Pazar Araştırması Alanında 2017’nin Büyük Gelişmeleri

pazar araştırması

Paylaşmayı unutmayın.

Hazır yeni yıl için son dönemece girmişken sanıyoruz ki 2017’de pazar araştırması endüstrisinin son 12 ay içerisindeki büyük meselelerine bir göz atabiliriz. Tam da bu noktada “2017 yılının en önemli gelişmesi neydi?” sorusu üzerine pazarlama araştırması liderlerinden elde edilen bilgileri sizler için derledik. Bu soruya verilen cevapların da ortak bir payda da birleştiğini söyleyebiliriz. Bu payda ise otomasyon ve ses gibi teknolojilerin yanı sıra veriyi geleneksel araştırma yöntemleriyle entegre etme ihtiyacının ön plana çıkmış olduğu noktasında birleşti.

Şimdi sektörlerinde lider olan isimlerin pazar araştırması konusundaki düşüncelerine bir göz atalım.

Jane Bloomfield, Satış ve Pazarlama Müdürü – Millward Brown

AI ve otomasyon nihayet pazar araştırmasına girdiği ve 2018’de gelişmeye ve benimsenmeye devam edeceği bir yıl. Pazar araştırma şirketleri ya şimdi AI trenine biner ya da gelişmelerin gerisinde kalarak köşelerine çekilmelidirler. Ses ve içeriğe dayalı arama geliştirmenin anlamı; müşterilerin -tüketicilerin- ilgisini çekmek ve etkileşimde bulunmak için yalnızca müşterilerin neyi nasıl yaptıklarını anlamak değil, araştırmalarda müşterinin de (örneğin derinlemesine mülakat için) sohbet botlarının kullanılması gerektiğini anlaması gerektiğidir.

sesle arama otomasyonu nedir

@recast

Crispin Beale, Chime Insight & Nişan Grubu CEO’su

Otomasyonun sahip olduğu yetenekler sürekli artıyor ve hem ajansların hem de markaların git gide benimsemeleriyle birlikte sektörde büyük değişiklikler meydana geliyor. Şu unutulmamalıdır ki müşterilere daha hızlı daha ucuz ve daha iyi araştırma sunma baskısı bir gerçektir ve bu yalnızca otomasyon yardımıyla yapılabilecek bir şeydir. (Kısacası treni kaçırmayın!)

ai ve otomasyon nedir

@blog.adgager

Annie Pettit, Araştırma Metodolojisi Uzmanı

Merhaba, yapay zeka! AI, bu yıl pazarlama araştırmacılarının kolektif bilincine büyük bir şekilde girdi. Birçok şirket, AI kullanımını tanıtmak için hizmetlerini yeniden konumlandırdı veya yeniden markaladı (aslında kullansınlar ya da kullanmasınlar). Bazıları, araştırma süreçlerini veya çalışanlarından beklenen becerilerin tamamen değişeceğini ve bunun önceden planlamış olması gerektiğini kabul etmiştir. Diğerleri ise AI’nın işlerini, hizmetlerini ve müşteri ihtiyaçlarını nasıl etkilediğini keşfetmek için keşfin ilk aşamalarındalar. Çünkü bunu kullanacaklar!

artırılmış gerçeklik nedir

@techiexpert

Andy Brown, Global Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Başkan – Kantar Media

Amazon Echo ve Google Home gibi cihazların yükselişi, hem pazarlamacılar hem de araştırmacılar için potansiyel olarak çok ilginç sonuçlar doğuruyor. TV kanalını değiştirerek hava durumunu kontrol etmekten ziyade yeni davranışlar ile bu eylemleri yakalamak için sadece ölçüm sistemlerine sahip olmakla kalmayıp, aynı zamanda yeni araştırma çözümleri üretme yollarını da düşünmemiz gerekiyor.

google home ne işe yarar

@cdn.iphoneincanada

Harley Titchener, Araştırma Başkanı – Dunnhumby

Tüketiciler gittikçe artan bir şekilde veri kaynağı üretmeye devam ediyor ve edecek. Dolayısıyla daha nitelikli ve/veya niceliksel araştırma yaklaşımlarını zenginleştiren ve destekleyen örtülü, dolaylı veya pasif toplama metodolojisinin bir araya getirilmesi yoluyla piyasa ve müşterinin bütünsel bir bakış açısı ile ele alınması konusunda artan bir beklenti söz konusu oluyor. Kazançlı çıkacak araştırma şirketleri, bu talepleri eyleme geçirici, bağlı ve bağlamsallaştırılmış sonuçlara cevap verebilen kişilerdir.

pazarlama araştırması yöntemleri

@bvoh

Caroline Frankum, Global Genel Müdür – Lightspeed

Metodolojilerin ve teknolojinin karışımı, yani geleneksel, geriye dönük araştırma metodolojilerini, müşterilerin “daha az talep daha fazla bilgi” sahibi olmasını sağlayacak şekilde etkili bir biçimde değiştirmek için teknoloji kullanımı şart. İnsanların, bize en iyi derecede retrospektif bir marka deneyimi hakkında soruları cevaplandırarak 30 dakikadan fazla bilgisayarlar başında kalmaya istekli olduğu günler geride kaldı. Geo-fencing ve API’lar gibi uygulama temelli teknikler yoluyla pasif veri toplama, hızlıca ortak birim haline geliyor. Bu, kaliteden ödün vermeden tüketicilerin ‘satın almak ve niçin’ sorularına daha hızlı, daha ucuz, daha kesintisiz, otomatik ve çekici bir erişim talebi üzerinde artan bir baskı oluşturuyor.

Geo-fencing nedir

@brightlabs

Pippa Bailey, Kıdemli Müdür – Ipsos Mori

Araştırma uygulamalarında, gerçek dünyada mevcut olmayan durumları ve bağlamları yaratmamıza ve değerlendirmemize izin veren, sanal, güçlendirilmiş ve karışık gerçeklik için ilgi ve istek artıyor. Henüz çok yeni ancak bu teknolojinin potansiyeli pazar araştırması için potansiyel bir oyun değiştirici gibi görünüyor.

oyun kurucu

@Stephan Savoia

Will Ullstein, Ticari Yönetmen – YouGov

En büyük gelişme, aktivasyonun kazandığı momentumdur. Araştırma şirketleri hakkında, doğru veri türüyle birlikte, bu verileri reklam yığınları içine yerleştiren bir haber akışı gördük. Bunu yaparken, bu işletmeler yeni gelir akışları yaratıyor. Bir izleyiciye bilgi vermek ve daha sonra dijital dünyanın benzeri modellemeleri ve hedeflemeleri adına aynı çekirdek kitleyi sunabilmek için markalar ve medya ajansları açısından daha çok katılımın olduğu bir çözüm sağlamayı hedefliyor.

dijital modelleme nedir

@farhek

Jane Frost, CEO – MRS

Tek bir gelişmenin öne çıktığını sanmıyorum. 2017, dijital teknoloji tarafından sunulan potansiyelin daha geniş ve daha hızlı bir şekilde benimsenmesinin bir örneği olmuştur – bu yılın başlarında VR’yi içeren ilk ödül kayıtlarımızı gördük. Bence makro ekonomik ve jeopolitik olayların daha köklü bir etkisi oldu. GE17, seçim ve tekniklerinin yeniden spot ışığı altında olduğunu gördü ve seçim sonuçlarının kendisi, on yıllar boyunca karşılaşmadığımız belirsizlik hissi ve tahmin edilemezlik hissi uyandırdı.

VR teknolojisi

@myzone-nl2xq9dlfmtglgrsz

Zlatko Vucetic, Başkan ve COO – FocusVision

Araştırma endüstrisi, videoyu giderek daha fazla tüketiciye sunmak adına kitlesel toplantı salonlarına getirmekte ve verilere bağlam yaratmak için anahtar bir bileşen olarak kullanmaktadır. Video, anlatımlar oluşturmak için mükemmel bir kanal ve sanırım bunun her alana yayılmasını, yeni norm haline gelmesini bekleyebiliriz.

video anlatımı

@b-a

Görüldüğü üzere pazar araştırması alanı da dijitalleşiyor ve çağa ayak uyduruyor. Türkiye’ye baktığımızda Adgager’ın bu konuda öncü ve yenilikçi bir platform olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Bonus olarak daha önce blogumuzda yer verdiğimiz 2017’nin İçerik Pazarlama İstatistikleri – İnfografik yazımızın da ilginizi çekeceğini düşünüyoruz.

Hepimize teknolojinin yararımıza olduğu iyi yıllar!

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar