilir. Satın alım yapmadan önce ücretsiz bir demo talep etmek veya daha fazla bilgi almak için temsilcinizle görüşmek isteyebilirler.

Photo by Anastase Maragos on Unsplash

Dijital Pazarlamada Dönüşüm Oranları İçin En İyi AIDA Uygulamaları

AIDA modeline bir iletişim modeli olarak yaklaşabilirsiniz. Her aşamada, ne ileteceğinizi ve içeriğinizi nasıl ileteceğinizi belirlemeniz gerekir. Böylece potansiyel müşterinizin markanıza olan ilk dikkatini doğru strateji üzerine inşa edebilirsiniz. Dijital pazarlamada nerede sorusu da bir o kadar önemlidir.

İşletmenizi tanıtmak için kullanabileceğiniz sonsuz sayıda sosyal medya platformu seçeneği mevcut. Bu sebeple seçimlerinizi yalnızca aktif kullanıcı sayısına değil, iş türünüze uygun platformlara göre yapmak akıllıca olacaktır. Facebook, YouTube, Instagram, Twitter, LinkedIn ve Pinterest en uygun seçeneklerdendir. Örneğin Tumblr ve TikTok, her marka için uygun değildir. Ancak kesinlikle markalaşmaya yönelik harika yaklaşımlar sergilemenize olanak tanır.

AIDA modelini kullanmak, hedef pazarınızı oluşturan bireylerin özellikle nerede aktif olduğunu belirlemeyi ve ardından iletişim stratejinizi buna göre ayarlamayı içerir.

Kitle araştırması yapın

Potansiyel alıcılarınızın dikkatini çekmek için öncelikle kim olduklarını belirlemeniz gerekir. Bu, özellikle ulaşmanız gereken kitle için derinlemesine bir persona yaratmak için önemlidir. Özellikle de onların tutkulu oldukları alanları ve markanızın hangi sorunlarına hitap edebileceğini bulmak daha kolay olacaktır. Ortaya çıkan ayrıntılı kişilik, pazarlama içeriğinizi oluştururken size rehberlik edecektir.

Kampanyalarınızın marka kimliğinize uygun olduğundan emin olun

Elbette, akılda kalıcı içeriklerle insanların dikkatini çekmek harika bir şey. Ancak insanlara markanızın ne hakkında olduğu hakkında iyi bir fikir veren içerikler sunmaya çalışın. Video içeriği (ör. açıklayıcı, canlı yayın, eğitim vb.) yayınlıyor olsanız da; bir etkinliğe ev sahipliği yapmak veya yankı uyandıran bir sosyal medya içeriği yayınlamak, marka kişiliğinizin ortaya çıkmasını sağlar. Örneğin markalı hashtag’iniz markanızın sesini ve tonunu yansıtacak nitelikte olmalıdır.

Ayrıca bakabilirsiniz: Markanız İçin Etkili Instagram Hashtag’leri Nasıl Oluşturulur?

dijital-pazarlamada-donusum-oranlari-aida-modeli-kullanilarak-nasil-artirilir
Photo by Nicolas Horn on Unsplash

Merak uyandırın

İnsanların dikkatini çekmek, dönüşüm oranlarını artırmaya yönelik harika bir ilk adımdır. Ancak daha fazlasına ihtiyacınız olacak. Bu nedenle, AIDA modelinin bir sonraki aşamasına geçmek için kitlenizin merakını uyandıran içerikler üretmelisiniz.

Bu aşamadaki önceliğiniz, potansiyel müşterinizin ilgisini çekmektir. Onları okumaya, dinlemeye ve izlemeye teşvik edecek içerikler sunmalısınız. Daha da iyisi, kitlenizin markanızla etkileşime girecek kadar ilgilenmelerini sağlamalısınız.

Bire bir konuşma gibi hissettirin

Potansiyel müşterinize sadece onlarla konuştuğunuz hissini verin. Bu kişiselleştirme, kendilerini hem önemli hem de rahat hissetmelerini sağlar.

Bir sorunu veya ihtiyacı tanımlayın

Kitlenizin başa çıkmaları gereken sorunu tanımlayarak, onlara aslında bunun nasıl bir şey olduğunun farkında olduğunu söylemiş oluyorsunuz. Bu sadece onların markanızla ilgilenmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda size güvenmeleri için ilk adımı atmalarına da teşvik eder.

Potansiyel müşterilerinizi eğitin

Potansiyel müşterinizin karşılaştığı sorunun olumsuz etkilerini keşfedin. Markanız için bu yöntem işe yararsa, ikna edici bir araştırma verisi ile etkinizi perçinleyin. Potansiyel müşterinizin doğru çözümü bulmanın aciliyetini fark etmesini sağlayın. Ardından, tam olarak bu çözüme sahip olduğunuzu bildirin.

dijital-pazarlamada-donusum-oranlari-aida-modeli-kullanilarak-nasil-artirilir
Photo by Ernesto Velazquez on Unsplash

Dijital pazarlamada dönüşüm oranları için çözümünüzü tanıtın

Artık ürün veya hizmetinizi kitlenize sunabilirsiniz. Ürünlerinizin iyi özelliklerini ve bunların önceden açıklanan sorunları tam olarak nasıl çözeceğini vurguladığınızdan emin olun.

Değer teklifinizi iletin

Müşterilerinize ürününüzü veya hizmetinizi kullanırlarsa hayatlarının nasıl daha iyi olabileceğini gösterin. Bu açıklayıcı videolar ve müşteri referansları, sunduğunuz faydaları vurgulamak için burada çok faydalı olacaktır. Dolayısıyla, yine yeni bir markaysanız ve/veya ürününüz veya hizmetiniz sizin için oldukça ciddi bir yatırım olacaksa, uzun bir açılış sayfası sunabilirsiniz.

Etkili harekete geçirici mesajlar kullanın

İkna edici içeriğinizi, dönüşümü kolaylaştıran çekici bir harekete geçirici mesajla güçlendirin. Bir satın alım yapın, alışverişinizin bilgilerini paylaşın, ücretsiz uygulama indirin. Böylece müşterilerinizin markanıza olan güvenlerini pekiştirin ve ürün veya hizmetinizin vb. faydalarına yönelik isteklerini artırın.

Ayrıca bakabilirsiniz: Etkili Potansiyel Müşteri Büyütme Uygulamaları ve Etkileri

Ek teklifler ve tetikleyicilerle pazarlamayı kolaylaştırın

“60 gün boyunca ücretsiz deneyin” veya “30 Aralık’a kadar %20 indirim kazanın” gibi tekliflerle harekete geçirici mesajlarınızı güçlendirin. Şu etkili tetikleyicileri de kullanabilirsiniz:

  • Para iade garantisi
  • Abonelikten kolayca çıkma
  • İstediğiniz zaman iptal edin
  • Kredi kartına gerek yok
  • İndirimli fiyatlar
dijital-pazarlamada-donusum-oranlari-aida-modeli-kullanilarak-nasil-artirilir
Photo by Immo Vegmann on Unsplash

Sadık müşterileri ödüllendirin

Yeni müşterileri çeken veya genel olarak markanız bilinirliğine katkı sunan müşterilerin yanı sıra sadık müşterilerinizi memnun etmek için teşvikler sunun.

Bir topluluk oluşturun ve sürekli olarak olumlu bir marka deneyimi yaratın

Teknoloji günümüzde pek çok şeyi mümkün kılıyor. Müşterilerinizin sizinle ve birbirleriyle etkileşim kurması da buna dahil. Artık kitlenizin deneyimlerini paylaşması, ürününüzün faydalarını güçlendiren ipuçları ve yardımcı materyaller sunması için mekanlar yaratması oldukça kolay. Hedef kitlenizin katılımını, marka faaliyetlerinize dahil ederek olumlu marka deneyimini güçlendirebilirsiniz.

AIDA modeli, dijital pazarlamada dönüşüm oranları açısından çok sağlam, mantıklı ve yerinde bir yaklaşımdır. Dolayısıyla pazarlama işi yapan birçok kişi farkında bile olmadan bu modeli kullanıyor olabilir. Elbette, dijital pazarlama çabalarınızı basitleştirmek, güçlendirmek ve dönüşüm oranlarınızı artırmak için bu modeli bilinçli bir rehber olarak kullanmanız en iyisi olacaktır.

Ayrıca bakabilirsiniz: Sosyal Medyada Gerçek Etkileşim İçin Önemli Faktörler

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar