Bitki Sanatı Nedir? Moss Graffiti ve Teraryum

bitki-sanati-nedir?-moss-graffiti-ve-teraryum

Paylaşmayı unutmayın.

Bitki Sanatı Nedir? Moss Graffiti ve Teraryum – Keşfettiğimiz ve sizlerinde keşfetmesine yardımcı olacağımızı düşündüğümüz sakin ve klişeden biraz daha uzak, fakat deneyimlemek isteyebileceğiniz bitki sanatını sizlerle paylaşmak istiyoruz. Yeşile duymuş olduğumuz özlemi ve doğanın parçası olan bitkilerin bizlere sunmuş olduğu katkıları duymak ister misiniz? Rönesans dönemi de başlayan bu yolculuk, doğanın resmedilmesi ve ünlü ressamların eserlerinin bugünlerimize uzanmasıyla hayat bulmuştur.

Değişimin aynı zamanda da dönüşümün çığır açtığı Rönesans ile sanatın içerisine çiçekleri, incirleri, ağaçları ve sayamadığımız birçok bitki türlerinin resimler ile tasvirlenmesi birçoğumuzu derinden etkilemeye devam ediyor. Tarihte botanik resimler çizilerek bitki kültürünün devamlılığının sağlanması konusunda köklü geçmişe ait olan bitki sanatı; şimdilerde ise farklı kategorilerde akımlarla kaşımıza çıkarak içimizi açmaya ve bu kültürün verimliliğini sürdürmemize olanak sağlıyor. Yüksek binalardan, kesilen ağaçlardan, yakılan ve yıkılan ormanlardan çok bunaldıysanız, sizler için son zamanların revaçta olan iki farklı bitki sanatından haberdar edeceğiz

Yaşadığımız doğa içerisinde varolan tüm canlılar için….

Bitki Sanatı Nedir? Moss Graffiti ve Teraryum

MOSS GRAFFİTİ

bitki-sanati-nedir?-moss-graffiti-ve-teraryum

Sokak sanatı olarak karşımıza çıkan moss graffiti duvarlara yansıttığı ayrıcalıklı sofistike görünümü ile farklı bir ambiyans yaşatıyor. Canlı yosun tekniğini kullanarak hümanist bir olguyu içinde barındıranlara yeşilin tonlarıyla büyüleyici etki yaratıyor. İngiltere merkezli bu grafiti sanatı korsan habiler olarak da bilinmektedir. Graffiti her zaman için yansıtmalarıyla sunulduğu alanlarda duygusal bir bağ kurmaya yardımcı olmuştur. Moss Graffiti ise ekosistem gerçeğini yansıtarak graffitiyi bambaşka bir boyuta çekmesiyle anlam kazandırmıştır. Modern sanatın yeni trendi haline gelerek duvarlarda can bulmaya devam ediyor. Kimyasal boyalardan ziyade ekolojik yönüyle doğa canlısı ve çevre dostu olduğunu hissettirerek, doğaya saygıyı daha da yukarıya taşıyor. Yurtdışında da oldukça popüler olan moss graffiti sadece görselliği açısından tercih edildiğini sanıyorsanız işte tam bu noktada sizlere faydalarının kapsamlı varlığından söz edeceğiz.

bitki-sanati-nedir?-moss-graffiti-ve-teraryum

Betonlaşmaya devam eden kentlerin griliğine dur demeyi savunan doğayı ve hayvanları korumak için seslerini duyurmak isteyen sanatçıların başyapıtı haline gelmiştir. Doğadan yana yaşamayı savunmada aracı olarak, ekosistemin sürekliliğinin sağlanması amacıyla gri duvarlara nesli tükenmekte olan bir çok canlının resmedilerek dikkat çekmesini yardımcı olmaya devam ediyor. Duyarlı olunması gerektiğini hatırlatan ve bu tekniğe hayat kazandıran canlı yosunlar sayesinde. Anlamlı görseller sokaklarda bizlere eşlik ediyor. Nesli tükenmekte olan hayvanlar başta olmak üzere, kimyasal maddeleri hayatımızın içerisinden uzaklaştırma ve yemyeşil alanları gözler önüne sermekten çekinmiyor.

TERARYUM

https://www.instagram.com/p/CA8sPE6jtXX/?igshid=ktxpmnq7hac

Çeşitlilik anlamında fazlaca örneğe sahip olan teraryumlar günümüzde tercih bakımından çok zengin görünümlü bitki türlerindendir. Minyatür bahçeleri fanusların içine sığdırılamaz bir çok örneğiyle karşımıza çıkıyor. Şık dizayn özelliği ile ön planda olması kişilerin tercih etme nedenlerinden birisi. Teraryumun bir bitki türü olarak evlerimize konuk olmasından ziyade en önemli özelliği; mikro ekosistem ve iklimi fanuslara dahil ederek aslında ismininde içeriği bütünüyle “minyatür bitki ekosistemi” anlamını koruma amacı güdüyor.

İngiltere çıkış merkezli olan teraryum hikayesi oldukça etkileyici, botanik meraklısı Nathaniel Bagshaw Ward’ ün nemin yoğunlaşma esnasındaki tepkimesindeki dengeyi keşfetmesi ve Londra kentinin kirli havasında farklı bir ortam oluşturarak tropik bitkileri, tropikal iklim döngüsü yaratarak günümüze kadar uzanan bu modern bitki sanatının başlamasını sağlamıştır. Teraryumun insanlarca bilinmeyen en faydalı yönü bulunduğu ortamın enerjisini yükselten minik bir ekosistem taklidi olmasıdır. Bu minik ekosistemi seyrettiğimizde beynimizde büyük bir algı oluşturarak daha büyük bir ekosistemin içimdeymişiz hissi vererek bizi stresten uzaklaştırır. Zevk, neşe ve mutluluk verir. Günümüzdeki stresli yaşantımızda böyle bir zihinsel rahatlama görselini terraryum ekosistemiyle yaşayabiliriz. Sizler için birbirinden özel teraryumların atölyesi olan instagram hesaplarından ulaşabilir, minimal dokunuşları dilediğiniz alanlarda hayatınıza dahil edebilirsiniz.

bitki-sanati-nedir?-moss-graffiti-ve-teraryum

Bitkilerin fotosentez yeteneği, yaşamımızın parçası haline gelmesi gerektiği konusunda NASA tarafından yapılan araştırmalar sonucu havaya karışan zararlı kimyasallardan kurtulmanın mümkün olduğunu belirtiliyor.Yeşil yaşamlar ve ekosistemin devamlılığını sağlamak evimiz de, ofisimiz de bulunmuş olduğumuz fiziksel alanlarımızda yetiştirdiğimiz bitkiler sayesinde doğal yollarla etkisiz hale getirebiliriz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar