Reklamın Dahi İnsanı Oliviero Toscani İle Reklamcılık

Olivier-Toscani

Paylaşmayı unutmayın.

Oliviero Toscani Reklamcılık – Popüler olduğu senelerde  “Deli bir fotoğraf sanatçısı mı yoksa iletişim dehası mı? Reklam dünyasının rakipsiz ilahı mı, yoksa bir provakatör mü?” sorularını her kampanya da akıllara getiriyordu. Başlığımızdan da anlaşılabileceği gibi bahsettiğimiz kişi Benetton’un reklamcısı Oliviero Toscani…Öpüşen rahip ve rahibe, yeni doğmuş, bebek bağı henüz kesilmemiş kanlar içinde bir bebek, beyaz bir bebeği emziren siyah bir kadın resimlerinin altında hep onun imzası ve Benetton markası vardı.  Oliviero Toscani imzalı Benetton reklamlarının yayınladığı birçok ülkede yasaklanmıştı.  Sansasyonel reklamcılığın en iyi örneklerinden biri olan Oliviero Toscani aslında toplumdaki hoşgörüsüzlüğü yakından yaşayan bir reklamcıdır. 

1990’lı yıllarda onun ürettiği reklam ve fotoğraflarda gördüğümüz renkler; yani beyazlar kadar siyahlar ve sarılar, pembeler, kırmızılar Batılı toplumlar kadar Batılı olmayanları da etkilemiş durumda… Benetton’dan ayrıldıktan 17 yıl sonra tekrar çıkış noktasına geri dönme kararı alan Oliviero Toscani Reklamcılık konusunda neleri değiştirecek, bekleyip göreceğiz. 

Oliver-Toscani-reklamcilik
Oliver-Toscani-reklamcilik

Topluma Reklamların Etkisi 

Toscani geri dönüşü ile birlikte reklamcılığın kullandığı dil ve telkin ettiği ahlağın oldukça değiştiğini ve çok sakıncalı olduğunu dile getiriyor. Reklamların toplumdaki hoşgörüsüzlüklerde büyük sorumluluk taşıdığını düşünen Toscani, reklamcıların yanlış motivasyonlarla yola çıktıklarını düşünüyor.  

Reklamcılık da ünlü olduğu ilk günden itibaren hiçbir reklam ajansı ile çalışmayan Toscani, reklam ajanslarının insanların zayıflıklarına odaklanmalarından ve tüketim toplumu yaratma çabalarından dolayı saygı duymadığını belirtiyor. Ajansların insanları hiçbir zaman olamayacakları biri olmaya ikna etmekte usta olduklarını belirten Toscani, bunu benimsemediğinin de altını çiziyor.  

Toscani Portfolio

Reklam Pazarının Büyüklüğü

Toplumda yoksullar ve zenginler olmak üzere iki grup olduğunu düşünen Toscani, yoksullara tüketerek zengin olabileceğini düşündüren reklamcılardan nefret ediyor ve bu düzenin bozulması  gerektiğini savunuyor. 

Oliviero Toscani Kendini Ne Olarak Tanımlıyor? 

Reklamcıların insanları sevmediklerini ve zalim olduklarını düşünen Toscani, kendini iyi bir iletişimci olarak tanımlıyor. Daha fazla ürün satmanın yolunu araştırma yöntemleri uygulanmasının sadece entellektüel bir kriz ve hayal gücü kaybı olarak nitelendiren Toscani,  günümüzdeki markaların yaptığı kampanyaların hiçbirinin akılda kalmadığını belirtiyor ve ekliyor; “benim yeni doğmuş göbek bağı kesilmemiş bebeğimi ya da  renkleri farklı çocuklarımı hatırlamayan yoktur” 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar