Neredeyse Her Dakika Kullanılan Spotify Nasıl Vazgeçilmez Oldu?
Neredeyse Her Dakika Kullanılan Spotify Nasıl Vazgeçilmez Oldu? – Spotify çoğumuzun yeni bir güne başlarken yada gün içinde sürekli olarak elimizin altında bulunan belki de yüz yılımızın vazgeçilmez müzik ve Podcast uygulamasıdır.
Neredeyse Her Dakika Kullanılan Spotify Nasıl Vazgeçilmez Oldu?
Güne başlarken enerjimizi tamamlıyor ,yorgunluğumuzda bize eşlik ediyor ve neredeyse her saatimizde arka fonda işlemeye devam ediyor.
Spotify’ın kuruluşu ne kadar 2000’li yılların başında olsa da özellikle son yıllarda vazgeçilmezimiz oldu. Spotify bu başarıyı nasıl yakaladı? Bir günde yada bir yılda yakalamadığı konusunda hem fikiriz.
Spotify: İsveç’ten Dünyaya Müzik, Podcast Yayını
Spotify ne kadar USA merkezli olduğunu zannetsek de aslında İsveç’te kurulmuş. Özellikle müzik ve teknoloji konusunda en son aklımıza gelecek bir yerde. Ceo’luğa hala devam eden Daniel Ek tarafından kuruldu. Ve daha önce de dile getirdiğimiz gibi 2000’li yılların başında yani yeni yeni akıllı telefonların ortaya çıkmaya başladığı ve herkesin kelimenin tam anlamıyla teknoloji meraklısı olduğu bir dönemde 2006 yılında kuruluyor.
Şirket ilk kurulduğunda direkt olarak kullanıcılara açılmamış 2 yıl kadar bir süre geliştirme aşamaları sürmüş. İlk başlarda şirketin büyüme hızını artırmak için şuan da da belli süreli olarak verilen ücretsiz kullanım hakkı o dönemde davetiye aracılığıyla ve süresiz olarak verilmiş.
Daha sonra ücretli aboneliklere çevrilmiş bu sistem ve herkes tarafından satın alınabilir, ulaşılabilir bir hizmet haline gelmiş. Şirket bu dönemde büyük müzik şirketleriyle yaptığı anlaşmaları da halkla paylaşıyor ve 2008 yılında 4.4 milyon dolarlık bir zarar açıklıyor.
Ücretsiz hesapların davetiye olmadan herkes tarafından alınabilmesi için 2009 yılında şirket sadece Birleşik Krallık için bu uygulamayı devreye aldı.Fakat yine aynı dönemde mobil servisleri kullanıma açıldı. Akabinde kullanıcı sayıları hızla artmaya başladı ve şirket bu uygulamayı da kapattı.
Ücretsiz servis şuan da olduğu gibi sadece davetiye aracılığıyla edinilebiliyor. Fakat şirketin kullanıcı bazlı sorunları asla bitmedi.4 Mart 2009 tarihinde Spotify bir güvenlik açığı bulunduğunu açıkladı. Bu açık üzerinden kötü niyetli bir kullanıcı, servise 19 Aralık 2008’den önce kayıt olmuş Spotify kullanıcılarının elektronik posta adreslerini ve şifrelenmiş şifrelerini muhtemelen ele geçirebiliyordu.
28 Mart 2010 ‘da bir virüs yazılım şirketi olan Symantec Spotify ‘ı Truva Atı (Yazılım kaynaklı bir virüs türü) olarak algılayarak milyonlarca kullanıcının uygulamaya erişimini engelledi.
Spotify Finansal Olarak Başarılı Mı?
Spotify şirket tarihine baktığımızda aslında sürekli kar marjının düştüğünü çünkü sürekli olarak hata düzeltmelerle boğuştuğunu görüyoruz.
Fakat şirket finansal açıdan ne kadar zor zamanlar geçirmiş olsa da 1 Eylül 2010 tarihinde Dünya Ekonomik Forumu tarafından Teknoloji Öncüsü kabul edilmiştir.
Şirket daha önce de dile getirdiğimiz gibi son yıllarda başarılı bir stratejik planla finansal ve teknolojik olarak bulunduğu piyasa da öncü olmayı sürdürmektedir.
Fakat rakipleri de asla basite indirgenecek rakipler değiller.Amazon Müzik,Apple Müzik ve Youtube Müzik gibi rakipleri gün geçtikçe piyasa da rekabeti artırmaktadır.
Spotify pazar büyüklüğüne göre aldığı hisseler biraz küçük .Örneklendirecek olursak Spotify ‘ın ücretsiz aboneleriyle beraber toplam kullanıcı sayısı 271 milyon .
Bu rakam ne kadar büyük bir rakam gibi dursa da hizmet verdiği bölgelerdeki 3 milyardan fazla akıllı telefon olduğunu varsayarsak bu oldukça küçük bir rakam.
Ama içinde bulunduğumuz Covid-19 döneminde şirket yılın ikinci çeyreğinde %29’luk bir büyüme kat ettiğine dikkat çekmek isterim. Bu piyasa için oldukça rekabetçi bir büyüme oranı.
Podcast Yayınlarına Yapılan Yatırım
Spotify kurulduğundan bu yana Podcast alanında öncü olmak gibi bir hedefle yoluna devam ediyor.
Çünkü daha önce de dile getirdiğimiz gibi müzik alanındaki rakipleri oldukça fazla ve kelimenin tam anlamıyla dişli rakipler. Rakiplerinden ayrışmak için ise Podcast’lere yoğun şekilde yatırım yapıyor.
2019 yılının şubat ayında “Crimetown”, ”Startup”, “Reply All” gibi popüler podcastlerin yapımcısı Gimlet Media, bonuslarla beraber yaklaşık olarak 230 milyon dolarlık bir bedelle Spotify tarafından satın alındı.Gimlet Media 2014 yılında kurulmuş olan Podcast alanında önemli bir üretici.
Spotify günümüzün vazgeçilmezi diyebiliriz en azından büyük bir çoğunluk için öyle.Yaptığı geliştirmeleri doğru yönlendirebilirse piyasa da özellikle Podcast yayınları alanında öncü konuma gelebilir belki de.