Stres ile Başa Çıkma Stratejileri

stres

Paylaşmayı unutmayın.

Stres ile Başa Çıkma Stratejileri – Günümüzün karmaşık, belirsizlik oranı yüksek ve çok hızlı bir şekilde değişim ile karşılaşan dönemlerinde stres en sık karşılaşılan sıkıntılardan birini oluşturmaktadır. Çalışan, çalışmayan, genç ve yetişkin herkesin en büyük sorunları arasında yer almaktadır. Bu nedenle ruhsal gerilim olarak da adlandırılabilecek bu durumda yönetim stratejileri çok önemli bir konu oluşturmaktadır. 

Gündelik yaşantıda özellikle çağımızın getirdiği sıkıntılar, iş baskıları veya ekonomik sıkıntılar ruhsal gerilime neden olabilmektedir. Özellikle iş dünyası içerisinde veya aile hayatı içerisinde kişiler kendini tükenmiş, bunalmış ve şaşkın bir halde bulabilmektedir. Aslında bu durum, yani ruhsal gerilim, her zaman kötü bir kavram oluşturmamakla birlikte bazen küçük oranlarda yaşanması, insanlar için motivasyon ve moral dahi sağlayabilmektedir. 

stres-ile-başa-çıkmak

Stres Nedir ve Nasıl Oluşur?

Ruhsal gerilim, insanların hayali veya gerçek olarak gördüğü tehditlere karşı oluşturduğu normal bir fiziksel sonuç olarak ortaya çıkmaktadır. İnsanın varoluşundan bugüne kadar bir savunma mekanizması olarak ortaya çıkmıştır. Yani gündelik hayatta karşılaşılan stres ise insanları uyanık tutmak için fayda oluşturabilir. Ancak yine de aşırı gerilim için de yönetim stratejilerine ihtiyaç duyulur ve kontrol mekanizması gerekliliği ortaya çıkar. Çünkü insanın kendini çok fazla kontrol ve baskı altında hissetmesi üretkenliğini tüketir ve yaşam kalitesini olumsuz etkiler. 

Bu noktaya kadar anlatıldığı ölçüde, her an belirli bir ölçüde ruhsal gerilim ile karşılaşmak mümkün olsa da üsteleyen, biriken ve sonlanmayan bazı ayrıntılar gerilimi hat safhaya ulaştırabilir. Bu durumda gerilim yaşamak yerine doğru noktalarda doğru davranışlar, doğru cevaplar, duygu ve düşünce tarzını doğru şekilde ele almak önemli bir fayda sağlamaktadır. 

Günlük Hayatta Stres İle Başa Çıkma Stratejileri

stres

Özellikle günlük hayatta iş hayatı içerisinde, arkadaşlar ile ilişkilerde ve aile hayatında stres çok sık karşılaşılan bir sıkıntıdır. Bu durumda belirli stratejiler göz önünde bulundurularak, günlük hayatta büyük bir rahatlama, fiziksel ve psikolojik sağlık elde edilebilir. 

Günlük hayatta ruhsal gerilim ile başa çıkmak için göz önünde bulundurulması gereken ilk nokta, yaşadığınız gerilime bir isim vermektir. Yani sizi bu ruhsal gerilim içerisine sokan zorluk, duygu veya düşünce olduğunu belirlemeniz gerekir. Örneğin, ödenmesi gereken bir borcun zamanının yaklaşması veya sevilmeyen bir kişi ile muhatap olunması bir gerilim oluşturuyor ise bu konunun üzerine gidilerek, başka bir bakış açısı ve davranış şekli belirlenmesi gerekir. 

İş ve özel hayat kapsamında çok fazla yorulmanız, ama vücudunuz için fayda sağlayacak faaliyetlerden uzak kalmanız stres doğurabilir. Bu nedenle hayatınızı her zaman belirli bir denge içerisine sokmanız gerekir. Yani iş ile sosyal hayatınızda aile ve ev hayatınıza belirli zamanlar ayırmalısınız. Özellikle sizin için gerilim yaşatan konularda “HAYIR” demeyi öğrenmelisiniz.

Son noktada ise özellikle vücudunuza değer vermelisiniz. Bu sayede de stres konusunda rahatlık oluşturmak için bazı noktalara dikkat etmelisiniz. Örneğin, acıktığınızda sıkıntı oluşmaması için beslenmenize dikkat etmeniz gerekir. Her gün düzenli bir şekilde egzersiz yapmaya özen göstermelisiniz. Yine en önemli noktalardan biri olarak da düzenli bir şekilde uyumaya dikkat etmeniz önemlidir.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar