Bulunduğu Ortamda Havayı Temizleyen Bitkiler

Paylaşmayı unutmayın.

Bulunduğu Ortamda Havayı Temizleyen Bitkiler – Bilimsel çalışmalar doğru bitki seçiminin yaşam alanlarındaki havayı temizlediğini gösteriyor. Yani evdeki bitkileriniz sadece güzel görüntü sunmakla kalmıyor, aynı zamanda soluduğunuz havayı arındırıyor. NASA tarafından yürütülen Temiz Hava Çalışması sonucunda evin havasını temizleyen bitkiler ile evdeki birçok toksinden arınmanın mümkün olduğu bulundu. Bu toksinler evdeki mobilyalarda, çeşitli ev ürünlerinde, toz ve mikroplarda ve havada bile olabilir. Evinizin hava kalitesini ciddi anlamda iyileştirmek ise bitkilerle oldukça kolay.

Bulunduğu Ortamda Havayı Temizleyen Bitkiler

Garbera Papatyası

Barberton adıyla da bilinen Garbera Papatyası iri kırmızı, turuncu, pembe ya da sarı yaprakları ile meşhurdur. Evinize hoş bir görüntü katmakla kalmaz. Aynı zamanda sentetik elyaflardan duvar boyalarına kadar evin birçok köşesinde bulunan benzen, formaldehit ve trikloretilen gibi toksinleri temizler. Bitkinizi iyi güneş ışığı alan bir yere koymanız ve toprağını nemli tutmanız önemlidir.

Evin Havasını Temizleyen Bitkiler – İngiliz Sarmaşığı

Sarmaşıklar çok hızlı büyüyen bitkiler olmaları sebebiyle daha çok dış ortamlarda tercih edilirler. Ancak İngiliz Sarmaşığı havadaki toksinleri azaltmakta son derece etkilidir. Bu da bu bitkiyi özellikle banyo için harika bir hava temizleyici haline getirir. Ayrıca yapılan çalışmalar sarmaşıkların iç ortamdaki küflerle mücadele etmeyi kolaylaştırdığını göstermektedir.

Bitkinin en iyi şekilde büyümesi için bol su vermeniz ve günde minimum doğrudan dört saat güneş ışığı almasını sağlamanız gerekmektedir. Ancak çabalarınızın sonucu olarak temiz bir havaya sahip olacaksınız.

bulundugu-ortamda-havayi-temizleyen-bitkiler
Photo by Anne Nygard on Unsplash

Paşa Kılıcı

Evin havasını temizleyen bitkiler arasında yer alan Paşa Kılıcı ile gece uyku kalitenizde ciddi bir artış olacak. Peygamber Kılıcı olarak da bilinen bu bitki, geceleri oksijen üreterek daha iyi nefes almanıza yardımcı olur. Ortamdaki ksilen, formaldehit, benzen, trikloroetilen ve tolüen gibi toksinleri temizlemek için en etkili bitkilerden biridir. Kökleri fazla nem yüzünden kolayca çürüyebildiği için fazla su vermemeye dikkat etmelisiniz.

Kasımpatı

Güzel renkleri ile dikkat çekici bu çiçekleri oturma odanız ve mutfağınız için tercih edebilirsiniz. Öte yandan etkileri ise sadece dikkat çekici renklerinden ibaret değildir. Krizantem olarak da geçen bu çiçekler deterjanlarda, plastiklerde ve yapıştırıcılarda var olan benzen ve amonyak gibi toksinleri filtreler. Güneş ışığını sevdikleri için pencereye yakın bir yere koyabilirsiniz.

Ayrıca ilginizi çekebilir: Peyzaj Dünyasının Popüler Bitkisi: Kaktüsler

Kurdele Çiçekleri

Evde bitki beslemeye yeni başlayacaksanız Kurdele Çiçekleri harika bir alternatif olacaktır. Çok fazla bakım gerektirmeyen bu bitkiler kumaşlarda ve baskılarda bulunan solventlerle savaşırlar. Ayrıca evcil hayvanlar için de toksik değillerdir.

Aloe Vera

Şifalı özellikleri ile bilinen Aloe Vera bitkisi, güneşi sevdiği için pencere pervazları için özellikle uygundur. Herhangi bir yaralanmada cildinizi yatıştırmak için daima elinizin altında hazır bulundurabilirsiniz. Bu özelliği dışında deterjanlarda, verniklerde ve cilalarda bulunan toksinleri de arındırır.  

bulundugu-ortamda-havayi-temizleyen-bitkiler
Photo by Lauren Mancke on Unsplash

Salon Palmiyesi

Özellikle temizlik ürünlerinde bulunan amonyak seviyesini azaltmaya yardımcı, evin havasını temizleyen bitkiler arasındadır. Yetişkin bir Salon Palmiyesi pahalı olabileceği için küçük bir tane alıp kendiniz büyütebilirsiniz. Nemi seven bir bitki olduğu için tohum olarak ekip de kısa sürede büyümesini izleyebilirsiniz.

Kırmızı Dracena Marginata

Ejderhana Kanı Çiçeği olarak da bilinen bu dikenli bitki yavaş yavaş büyürken kesilen ve trikloroetilen gibi kirleticilerle de savaşır. Yapraklarındaki kırmızı parıltı, evinize hoş bir hava katar. 2.5  metreye kadar büyüme potansiyeli olduğu için yüksek tavanlı ve ışık alan bir odada besleyebilirsiniz.

Ayrıca ilginizi çekebilir: Bitki Sanatı Nedir? Moss Graffiti ve Teraryum

Ağlayan İncir

Büyük Britanya’da Viktorya Dönemi ile popüler hale gelen Ağlayan İncir, ksilen ve tolüen seviyelerini azaltan bitkilerdendir. Değişiklikten pek hoşlanmayan bu bitkiyi doğrudan ışıktan ve rüzgardan korumalısınız. Doğru bakım ile birlikte uzun yıllar havanızı arıtmaya devam edecektir.

Çin Herdemyeşili

Tropikal bir bitki olan Çin Herdemyeşili kozmetik ürünlerde ve deterjanlarda bulunan benzen ve formaldehit için etkili bir temizleyicidir. Yaprak dökmeyen bu bitki daha çok nemli ve düşük ışıklı ortamları sever. Bu yönüyle özellikle banyonuzda evin havasını temizleyen bitkiler için tercih edebilirsiniz. Ortam değişikliklerinde kararmaları önlemek için yapraklara ara ara su püskürtebilirsiniz.

Ayrıca ilginizi çekebilir: Bitkilerinizi Topraksız Yetiştirebilen Yenilenebilir Botanium İle Tanışın

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar