Müşteri Sadakati Sıralamasında En İyi 20 Marka

Paylaşmayı unutmayın.

Günümüzde işletmeler için müşteri sadakati hayati bir kavramdır. Her gün binlerce yeni ürün piyasaya sunuluyor ve pazarda çok yoğun rekabet yaratan bir durum ortaya çıkıyor. Müşteri kazanmak ve bu müşterileri kaybetmemek işletmeler için üzerinde kafa yorulması gereken ciddi bir konu haline gelmiş durumda. Bunu başaran işletmeler varlıklarını sürdürüyor ve ayakta kalıyorlar.

Müşteri sadakatinin işletmeler için ne kadar önemli olduğunu araştırma şirketi Morning Consult’un yaptığı anket bizlere gösteriyor. Bir bakalım bu ankette neler varmış!

Ankete katılan 6600 kişiye ilk akıllarına gelen, vazgeçemeyecekleri bir marka söylemeleri istendi. Müşterilerin değerlendirme yaparken ilk olarak güvenilirlik açısından değerlendirdikleri ve sırasıyla fiyat, ürün kalitesi, müşteri hizmetleri ve şirket etiği önem verdikleri konular arasında yer aldı.

6600 kişinin katıldığı ankette 1262 kişi vazgeçemeyecekleri işletme olarak Walmart yanıtını verdiler.

Araştırmada ortaya çıkan bir diğer ilginç sonuç ise cep telefonu kullanıcılarının telefonlarını değiştirseler dahi %61’inin aynı marka telefon alacağını ortaya koydu. Sanıyoruz biz %61’lik dilimde değiliz. 🙂

Ve işte müşterilerin değerlendirmelerine göre ilk 20 şirket !

20. Microsoft: 39 kişi

@efes

Microsoft, 4 Nisan 1975’te Paul Allen ile Bill Gates tarafından kurulan çok uluslu bir teknoloji şirketidir. Bilgisayar yazılımları, elektronik cihazlar, kişisel bilgisayarlar ve bilişim hizmetleri geliştirir, üretir, lisanslar ve satmak üzere birçok alanda faaliyet gösterir. 2018 yılı itibariyle Dünya’nın en değerli 3. şirketidir.

19. eBay: 40 kişi

@Simon

eBay internet üzerinde yer alan en büyük açık arttırma sitesidir. İran asıllı Amerikan girişimci Pierre Omidyar tarafından kurulan şirket 28 ülkede faaliyet göstermektedir. Türkiye’de 5 Şubat 2001 yılında kurulan e-ticaret sitesi gittigidiyor‘u, 2011 yılında satın alarak şirket kendi bünyesine katmıştır.

18. Publix: 41 kişi

Publix, 1930 yılında George W. Jenkins tarafından kurulan Amerikan süpermarket zinciridir. Dünyaca ünlü iş dergisi olan Forbes’ta, “ABD’nin En Büyük Özel Şirketleri” sıralamasında 2017 yılında 7. sırada yer aldı.

17. Meijer: 42 kişi

1934 yılında süpermarket zinciri olarak kurulan Meijer, Forbes’ta 2015 yılında yer alan sıralamaya göre “ABD’nin En Büyük Özel Şirketleri” listesinde 19. sırada yer aldı. 2015’teki gelirlerine göre şirket, ABD’nin en büyük 26. perakendecisi olarak yer almaktadır.

16. Macy’s: 45 kişi

@unserekleinemaus

1858 yılında Rowland Hussey Macy tarafından ABD’de kurulan mağaza zinciridir . 2015 yılı itibarıyla, Macy’s perakende satışlarıyla en büyük ABD mağazasıdır.

15. Best Buy: 48 kişi

ABD merkezli uluslararası elektronik eşya perakende zinciri olan Best Buy, bilgisayar, bilgisayar yazılımı, video oyunları, CD, DVD, cep telefonları, dijital fotoğraf ve video kameralar, beyaz eşya, derin dondurucu ve ev aletleri gibi çok sayıda farklı ürünlerin satışlarıyla hizmet vermektedir. Türkiye’de de İzmir ve Ankara’da mağaza açmıştır. Ancak istenen pazar payını elde edemeyince Türkiye pazarından çekilmiştir.

14. Samsung: 51 kişi

@Pexels

1938 yılında  Lee Byung-Chul tarafından Güney Kore’de kurulan bir şirketler grubudur. Elektronik, otomotiv, tıp, uzay araştırmaları gibi birçok alanda faaliyet göstermektedir.

13. Kohl’s: 53 kişi

1927’de Maxwell Kohl tarafından bir köşe bakkalı olarak açılan Kohl, daha sonra 49 eyalette 1,158 mağaza işleten ABD merkezli perakende zinciri haline geldi.

12. Home Depot: 59 kişi

ABD’nin ev araç-gereçleri satan en büyük perakende mağazasıdır. ABD’nin tüm eyaletlerine ek olarak, Kanada’nın 10 şehrinde ve Meksika’nın 32 federal varlığında hizmet vermektedir.

11. Starbucks: 64 kişi

@denniskendall

ABD merkezli kahve zinciri olan Starbucks 1971’de Washington’da kurulmuştur ve 2018 yılı itibariyle dünya çapında 28,218 farklı konumda hizmet vermektedir.

10. Lowe’s: 64 kişi

Lowe’s iş dergisi Fortune’da 40. sırada yer alan ve araç-gereçleri satan bir şirkettir. Home Depot’tan sonraki en büyük ev gereçleri satan ABD’li şirket olarak yer almaktadır.

9. Nike: 78 kişi

@Pexels

Nike, Phil Knight ve Bill Bowerman ortaklığıyla 1971 yılında kurulmuştur. ABD merkezli spor ayakkabıları, spor malzemeleri, spor giysilerinin tasarımcısı ve pazarlayıcısıdır.

8. Coca Cola: 81 kişi

@Couleur

Coca Cola ABD merkezli alkolsüz içeçek markasıdır. Coca Cola’nın mucidi 1886 yılında onun ilk formülünü yaratan John S. Pemberton’dur. Coca Cola’nın adı kola fındığı, kafein kaynağı ve koka yaprakları isimlerinin birleşiminden oluşup, dünyada en fazla tüketilen meşrubat olan Coca Cola uluslararası araştırma ajansı Interbrandin sıralamasında 2005-2016 yılında dünyanın en pahalı markası olarak tanındı.

7. McDonald’s: 85 kişi

@grafikacesky

Dünya’nın en büyük fast-food zinciri olan McDonald’s 1940 yılında Richard ve Maurice McDonald tarafından ABD’de kurulmuştur. Günde yaklaşık olarak 69 milyon müşteriye hizmet vermektedir.

6. Costco: 102 kişi

ABD’li çok uluslu bir şirket olan Costco, Walmart’tan sonra dünyanın en büyük ikinci perakendecisi konumundadır.

5. Kroger: 110 kişi

Kroger 1883 yılında Bernard Kroger tarafından ABD’de kurulan perakende şirketi olup, dünyanın 3. en büyük perakendecisidir. ABD’nin en büyük 17. şirketi olup 2018 yılı itibariyle 2,769 süpermarket ve çok katlı mağazalarda faaliyet göstermektedir.

4. Apple: 212 kişi

@markusspiske

Apple, 1 Nisan 1976 yılında Steve Jobs, Steve Wozniak ve Ronald Wayne tarafından kurulmuş olup, tüketici elektroniği, bilgisayar yazılımı ve kişisel bilgisayar tasarlayan, geliştiren ve satan ABD’li çok uluslu bir şirkettir. Piyasa değeri 1 trilyon dolara ulaşan ilk şirket unvanına sahip olmuş markadır.

3. Target: 385 kişi

1902 yılında kurulan ABD’li perakende şirketi olan Target, ABD’nin Walmart’tan sonra en büyük ikinci indirimli perakendecisidir.

2. Amazon: 854 kişi

@geralt

Jeff Bezos tarafından 5 Temmuz 1994’te ABD’de kurulan şirket gerek toplam satış hacmi, gerekse piyasa değeri açısından dünyanın en büyük alışveriş sitesidir. Adını dünyanın en büyük nehri olan Amazon Nehri‘nden almaktadır. Türkiye’de 19 Eylül 2018’den itibaren e-ticaret alanında hizmet vermeye başlamıştır.

1. Walmart: 1262 kişi

Sam Walton tarafından ABD’de kurulan perakende zinciri olan Walmart, ABD’nin ünlü ekonomi dergisi Fortune’nun 2007 yılında yer alan sayısında “Dünya çapında en yüksek ciro yapan şirket” olarak yer almıştır.

İki dünya devi olan Walmart ve Amazon rakiplerine ciddi fark atarak müşteri sadakatinin önemini kavramış görünüyorlar. Görünen o ki listedeki diğer şirketlerin müşteri sadakatinin önemi açısından Walmart ve Amazon‘dan öğrenecekleri çok şey var!

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar