Bir Etkileşimli Pazarlama Örneği: Heinz – Mayochup

Yeni Bir Ürün Çıkarırken Müşterileri Sürece Dahil Etmek: Heinz - Mayochup

Paylaşmayı unutmayın.

Rekabet ortamının marka yönetimine etkisinin müşteriler bazında kolayca gözlenebilir olduğu günümüzde, müşteri etkileşimli bir strateji ile ürünleri pazarda tutmak ve yeni çeşitleri ürün skalasına eklemek gibi hedefler için her geçen gün yeni örneklerle karşılaşıyoruz. Heinz markasının müşteri davranışlarını gözlemleyerek piyasaya sunduğu yeni ürün de bu örneklerden biri.

Aslında bu ürün piyasaya sunulmadan önce reel olarak raflarda satılmıyorsa da dünyanın birçok yerinde müşterilerin damağında yer edinmiş bir lezzet. Ketçap ve mayonezden bahsediyoruz. Birçok kişinin ayrı ayrı tabağına veya tepsisine sıktıktan sonra ister istemez kendini ikisini birbirine karıştırarak yerken bulduğu, en bilindik iki sos!  İşte, lezzetinden sual olunmaz Heinz markası bu istemsiz ve yaygın davranışın yarattığı etkiyi ürün skalasına eklediği yeni bir çeşitle müşterisine sundu: Heinz Mayochup!

Ketçap ve mayonezin karışımı olan bu yeni ürünün ortaya çıkış hikayesi de markanın müşteri deneyimine verdiği önemi göstererek alkışı haketti. Bundan birkaç ay önce markanın Amerika’daki resmi twitter hesabından bir anket yapılarak ketçap ve mayonezin birleştiği tek bir ürün konusunda ne düşündükleri müşterilerine soruldu:

Yeni Bir Ürün Çıkarırken Müşterileri Sürece Dahil Etmek: Heinz - Mayochup

@HeinzKetchup_US

930,691 kişinin oy kullandığı anket sonucunda, %55 oy oranı ile Mayochup müşteriler tarafından kabul edildi. Oy kullananların %45’i ise yeni ürüne sıcak bakmadı. Açıklanan sonuçların ardından, yeni ürünün ismi ne olsun tartışmaları müşterilerin dikkatine sunuldu.

Peki, İsmi Ne Olsun?

Yeni ürün için Fry Sauce ve Mayochup isimleri ön plana çıkarken müşterilerden başka farklı tavsiyeler de geldi.  Heinz, Twitter üzerinden aldığı yorumlarla hem etkileşimi arttırdı hem de müşterileri marka ile bütünleştirerek, yaygın bir davranışı kendi markasına ait bir özellikmiş gibi insanlara kabul ettirmiş oldu. Bu müthiş pazarlama etkinliği sayesinde diğer markalara örnek teşkil edebilecek bir hikaye ile yeni bir ürünün raflara uzanan yolculuğuna, Heinz müşterileri ve marka ayırt etmeksizin ketçap mayonez seven herkes dahil edilmiş oldu. Üstelik ne televizyon reklamı ne de başka bir mecra için reklam satın alma yapmadan! Sadece sosyal medya hesabını kullanarak…

Sonuç olarak ise müşterilerin tercihi ve katkıları ile Mayochup raflarda yerini aldı. Şu an ülkemizde de satışta olan bu ürünü alır mısınız yoksa patatesinizin ucunu ayrı ayrı önünüzde duran iki sosa bulayarak mı yemeği tercih edersiniz bilemiyoruz. Orası sizin tercihinize kalmış. Ne de olsa geleneklerden vazgeçmemek de bir müşteri alışkanlığıdır. Fakat raflarda bu ürünü gördüğünüzde 930,691 kişinin katıldığı bir anketle başlayan yolculuk sonrasında orada olduğunu bilin istedik.

Ülkemizde de daha önceden Yonca firması ‘Aşkım Aşkım’ adıyla ketçap ve mayonezin bir arada olduğu bir ürün sunmuştu. Artık raflarda pek göremesek de isim olarak ilginç bir yaklaşımdı. Ne dersiniz ?

Yeni Bir Ürün Çıkarırken Müşterileri Sürece Dahil Etmek: Heinz - Mayochup

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar