Başarıları Anlatılmakla Bitmeyen Moda İkonu Pierre Cardin
Başarıları Anlatılmakla Bitmeyen Moda İkonu Pierre Cardin – Giyim ve mimariye olan ilgisi çocuk yaşta başlayan Pierre Cardin, 1936 yılında bir terzinin yanında dikiş öğrenmeye başladı. II. Dünya Savaşı’nda gönüllü olarak Kızılhaç’ ta çalışan Cardin, ailesinin 1945 yılında Paris’ e taşınması ile birlikte, dönemin ünlü modacıları Jeanne Paquin, Christian Bernard ve Elsa Schiaparelli ile çalışma olanağı buldu. 1947- 1950 yılları arasında Christian Dior’ un yanında mesleğini geliştiren modacı, 1950 yılında başlayan “haute couture(özel dikim)” akımını, kendi adına açtığı Maison De Couture mağazasında geliştirdi. 1957’de erkek giyimine yönelik ilk satış yeri “Eve” (Havva) açtı.
Başarıları Anlatılmakla Bitmeyen Moda İkonu Pierre Cardin
1959 yılındaki Japonya seyahatinin ardından ilk hazır giyim koleksiyonunu ortaya çıkardı. 1963’te dar, vücudu saran giysi türü taytın dünyaya yaygınlaşmasında rol oynadı. Beatles grubu, Elizabeth Taylor, heykeltıraşlar, oyuncular gibi birçok sanatçı topluluğuna, özgün tasarımlar sundu. 1980 yılında New York’ta “Metropolitan Saat Müzesi” nde Retrospestive sergisini açarak 30 yıllık çalışmalarını sergiledi. Dünyanın birçok yerinde adını ve çalışmalarını duyuran Cardin, sadece giyimle sınırlı kalmayıp, mücevher, parfüm, restoran zinciri, kırtasiye gibi alanlarda da moda yaratmayı sürdürdü.
Moda İkonu Pierre Cardin – Cesaretiyle Damga Vurdu
Pierre Cardin, kendisinden önce hiçbir modacının cesaret edemediği konulara girerek kendini kanıtladı. “Uniseks” kavramını hayatımıza yerleştirdi. Sadizm’ in babası Marquis de Sade’ ın kalesi Lacoste’ u onararak, günümüzde tiyatro etkinliklerinin yapılabildiği bir sahne haline getirdi. Bu takdir edilesi davranışı nedeniyle 1991 yılında UNESCO kültür elçiliğine seçildi.
Uzay çağı başlarken, Bay Cardin uzay giysisi içinde erkekleri ve kadınları giydirdi. 1969′ da NASA, daha sonraki çalışmalarında ilham kaynağı olan bir uzay giysisinin bir yorumunu yaratması için onu görevlendirdi. “Tercih ettiğim elbiseler, henüz var olmayan bir hayat için icat ettiğim elbiseler.” Yorumunu ekledi.
İlklere İmza Attı!
1957’de Japonya ile ticari bağlar kuran ilk kişi oldu ve iki yıl içinde modasını orada satmaya başladı. Orta Avrupa ve Asya’da modaya uygun giysiler için muazzam, kullanılmamış bir pazar hissetti ve 1960’ların sonunda Çin’de seri üretime yönelik tasarımlarını sunmaya başladı. 1983’te Cardin, Sovyetler Birliği’ne giren ilk Fransız modacı oldu. Tasarımları Sovyet fabrikalarında üretildi ve Moskova’daki Cardin butiklerinde Cardin etiketi altında satıldı.
Kendini her şeyden önce üretken bir fikir adamı olarak tasarladı ve beş kıtada 140’tan fazla ülkede yaklaşık 800 lisans sahibi aracılığıyla satılan giyim aksesuarları, mobilya, ev ürünleri ve kokuları kapsayan bir diyarın gözetmeni rolünden zevk aldı. Hatta bir keresinde, “Kendi sabunumla yıkanıyorum, kendi parfümümü kullanıyorum, kendi çarşaflarımla yatıyorum, kendi yiyecek ürünlerim var. Ben üzerimde yaşıyorum. ” demişliği de var.
Geleneğe Karşı Çıkmak
1960 yılında Chambre Sendikasına karşı çıktı ve dar kesim takımlardan oluşan bir erkek hazır giyim koleksiyonu tasarladı. 60’lı yılların ortalarına gelindiğinde, erkek siluetini uzatmış ve incelmiş, beline takılan ve manşetleri genişleyen alçak pantolonlar eklemişti. Cecil Beaton, Yul Brynner ve Gregory Peck gibi yüksek profilli müşterileri olan Bay Cardin, stilin “bir erkek figürünün en iyisini ortaya çıkardığını” savundu. O dönemde, uzay çağı kadın modasını etkiledi ve dünya çapında taklitler yaratarak geniş çapta kopyalandı. Taklitler de aslını yaşattı!
Bay Cardin’in o yılki girişimleri otomotiv tasarımlarına ve ev mobilyalarına uzandı. Cardin tasarımı iç mekana sahip bir Simca, Paris otomobil fuarında tanıtıldı. Cardin imprimatur’u tam bir ortama yerleştirme yeminini yerine getirdi, sökülebilen ve sonra bir bulmaca gibi bir küp haline getirilebilen plastik bir modüler masa yarattı. Fikirleri sayesinde vinil kaplı köpük kauçuk kullanılarak yeni bir sandalye tasarımı yapıldı; akordeon gibi bir koltuktan çocuk sandalyesine dönüştü.
Moda İkonu Pierre Cardin – Aynı Zamanda İşletmeci!
İlk olarak 1970’te Champs-Élysées’de solmuş bir Paris gece kulübü olan Théâtre des Ambassadeurs’u satın aldı, içini döktü ve yeniden inşa etti. L’Espace Cardin’e dönüştürdü, burada kendi modasını sundu ve sanat eserleri, filmler ve çağdaş oyunlar sergiledi. Çikolatalar, kalemler, sigaralar, kızartma tavaları, çalar saatler ve kasetler… Hepsi de Cardin logosunu taşıyordu; ayakkabılar, iç çamaşırları, bluzlar, boyun kıyafetleri, cüzdanlar, kemerler ve daha yakın zamanda bir Android tablet bile!
Ne değişken hırslarıyla övündü ne de onlar için özür diledi. “Kağıt oynamıyorum, sigara içmiyorum, içmem, sporu sevmiyorum” dedi. “Sadece çalışıyorum. Bu harika. Beni eğlendiriyor. ” 1987’de New York Times’a söylediği gibi: “Ben bir sanatçı olarak doğdum ama bir iş adamıyım”.
Başarıları Anlatılmakla Bitmeyen Moda İkonu Pierre Cardin – Ölüm
1960’lı ve 70’li yıllarda fütüristik bakışları ve ürünlere öncülük eden yaklaşımıyla modayı alt üst eden Fransız tasarımcı Pierre Cardin, 28 Aralık 2020’ de 98 yaşında hayata gözlerini yumdu.