Tam Otonom Taksiler Beklenenden Erken Gelebilir Mi?

Paylaşmayı unutmayın.

Tam Otonom Taksiler Beklenenden Erken Gelebilir Mi? – Robot taksiler yani diğer ismiyle tam otonom taksiler geleceğin en büyük beklentileri arasında yer alıyor. Taksiler her gün yeni haberleri takip edilen ve çok ciddi bir yatırım olarak kabul edilen projeler arasındalar. Konu ile ilgili her geçen gün çıkan haberlere bağlı olarak otonom taksiler daha erken gelebilir!

Tam Otonom Taksiler Beklenenden Erken Gelebilir Mi?

Tam Otonom Taksiler İçin Yeni Gelişmeler Nedir?

Robotik bir yapıya sahip olarak otonom bir sistem ile kullanılacak taksiler, birçok yeni gelişme sunuyor. Daha önce elektrikli ve otonom IONIQ 5 şekilde tasarlanan taksilerde de robot taksi çevrimi yapılacak. Hyundai markası, bu konu hakkında büyük bir yatırım şirketi ile görüşürken, beklentiler giderek artıyor.

robot-insan-otonom
Tara Winstead adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı

Aslında birçok farklı şirket de otonom araçlar konusunda çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Örneğin, Tesla markası da günümüzde bu proje için büyük bir efor sarf ediyor. Tabii ki benzer şekilde birçok farklı otomotiv firması da tam otonom taksiler üzerinde çalışmaya devam ediyor.

Bu Taksiler Ne Zaman Sokaklarda Olacaklar?

taxi

Özellikle bu konuda Hyundai markası çok daha yoğun bir çalışma yürütüyor. Marka yaptığı açıklamalarda otonom taksilerin beklenenden daha önce hayata geçebileceğini ifade ediyor. Aslında otoriteler bu teknoloji için çok daha uzun bir zaman gerekeceğini belir…tiyo…r. Ancak Hyundai markası, daha erken bir sonuç elde edebileceğini belirtiyor.

Gelecek Otonom Taksiler Kadar Da Uzak Değil!

Hyundai tarafından yapılan yatırımlar ile birlikte teknolojik gelişmelerin ortaya çıkması insanlar tarafından beklenen bir durum. Taksiler ile ilgili Las Vegas’taki test süreçleri sürdürülürken, yazılımlar üzerindeki çalışmalar devam ediyor. Otonom taksilerin çalışması için Seviye 4 Otonom sürüş yazılım ve donanımlarının oluşturulması gerekli. Bu durum taksiler 2023 yılı itibariyle hizmete girebilmesini mümkün kılıyor.

Tam Otonom Taksiler Neler Getirecek?

Hyundai tarafından tasarlanan projede tek bir şarj ile 482 kilometre yol yapabilen bir taksi sunuluyor. Taksiler kullanılması için kullanıcılar Lyft adı verilen bir uygulamaya erişim sağlıyacaklar. Müşteriler taksi için uygulama üzerinden çağrıda bulunacaklar. Taksilerin en önemli özelliklerinden birisi de drone yapılarıyla şoförsüz bir kullanım sunmaları olacak.

araba-hyundai-elektrikli-araç
@hyundai

Türkiye açısından bakılırsa, bugün Türkiye’de yeni bir elektrikli otomobil yapma çalışmaları devam ediyor. Fakat bütün büyük dünya ülkeleri, otomotiv sektöründe hiçbir gelecek görmüyor. Öyle ki dünyanın büyük firmaları önümüzdeki 20 yılda drone taksi filolarının oluşacağını ifade ediyor.

Ayrıca dünyanın ilk otonom drone havalimanı makalemizi yazıya tıklayarak okuyabilirsiniz!

Geçtiğimiz yıllarda endüstri 4.0 ile birlikte otomotiv sektörü büyük atılımlar yaşadı. Bu atılımlar sonrasında eski General Motor başkan yardımcısı Bob Lutz bazı açıklamalar yaptı. Lutz, açıklamalarında otomotiv sektörünün sonunun geldiğini ifade etti. Bu durum Türkiye’yi de birçok yeni analiz yapmaya başlattı. 

Lutz’a göre yakın gelecekte otobüsler ve otomobiller yerine tam otonom taksiler kullanılmaya başlanacak. Hatta 5 yıl içerisinde insanlar arasında toplu araç satışları ile karşılaşmak dahi mümkün olacak.

Dünyanın otonom işleri dronelara ve robotlara yani yapay zeka tabanlı cihazlara yüklemek istediği aşikar. Ayrıca bu durum beraberinde birçok sorun çıkarıcak gibi gözüküyor. Konuyla alakalı yeni tanıtılan Xiaomi Robot Köpek CyberDog makalemize linkten ulaşabilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar