7 Adımda Etkili Ürün ve Hizmet Yaratın!

Paylaşmayı unutmayın.

Marka olgusu ile ilgili birçok konuya değindik, yazdık, çizdik. Peki bir ürün ve hizmet markası yaratabilmek için harekete geçmeden önce neler yapmamız gerektiğinden bahsetmiş miydik? Pazarlama alanında yalın ve özgün olarak ilerleyerek, müşterilere ve markaya yardımcı olacak bazı modeller bulunur. Bir ürün veya hizmet oluşturmaya yardımcı olacak bu aşamalar markanın temeli ve geleceği için önemli adımlar olarak karşımıza çıkacaktır. O halde bir ürün veya hizmet yaratabilmek için izleyeceğiniz adımları sizlerle paylaşmanın vakti gelmiş demektir. Nereden başlamalıyız?

1. Adım: Hedeflerinizi belirleyin

 

Bulunulan fırsat hakkında güçlü bir şekilde düşünmek ve şu sorunun sorulması gereklidir: Doldurulmaya çalışılan ve daha henüz karşılanamamış ihtiyaç nedir? Bu gerçeklere karar verdikten sonra iş bölümü ile çalışan bir ekibin bir araya gelmesi gerekir. İşin maliyetini hesaplamak çok önemlidir ve dijitalleşme mutlak olacağı için ucuz olacağı düşünülmemelidir.

2. Adım: Gözlemleyin – İçgörünüzü takip edin!

Neyi istediğinizi, gerçekten neyi isteyip istemediğinizi görmek için gözünüzü potansiyel müşterilere dikmekte fayda var. Bunu yapmanın harika bir yolu; haftalar veya aylar değil, birkaç gün içinde soruları yanıtlayabileceğiniz ve yanıt alabileceğiniz hızlı bir test panelidir. Bu varsayımlarınızı kontrol edebileceğiniz, değer önerilerini tanımlayabileceğiniz ve ürün prototiplerine tepkileri nasıl alabileceğinizdir. İyi bir tavsiye vermek gerekirse; yanlış yapabileceğinizi unutmayın. Alçakgönüllülük ve elbette doğru bir isteklilikle bu yanlışlardan dönebileceğinizi de unutmayın.

3. Adım: Düşleyin – Yaratıcılığınızı açığa çıkarın!

Fikirlerinizi keşfettiğiniz pozitif bir ortamda inşa edin. Fikirlerinizi özgür olarak inşa etmek için ekibinizi ofisten ayırın. Hedef kitlenizi, pazarı ve rakiplerinizi tanırken yaratıcılığınızı açığa çıkarın ve farklı olan tarafınızı görün. Sürekli eleştirme alışkanlığı yeni fikirlerin gelişmesini engelleyecektir. Bir fikirle ilerlemek için hayalleriniz de önemlidir. Hem yaratıcılığı açığa çıkarmak hem de özgün fikirlerin harekete geçmesi için kriterler üzerinde uzlaşın.  Her şey bittiğinde işinizin nasıl görüneceğini ve başarıyı nasıl ölçeceğinizi düşleyin.

4. Adım: Oluşturun –  Prototipinizi oluşturun!

Ürününüz hakkındaki gelişmeleri hızlı bir şekilde nasıl öğrenebilirsiniz? Gerçek dünyada nasıl performans gösterdiğini görmek için kağıt prototipler veya Minimum Canlı Ürün (MVP)  ile ürününüzü yeniden gözden geçirin. MVP’niz biraz kaba olacak, ama sorun değil. Öğrenecek çok şey olduğunda bu yatırımı nasıl ilerletmeniz gerektiğini daha iyi göreceksiniz.

5. Adım: Metriklerinizi bulun

Elinizdeki prototipler veya MVP ile hipotezler geliştirin ve bunları teste tabi tutun. Belirli değişkenlere odaklandığınızda değerli cevaplar alabilirsiniz. Örneğin, WhatsApp’ı düşünelim. Onu yönlendiren ilk hipotez, insanların uluslararası hatlar üzerinden güvenli bir şekilde iletişim kurmak için bir yol istedikleriydi, ancak şimdi kullanıcıların tüm işlemlerini aynı uygulamada ele almak istedikleri varsayımına dayanarak ek birçok özellik ile hayatımıza dahil oldu. Hipotezlerinizi aldıktan sonra, ilerlemeyi nasıl ölçeceğiniz konusunda, yani katılım (Günlük Aktif Kullanıcı / Aylık Aktif Kullanıcı) veya ürün ve hizmetiniz her ne ise metriklerinizi ortalama olarak hesaplayın.

6. Adım: Öğrenin – Verilerinizi dinleyin!

Her şeyin başı veri! Bu noktaya kadar hızın önemli bir faktör olduğu aşikar; fakat yavaşlama ve verilerinizi kontrol ederek ilerleme zamanı geldi. Ürününüz veya hizmetiniz nasıl? Ne değişmeli? Neler yapmalısınız? Pazar ve pazarlama araştırmaları bu noktada devreye giren ve sizin asıl yolunuzu çizen adım olacaktır. Nerede olduğunuzu net bir şekilde anladığınızda karar vermek ve doğru hareket etmel için hazır olmalısınız. Çok çaba harcamış olabilirsiniz ama çabalarınız daha çok çalışmaya ihtiyaç duyuyor ya da bir yerde yanlış yapıyor olabilirsiniz. Bu sayede çizim tahtanıza geri dönüp veriler ile yolunuzu değiştirebilirsiniz.

7. Adım: Harekete geçin 

Hangi yönde hareket ederseniz edin, kararınızı paydaşlarınızın ve müşterilerinizin anlayacağı dilde destekleyin. İleriye doğru bir hedefiniz varsa pazarlama dönüşüm huninizi düşünün, yeni finansman turlarını değerlendirin ve MVP’den VDVP’ye nasıl ilerleyeceğinizi planlayın. Her şeyi kontrol altına aldıysanız korkmayın ve harekete geçin!

Sonuç: Etkili ürün ve hizmet için hazır mıyız? 

Tüm bu adımlar gelişmeye, ilerlemeye ve dünyanın bizlerden beklediği şeyleri yaratmanın bir yolunu bulmaya yardım etme çabamızdır. Üzerinde çalıştığınız şey her ne ise başarı ya da başarısızlıkla karşılaşabilirsiniz; çünkü süreçte olduğunuz sürece sürecin parçasısınız.

Dünya’nın fikirlerle değişeceğini unutmadan fikirlerinizi değiştirin ve geliştirin!

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar