Şirketler İçin Doğru Strateji Nasıl Belirlenir?

Paylaşmayı unutmayın.

Her geçen gün yeni bir marka oluşturuluyor, yeni bir şirket kuruluyor. İş dünyasındaki kurum ve kuruluşların sayısının bu denli bir hızla artması piyasada zaten var olan rekabeti haliyle daha da alevlendiriyor.

Özellikle son yıllarda pek çok şirket rakiplerine üstünlük sağlamak ve bu rekabetin galip tarafında olmak adına üstün teknolojiden, alanında uzman danışmanlardan yararlanıyor. Bu şirketlerin hemen hepsi geleneksel metotları bir yana bırakıp iş dünyasında daha modern ve yenilikçi adımlarla, inovasyonlar yaparak ilerlemek niyetinde. Tam da bu noktada, C seviyesindeki yöneticilerin yaklaşık yüzde doksanı piyasadaki koşullara dinamik bir şekilde karşılık verebilecek nitelikte oluşturulmuş bir stratejinin, şirketin yenilikler yapmasında ve bu yenilikler ile de iş dünyasında yer edinmesinde oldukça etkili olduğunu savunuyor.

Strateji Nedir, Neden Önemlidir?

pixabay.com

Strateji kelimesi aslında bir savaş terimi olup Yunanca kökenlidir. Yunanca, strategia kelimesinden gelir ve anlamı general demektir. İş dünyasında şartların zorlaşması ile de şirketler arasında bir meydan savaş yaşanıyor. Strateji oluşturmak her şirketin bu meydanda gideceği yolu kendi haritasında işaretlemesi demektir. Gidilen yolun belli olması, sonunda hedeflerin konulmuş olması yürütülen strateji süresince şirket geleceği adına belirsizliği ortadan kaldırır. Bu sayede de çalışanların verimi artar.

Strateji ile hareket etmek yalnızca şirkete rakipleriyle olan rekabetinde başarı sağlamaz. Bunu yanı sıra şirketinde de ilerlemesini sağlar. Etik değerlerle doğru şekilde yapılan rekabetin bütün rakiplere sağlayacağı katkı da açık ve nettir. Buna ilaveten yapılan strateji doğruluğu veyahut yanlışlığı sonucunda şirketin ömrünü uzatabilir ya da kısaltabilir. Buradan çıkartabiliriz ki doğru strateji doğru yolu gösterir.

İş dünyasında başarılı olabilmek için doğru bir strateji edinmemiz gerektiğini artık biliyoruz. Peki doğru stratejiyi hangi kriterlere göre belirleyebiliriz? Bu elbette şirkete, şirketin var olduğu piyasaya, ekonomik durumuna ve bunun gibi pek çok faktöre göre değişir. Bizim size önerebileceğimiz pratik ve çoğunlukla gözden kaçırılmış 3 strateji örneği var. Şirketiniz  için strateji üretmeye bunlarla başlayabilirsiniz.

1)Tedarik

pexels.com

Her işletmenin temin etmesi gereken belli endüstriyel ürünler vardır. Bir de bunların yanı sıra şirketin çalıştığı alana, yaptığı üretime göre düzenli  ve kontrollü olarak satın alması gereken hizmetler veyahut ürünler vardır. Ama bu gün iş dünyasındaki şirketlerin çok az bir kısmı bir satın alma stratejisine sahiptir. Oysa işletmenin düzenli alımlarını optimize etmek uzun vadede hem maliyetlerin düşmesine hem de şirketin rekabet gücünün artmasına ciddi oranda katkı sağlayabilir. Bunun için bir grup satın alma kuruluşuna katılmak, ürün tedarikçileri aracığıyla daha ekonomik fiyatlarla ürünlerinizi temin etmenize yardımcı olacaktır.

2)Yeni Pazar Bulma

pixabay.com

İşletmelerin çoğu kendi konfor alanlarından çıkmayı tercih etmezler. Belirli bir pazarın belirli bir bölümünün kontrolünü elleri altında tutmayı daha risksiz bulurlar. Haklılar, bu risksiz bir yöntem üstelik bu sayede kalıcı bir başarı sağlamak mümkündür. Fakat bu şirkete sabit bir rota çizer.

Yani hiçbir zaman şirketin tam anlamıyla büyümesine ve ilerlemesine katkı sağlamaz. Eğer şirketinizde dalga yaratmak, büyük adımlar atmak istiyorsanız bu güvenli alanınızın dışına çıkmalı yeni pazarlar keşfetmelisiniz. Bunu elbette bir plan ve program dahilinde yapmakta fayda var. Belirsiz bir bölgeye, bilmediğiniz bir hedef kitleye kör bir şekilde hamle yapmak asla iyi sonuçlar vermez. Önce kapsamlı bir araştırma yapmalı, potansiyel yerleri bulmalısınız. Bu işe kendi şirketinize benzer şirketlerin ürün veya hizmet sunduğu pazarları arayarak başlayabilirsiniz.

3.Ortak Pazarlama

pixabay.com

Rekabetçi bir pazarda elbette işletmelerin pek çoğu rekabet etmeyi, yarışmayı hedefleyecektir. Bu rekabette kendi firmanızı şu firmanın iki adım önündeyim, öteki markanın beş adım gerisindeyim gibi konumlandırmaktansa bazen onların yanında konumlandırmanız hem sizin için hem de iş birliği sağlayacağınız firma için çok daha kazançlı olabilir.

Diğer şirketler ile uzlaşmanın ve karşılıklı fayda sağlayacak hamleler yapmanın en etkili yolu pek tabii ortak pazarlamadır. Ortak pazarlama sayesinde, şirketiniz ortak bir paydayı açıklamak ve bu doğrultuda mesajlar vermek adına kendini piyasasındaki benzer şirketler ile beraber konumlandırır. Bunun faydaları kısa vadede gözlemlenebilir cinsten değildir elbette. Fakat doğru şirketler ile ortak reklam yapmak işinizi yeni pazarlara açmanızı, yeni müşteri tabanları bulmanızı sağlar. Bunun yanı sıra şirketlerin birleşip çizeceği ortak imaj bu ortaklıkta olan herkesin güvenilirliğini potansiyel müşteriye ve beraber çalışabileceği firmalara kanıtlar.

Hiçbir işletme için doğru tek bir strateji vardır diyemeyiz. Eğer iş dünyasının yükselen firmalarından biri olmak ve bunu da daim kılmak istiyorsanız her ihtimali, her seçeneği göz önünde bulundurmalı, bu ihtimaller dahilinde şirketi yönlendirebilecek alanında uzman, nitelikli insanlarla çalışmalısınız. Bunları sağladığınız takdirde önünüze açılacak pek çok yol, takip edebileceğiniz pek çok strateji olacaktır, Fakat stratejiniz ne olursa olsun önemli olan şu ki siz gözden hiçbir şey kaçmadığına emin olun. İş dünyasındaki çok ufak bir dikkatsizlik bile ağır şekilde sonuçlanabilir.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar