Vegan Sayısındaki Artış Gıda Sektörünü Nasıl Etkiliyor?

Paylaşmayı unutmayın.

Küreselleşen vegan beslenme biçimi insanlar arasında gittikçe yaygınlaşıyor. Bununla birlikte büyük süpermarketler ve restoranlar, et ve sütten arındırılmış gıda ve yemeklere koydukları veganlara özel etiketleriyle müşteri çeşitliliğini artırmayı hedefliyor. Tabii ki bunların hepsi belirli bir talep üzerine gerçekleşiyor. Peki bu akım gıda markalarını nasıl etkiliyor?

Mintel’e göre İngiltere’de vegan sayısı son on yılda %350 artarken etsiz gıda satışları 2013 ve 2018 arasında %22 artış gösterdi. Başka bir habere göre ise bitki bazlı ürün satışında %1500’lük bir artış görülüyor. İşin ilginç olan kısmı bu artışın sebebi sadece veganlar değil. Kantar, İngiltere’de 2018’de tüketilen bitkisel yemeklerin% 92’sinin vegan olmayan kişiler tarafından yendiğini öne sürüyor. 

Peki gıda markaları bu akımı nasıl ele alıyor? Nasıl ürünler çıkartıyorlar? Kampanyaları neler? Şimdi gelin bu soruların cevaplarına hep birlikte bakalım.

Yükselen bir akım: Veganizm

Vegan akımı eskiden klişe kavramlarla özdeşleşmiş kötü bir üne sahipti. Fakat son yıllarda artan sağlık ve çevre farkındalığı ile hepimizin yapmak istediği bir şeye dönüştü. Birçok insan bu akımın takipçisi oldular ve büyük kampanyalar düzenlediler.

Vegan tüketim konusunda başı çeken bazı kişiler ve organizasyonlar da insanlara yeni yılın ilk ayını vegan olarak yaşamaları konusunda bir kampanya başlattılar. Ocak ayını vegan yaşamak şeklinde Türkçe’ye çevirebileceğimiz Veganuary (Vegan ve January kelimelerinin birleşimi ile oluşturulmuş) adı verilen bu kampanya kısa bir süre içerisinde geniş bir kitlenin katılımıyla büyük bir kampanyaya dönüştü ve bu kampanya birçok büyük markanın dikkatini çekmeyi başardı. 

Süpermarketler ve Veganizm

Süpermarketler vegan ürünlere olan yatırımlarını önemli ölçüde arttırdı. İngiliz perakende devi Tesco, 8 Ocak’ta bitki tabanlı ürün yelpazesini İngiltere genelindeki 600 mağazasında birden satışa çıkardı. Alman süpermarket zinciri Aldi, Aralık 2017’de bir vegan ve vejetaryen ürün serisi olan Earth Grown’u pazara çıkardı. Şimdilik sadece bazı Amerikan mağazaları ile sınırlı olan yeni ürün serisinde soya proteini hamburgeri ve etsiz köfte ürünleri bulunuyor.

Asda süpermarket zinciri de bu ürünlerdeki eksikliğini fark ederek yeni ürünlerin tanıtımına öncelik verdi. Asda’nın inovasyon geliştirme şefi Andrew Johnston, gelecekte gıda çeşitliliği konusunda daha fazla kapsayıcı olmayı hedeflediklerini ve bunu tüm kategorilere yayma konusunda da çaba gösterdiklerini belirtiyor.

Fast Food Zincirleri

Fast food zincirleri de gündemden çok uzak kalmayarak akıma ayak uydurmaya başladılar. McDonald’s geçen ay McVegan burgerini İsveç ve Finlandiya’da resmi olarak satışa çıkardı. McDonald’s daha önce deneme amaçlı çıkardığı bu ürüne gelen olumlu tüketici tepkisinin ardından bu kararı aldı. Yine KFC restoranlarındaki vegan ürün alternatiflerini arttırdı. Dominos Pizza bir çok ülkede vegan peyniriyle kaplı farklı pizzalar satışa çıkardı. 

Bir hamle de ABD merkezli Burger King’den geldi. Burger King, tüketicisinin en sevdiği hamburger çeşitlerinden biri olan Whooper’ı etsiz et ile piyasaya sürmeye hazırlandığını açıkladı. Burger King’in bu dönüşümü Impossible Burger ortaklığıyla gerçekleştirdiğini paylaşalım.

Sosyal Medya Desteği 

Veganizm hareketin bu kadar destek sağlamasındaki bir diğer önemli etkeninde sosyal medya olduğunu unutmamamız lazım. Sosyal medyadaki yüksek popülerlikteki profillerin yardımı elbette sektörü oldukça etkiliyor. Örneğin Instagram’a bakarsanız #vegan etiketiyle paylaşılmış 80 milyonun üzerinde paylaşım görebilirsiniz.

Markalar genel olarak sosyal medya profillerini yeni ürünlerini vegan tabana yaymak ve haber vermek üzere kullanır. Popülerliklerini ve etki alanını göz önünde bulundurursak oldukça etkili bir pazarlama stratejisi olduğunu söyleyebiliriz. Bitki bazlı gıda şirketi Alpha Foods, 1.5 milyondan fazla takipçisi olan @bestofvegan ile ortaklığıyla Instagram’dan faydalanan bir markanın bir örneğidir.

Ünlü restoran zinciri Wagamama da yeni vegan ürünlerini yaymak için sosyal medyaya başvurmuştu. Instagram ve Facebook dahil sosyal kanallarda yaydığı kampanyayla ilgili içerik oluşturmak için @bosh.tv ile ortaklık kurmuştu. Çok hızlı ve etkili bir biçimde ürümlerini tanıtmayı başardılar.

Artık akımının gıda sektörü başta olmak üzere bir sürü sektörü etkilediğini biliyoruz. 10 sene öncesine göre oldukça küreselleşen ve birçok insanı etkileyen vegan akımına gıda markaları da ayak uydurmaya çalışıyor. Gerek çıkardıkları yeni vegan ürünlerle gerekse sosyal medya kampanyalarıyla vegan akımını destekliyorlar. Bakalım önümüzdeki 10 sene içerisindeki değişim nasıl olacak? Bekleyip göreceğiz. 

Bonus: Detoks Efsanesi ve Acı Gerçekler

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar