Sıfır Atık Yaşam: Dünyamıza bir iyilik!

sifir-atik-yasam

Paylaşmayı unutmayın.

Sıfır Atık Yaşam
Photo by Sylvie Tittel on Unsplash

Bir kaç gün önce geride bıraktığımız Birleşmiş Milletler İklim Eylemi Zirvesi tüm Dünya’da oldukça ses getirdi. ABD’nin New York şehrinde düzenlenen Zirve’de, iklim değişikliği krizi ile ilgili çarpıcı konular gündeme geldi. Hazır bu konu hala gündemdeyken, bizler de üzerimize düşen sorumluklular hakkında biraz konuşalım istedik 🙂 Dünya, hala insanlığın yaşamını sürdürebileceği tek yerken, bizler ona sahip çıkmak yerine maalesef kirletiyoruz. Peki size başka bir seçenek daha var o da “sıfır atık yaşamak” desek…

Nedir bu sıfır atık yaşam?

Sıfır atık yaşam, gündelik hayatımızda çevreye bıraktığımız her türlü atığı neredeyse hiç bir atık çıkmayacak şekilde, mümkün olduğunca azaltmak demek. Yani bu akım bize kısacası çöpsüz bir hayat vaat ediyor!

Araştırmalara göre İstanbul’da yaşayan bir kişinin ürettiği çöp, günlük olarak 1,5 kilogramı buluyor. Kısa bir hesap yaparsak, 4 kişilik bir aileyseniz 5 yıl içinde ürettiğiniz çöp, oturduğunuz evin tamamını kaplayacak miktara ulaşıyor. Oldukça ürkütücü değil mi?

Bir kişi yılda yaklaşık 500 kilo çöp üretiyor.
Photo by NeONBRAND on Unsplash

Evet biraz ürktük ama çöp çıkarmadan da nasıl yaşayacağız canım dediğinizi duyar gibiyiz 🙂 Felsefemizin adı sıfır atık yaşam, ama kimse sizden bir tane bile çöp çıkarmadan yaşamınızı istemiyor elbet. Hedeflenen şey aslında önce atıklarımızı azaltmaya çalışmak. Çünkü biliyoruz ki her şeyde olduğu gibi bu konuda da en önemli şey “farkındalık”.

Ailecek toplandığımızda, veya arkadaşlarımızla buluştuğumuzda oturup birbirimize çöplerimizi anlatmıyoruz. Sen bu ay ne kadar çöp çıkardın diye soran bir yakınımız yok mesela 🙂 Çünkü çöp çöptür. Çöp önemsizdir. Aslında tam aksi. İşte farkındalık burada devreye giriyor. Bilinçli tüketici olmaya çalışmalıyız diyoruz hep. Bilinçli tüketmek felsefesi sadece satın alma evresinde son bulmamalı. İşe ihtiyacımız olmayanları almamakla başlamak harika bir adım elbet, bu eylemi bir de aldıklarımızı bilinçli şekilde tüketmeyle taçlandırırsak o zaman dünyaya gerçekten bir iyilik yapmış oluyoruz.

Kendinize bir neden bulun!

Biz insanlar görsel varlıklarız kabul ediyoruz. Estetik ve güzellik algısı hepimizin hayatında önemli bir yer kaplıyor. Market alışverişi yaparken bile elimiz güzel, dikkat çeken tasarımlı ambalajlara gidiyor. Ama maalesef o çok beğendiğimiz ambalajlar, plastikler dünyamızı kirletiyor.

https://www.instagram.com/p/Bza11hODQyr/

New York’da sıfır atık felsefiyle yaşayan Lauren Singer, 8 yılda yalnızca bir kavanoz çöp çıkarmış. Başarılması gerçekten de güç olan bu işi nasıl başardığını anlattığı TEDx konuşmasını izlemenizi tavsiye ederiz. Lauren, bu felsefeyi hayatımıza adapte edebilmek için mutlaka kendimize özel bir sebep bulmamız gerektiğini söylüyor. Atıksız yaşamaya sizi motive eden şeyi bulabilirseniz başarılı olma ihtimaliniz bir o kadar artacaktır diyor. Sahile gittiğinizde gördüğünüz plastik şişeler mi, politikacıların bu konuyla ilgili yeterli olmayan eylemleri mi, yoksa kullandığınız kozmetik ürünlerinin sizi ve dünyayı ne kadar kirlettiği mi daha çok sinirinizi bozuyor mesela…

Tek kullanımlık plastik atıklar
Photo by Brian Yurasits on Unsplash

Atıksız yaşa mutlu ol!

Kısacası atıksız bir yaşamla hem dünyayı hem kendinizi mutlu etmek mümkün. Dünya sadece benim çöplerimle mi kirlenecek demek yerine, atıklarınızı azaltarak daha minimal ve sağlıklı bir hayat yaşayarak dünyayı kurtarmak mümkün. Bu yazıyı okuyan siz harekete geçmeye karar verdiğinizde mutlaka bir arkadaşınızı veya ailenizi değiştiriyor olacaksınız. Hatta yalnızca yakın çevrenizi değil, tüketici olarak tercihlerinizi ve yaşamlarınızı değiştirdiğinizde büyük markaların üretim prensiplerini de etkiliyor olacaksınız. Unutmayın markalar bizler varolduğumuz için varlar. Bunu başarabilirsek tüm düzeni değiştirmek de mümkün. Bildiğimiz şeyler ve yaptıklarımız her zaman doğru olmayabilir. Bir şeyleri değiştirmek için geç kalmış sayılmayız. Dünyan için bir iyilik yap, atıksız yaşamayı dene!

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar