Renk Psikolojisi: Renkler Nasıl Hissettiğinizi Etkiler mi?

Paylaşmayı unutmayın.

Renk Psikolojisi: Renkler Nasıl Hissettiğinizi Etkiler mi? – Sarı bir oda sizi endişelendiriyor mu? Mavi renk daha sakin ve rahat hissetmenizi mi sağlıyor. İç mimarlar ve sanatçılar renk psikolojisi ile yakından ilgilenirler. Ressam Pablo Picasso da bununla ilgili olarak “Renkler, özellikler gibi duyguların değişimini takip eder” demiştir. Renkler oldukça güçlü iletişim araçlarıdır. Bazı renkler kan basıncını artırır. Kimileri göz yorgunluğuna sebep olur. Kimisi ise metabolizmayı hızlandırır.

Renk Psikolojisi Nedir?

İngiliz bilim adamı Sir Isaac Newton, 1666 senesinde saf beyaz ışığın bir prizmadan geçtikten sonra görünür bütün renklere ayrıldığını fark etti. Bunun yanında her bir rengin tek bir dalga boyuna sahip olduğunu keşfetti. Bu da renklerin başka renklere ayrılamayacağı anlamına geliyordu. Gelecekteki deneyler ise farklı renklerin oluşması için ışığın birleştirilebileceğini gördü. Mesela kırmızı ışıkla karıştırılan mavi ışık mor bir renk oluşturur. Bazı renkler ise birbirleri ile karıştıklarında beyaz ışık oluştururlar.

renk-psikolojisi-renkler-nasil-hissettiginizi-etkiler-mi
Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

İlginçtir ki renklerin psikolojik etkileri üzerine bugüne dek çok az teorik çalışma yapılmıştır. Var olan çalışmalar da bilimsel titizlikten ziyade pratik kaygılarla yürütülmüştür. Yeterli araştırma olmamasına rağmen bu kavram, tasarım, sanat ve pazarlama için önemli bir konu haline gelmiştir. Uzmanlar renklerin psikoloji, duygular, ruh hali ve davranışlar üzerindeki etkilerini gözlemlemiştir. Renklerle ilgili duygularımız kültürümüz ve bireysel deneyimlerimizden gelir. Mesela beyaz renk batıda masumiyet ve saflığı simgeler. Öte yandan aynı renk doğuda yas sembolüdür.

Ayrıca bakabilirsiniz: Sevilen Filmlerin Renk Paletleri

Renklerin Psikolojik Etkileri

Renkleri nasıl algıladığımız oldukça özneldir. Yine de renklerin evrensel birtakım anlamsal etkileri vardır. Sıcak renkler kırmızı, turuncu ve sarı, renk tayfının kırmızı alanında bulunur. Bu renkler rahatlığın yanında düşmanlık ve öfke duygularını da besleyebilir. Soğuk renkler olarak bilinen mavi, mor ve yeşil, spektrumun mavi tarafında bulunur. Bu renkler genelde sakinliği çağrıştırır. Bunun yanında kayıtsızlık ve üzüntü gibi duygular da pekişebilir.

renk-psikolojisi-renkler-nasil-hissettiginizi-etkiler-mi
Photo by Vadim Babenko on Unsplash

Ayrıca bakabilirsiniz: Pazarlama Stratejisinde Renk Psikolojisi

Terapi Olarak Renk Psikolojisi

Çinliler ve Mısırlılar başta olmak üzere çok sayıda eski medeniyet, iyileşmek için renk terapisini kullandı. Bu terapi türüne renkoloji, ışık tedavisi ya da kromoterapi denilmektedir. Renkoloji günümüzde alternatif ya da bütünsel bir tedavi olarak tercih edilmektedir. Ayrıca bu terapide:

  • Kırmızı renk, zihni ve bedeni canlandırıp kan dolaşımını artırır.
  • Sarı renk, vücudu arındırırken sinirleri uyarır.
  • Turuncu renk, enerji seviyesini artırıp akciğerleri iyileştirir.
  • Mavi, ağrıyı tedavi etmenin yanında hastalıkları iyileştirir.
  • Lacivert ise renk psikolojisi terapisine göre cilt problemlerini hafifletmektedir.

Ayrıca bakabilirsiniz:Marka Logolarında Renklerin Önemi

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar