Peyzaj Dünyasının Popüler Bitkisi: Kaktüsler

peyzaj-dunyasinin-populer-bitkisi:-kaktus

Paylaşmayı unutmayın.

Peyzaj Dünyasının Popüler Bitkisi: Kaktüsler – Özellikle verimli su kullanımları sayesinde çölde hayatta kalmak için uyarlanan kaktüsler özellikleri arasında, kuraklığa karşı yüksek dirençlerine katkıda bulunan kalın, mumsu yaprakları ve büyük kök veya su depolama sistemleri bulunur. Hem fiziksel hem de davranışsal özellikleri içeren benzersiz evrimsel özelliklerin bir kombinasyonu, çöl hayvanlarının hayatta kalmasını mümkün kılar. Aynı zamanda çöl bitkileri peyzaj için popüler hale gelmiştir, çünkü kuraklığa dayanıklılığı nedeniyle bakımı kolaydır. İnsan sağlığı için de çok faydalıdır. Dikenleri havadaki elektriklenmeyi kendisine çeker, dolayısıyla saksısı ne kadar büyükse o kadar çok radyasyon emme kapasitesi vardır. Mesela nopal kaktüsün antiviral özellikleri vardır ve bazı ön araştırmalar , herpes simpleks virüsü (HSV), solunum sinsityal virüsü (RSV) ve HIV’e karşı antiviral aktiviteye sahip olduğunu bulmuştur. Bir çok kaktüs türleri vardır, işte onlar;

Peyzaj Dünyasının Popüler Bitkisi: Kaktüsler

Hayalet Bitki

Hayalet bitki muhtemelen bugün kullanılan en popüler etli bitkilerden biridir. Muhtemelen, peyzaj ve ev dekorunda çok popüler hale gelen etli bahçelerde ve kapalı teraryum içinde gördünüz. Bilimsel adı Graptopetalum paraguayense olarak da bilinen bu bitki, bakımı en kolay etli bitkilerden biridir. Aldığı güneş ışığının seviyesine bağlı olarak, bu bitkiler mavi-griden pembemsi sarıya kadar çeşitli renkleri alabilir. Saplarının uçlarında yeni rozetler oluştuğunda, eski yaprakları düşer. İlkbahar boyunca parlak sarı çiçekler üreten hayalet bitkisine tanık olabilirsiniz.

@garden

Kalem Fabrikası

Modern landscaper’lar arasında popüler bir seçim olan bu sulu meyveler, kuraklığa toleranslı peyzaj veya xeriscaping’te yaygın olarak kullanılmaktadır. Euphorbia tirucalli olarak da bilinen bitkinin yeşil kalem benzeri çubukları, bitki stres altındayken parlak mercanlara dönüşür. Stres sebebi , çok az suya sahip, çok soğuk olan veya besleyici fakir toprağa ekilen bitki de dahil olmak üzere birçok faktör şeklinde olabilir. 

@amazon

Burro’s Tail

Bir ev bitkisi olarak popüler olan Burro’nun Kuyruğu etli, gözyaşı damlası şeklinde yapraklarla örülen uzun sapları taşır. Uzun sapların yere düşmesine izin veren asılı sepetlere dikmek için popülerdirler. Renkler yeşilden mavi yeşile kadar değişir. Yaprakların yanma ihtimali olduğundan Burro’s Tail’inizi doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın. Kısmi güneş veya parlak ışıklı gölge en iyisidir.

@pinterest

Kraliçe Victoria Agave

Bu ağacın yaprakları üzerindeki mermer benzeri çizgiler, onu modern peyzajlar arasında favori yapıyor. Bilimsel olarak Agave victoria-reginae olarak bilinen bu agav, Meksika’nın Chihuahuan çölüne özgüdür. Son derece kuraklığa dayanıklıdır ve sertlik bölgesinde 7 gelişir. Büyük bir rozet gibi şekillendirilmiş, enginar benzeri çok ayırt edici bir görünüme sahiptir. Yaprakların küresel düzenlemesi, suyun kök tabanına doğru hunisi olmasına izin verir. Vahşi doğada, Kraliçe Victoria agavı 15 yıla kadar yaşayabilir.

@optolov

Zebra Kaktüsler

Bu inanılmaz derecede yavaş büyüyen bitki genellikle aloe ile karıştırılır. Koyu yeşil yapraklarına karşı zıt beyaz çizgiler, onu popüler bir ev veya ofis dekore etmenin modaya uygun bir yolu haline getirir. Bakımı kolaydır, ancak doğrudan güneş ışığından veya derin gölgeden uzak tutun. Sadece ayda bir kez sulanması gerekir. Eğer şanslıysanız, Zebra kaktüsü yıl boyunca uygun yaşam koşulları verilirse yaz aylarında çiçek açar.

@exoticplants

Tavşan Kulağı Kaktüsler

İster inanın ister inanmayın, Tavşan Kulak kaktüsü aslında bir tür dikenli armut kaktüsüdür. İlk bakışta, bu kaktüsün herhangi bir diken içermediği görülebilir. Bununla birlikte, yakından bakarsanız, bu kaktüsü süsleyen bulanık lekeler aslında küçük küçük dikenlerin küçük kümeleridir. Bu tür kaktüsler dikenlerine glochid denir ve giysilerinize veya cildinize takılırsa çıkarılması neredeyse imkansızdır. 

peyzaj-dunyasinin-populer-bitkisi:-kaktusler
@pinterest

Tilki Kuyruğu Agav

Agave attenuata olarak da bilinen bu agav, genellikle çöl bahçelerinde bulunur ve peyzaj mimarı arasında popüler bir seçimdir. Tilki kuyruğu agavında, büyük yeşil yaprakların ortaya çıktığı ve geri eğildiği, büyük bir yeşil çiçek gibi görünen bir şekle yol açan merkezi kavisli bir mızrak vardır. Yaprakları pürüzsüz ve bükülebilirdir ve diğer agave kuzenlerinin aksine, yapraklar tamamen spinsizdir. Bahçelerde dikim için güvenli bir seçimdir.

peyzaj-dunyasinin-populer-bitkisi:-kaktus
@sukulenthediyelik

Mor Adaçayı

Çöl adaçayı en güzel çöl kır çiçekleri biridir. Cesur mavi ve mor çiçekleri ve ayaz gri yaprakları ile bu kır çiçekleri herhangi bir çöl manzarasında gerçekten göze çarpmaktadır. Çöl adaçayı yüksek sıcaklıkta, besin açısından fakir topraklarda gelişebilir ve az sulama gerektirir. Bu faktörler nedeniyle, çöl adaçayı çoğu bahçe ortamında verimli topraklar için uygun değildir. 

peyzaj-dunyasinin-populer-bitkisi:-kaktusler
@theamericansouthwest

Kaudupul (Queen of the Night)

Epiphyllum oxypetalum, bir kaktüs türüdür ve cinsindeki en ekili türlerden biridir. Nadiren ve sadece geceleri çiçek açar ve çiçekleri şafaktan önce solar. Kolayca yetiştirilir, hızlı büyür. İlkbaharın sonlarına doğru yaz sonuna kadar çiçek açar; bir sezonda birkaç çiçek mahsulü üretebilir. Sağlık için de çok faydalı olan bu kaktüs, kanlı balgam ve öksürüğü, uterus kanamasını ve nefes darlığını tedavi edebilmek gibi birçok tıbbi avantaja sahiptir.

peyzaj-dunyasinin-populer-bitkisi:-kaktusler
@kaktus

Arizona Gökkuşağı Kaktüsler

Genellikle Arizona Gökkuşağı Kaktüsü veya Gökkuşağı Kirpi Kaktüsü olarak bilinen Echinocereus rigidissimus , nadiren yaşla dallanan veya dengelenen yalnız büyüyen bir kaktüstür. Olgunlaştığında 30 cm’ye kadar yüksekliğe ve 11 cm genişliğe kadar büyür, sapa hafifçe kıvrılmış pektinat radyal dikenleri bulunur. Yeni dikenler başlangıçta kırmızımsı olur; olgunlaştığında sarı veya açık pembe renge dönüşür. 

peyzaj-dunyasinin-populer-bitkisi:-kaktusler
@planetdesert

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar