Tüketicilerin %90’ı Markalarına Sadakatle Bağlı!

müşteri sadakati

Paylaşmayı unutmayın.

Her geçen gün piyasaya birçok marka çıkıyor, bazıları pazarda tutunup bazıları “tutunamayanlar” listesindeki bir marka olarak tarihe karışıyor. Peki, bazı markalar pazarda kendilerine yer bulurken diğerleri nasıl oluyor da bulamıyor? Bunun cevabı aslında bizde yatıyor. Yani tüketicilerde. Neden bazı markalardan vazgeçemiyoruz? Önceden birçok tüketici için kalite birinci sıradayken şimdi artık kalitenin dışında birçok faktör tüketici davranışlarını etkiliyor ve diğer markalara yönelmemizdeki etkenlerden biri haline geliyor. Ticari pazarlama şirketi olan Yotpo’nun yaptığı anket bize bazı konularda ışık tutuyor.

Tüketicilerin sadık oldukları markalara gösterdikleri katkılar

  • Tüketicilerin %60’ı sadık oldukları markaları aileleri ve arkadaşları ile paylaşıyor. Böyle bir durumda marka reklam yapmadan potansiyel müşteri de kazanmış oluyor.
  • Müşterilerin %52.3’ü markaların sadakat programlarına veya VIP programlarına katılacağını belirtiyor.
  • Müşterilerin %39.4’ü benzer ürünü bulsalar dahi aynı markaya daha fazla para harcayacaklarını gösteriyor.

Bu araştırmaya katılan katılımcıların (2000’den fazla kişi) %90’ı bir önceki yıla göre aynı markaya daha fazla sadık olduklarını göstermiş oldu.

Siz de kendinize “Evet ben bu markanın sadık müşterisiyim.”diyecek olsanız o markadan en kaç kez  alışveriş yapardınız? Siz bunu düşüne dururken biz araştırmadaki sonuçları paylaşalım. Tüketicilerin %80’i kendilerini sadık müşteri olarak tanımlamaları için en az 3 kez alım yapmaları gerektiğini ve %37’lik bir kısım da en az 5 kez alım yapana kadar kendilerini sadık müşteri görmediklerini belirtti. Araştırmada ortaya çıkan en yüksek sadakat faktörü ürün kalitesi oldu. Bir marka, ne kadar çok sadık müşteriye sahip olursa aslında bir o kadar da potansiyel müşteri yaratmış oluyor.

Bir başka etken ise sosyal medya kullanımının artması, markalar için önemli bir etken.Çünkü Facebook tüketicilerin vazgeçemedikleri markalarla etkileşim içinde oldukları platformlar içerisinde 1. sırada yer alıyor.

Bakalım diğer sosyal medya platformları hangileri?

Pinterest – %1

@sintesis

 

Pinterest oranının bu kadar düşük olması aslında şaşırtıcı çünkü web sitelerine en çok trafik yönlendiren 2. sosyal ağ olarak gönüyor ve dünyanın en değerli, en büyük 100 markasından 93’ü bu sosyal medya platformunu kullanıyor.

Snapchat – %4

@TeroVesalainen

Reklam verme alternatifleri konusunda ciddi yatırımlar yapan Snapchat, daha karşılığını alamamış görünüyor. Lenses, Geofilters ve Snaps Ads hali hazırda kullanılan reklam verme alternatifleri olarak karşımıza çıkıyor.

Twitter – %7

@PhotoMIX-Company

Twitter da aylık 350 milyon kullanıcı girişine sahip olmakla beraber reklam verme alanında önemli bir platform. 2017 verilerine göre Türkiye’de 10 milyon kullanıcı Twitter kullanmakta ve 7 milyon tweet atılmaktadır.

Instagram – %9

En çok reklam veren sektörlerin başında e-ticaret, satış, eğlence&medya ve oyun  yer almakta olup Instagram kullanan kullanıcıların %80’i en az bir işletmeyi takip etmektedir.

Facebook – %45

Facebook’a girdiğimizde çıkan reklamlar zaten bunu ispatlamış durumda. Özellikle ana sayfamıza düşen sponsorlu reklamlar…

  • Diğer platformlar –> %1
  • Sosyal medya kullanmayan markaların oranı ise %34 olarak yer almaktadır.

Anketteki diğer önemli bir sonuç ise işletmelerin “nasıl müşteri kaybettikleri” üzerine sorulan bir soru. İnsanların alıştığı şeylerden vazgeçmesi zordur. Bu, alıştığınız markalar için de geçerlidir. Peki, vazgeçecek olsanız sizi etkileyen etmenler ne olabilir?

Siz cevabınızı düşünürken biz aşağıda listeyi sıralayalım. Bakalım katılımcılar ne cevap vermiş?

  • %64 ile adil fiyatlandırma,
  • %61 ile ücretsiz kargo,
  • %57 ile yorumlar/eleştiriler,
  • %46 ile aile üyelerimizin veya arkadaşlarımızın bahsetmesi,
  • %37 ile alışveriş deneyiminin en üst düzeyde olması hissiyatı,
  • %35 ile marka tarafından verilen ödüller/hediyeler
  • %15 ile reklamlar,
  • %4 ile markanın etkileyici ciro rakamlarına sahip olması.

Markalar, tüketici davranışlarını daha iyi analiz ederek hem tüketiciler için hem kendileri için yarar sağlayacak etkinliklerle müşterileri kendilerine bağlayabilir veya bunları yapmayarak uzaklaştırabilir. Karar onların. Bekleyip göreceğiz…

Not: Yotpo ek olarak şunu da belirtiyor; bu anketteki sonuçlar bir önceki yıl baz alınarak açıklanmıştır. Uzun yıllar süren araştırmaların sonuçları değildir. Ancak buradaki bulguların müşterilerin  geri bildirimleri ile oluşturulup değerlendirilmiş olması ile ciddi oranda fayda sağlayacağı düşüncesindeyiz.

“Müşteri sadakati”ni kazanmış markalardan bahsettiğimiz Müşteri Sadakati Sıralamasında En İyi 20 Marka yazımızı da okumanızı öneririz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar