Neden Hep Yorgun Hissediyoruz?

Paylaşmayı unutmayın.

Neden Hep Yorgun Hissediyoruz? – Çeşitli bilimsel araştırmalar gösteriyor ki; yorgunluk, zihinsel ve bedensel işlevler konusunda oldukça önemli bir etken. Uykusuzluk, yeterli sayıda uyku alamama ya da kaliteli uyku yoksunluğu bazı problemlerin ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Uykusuzluğun yan etkileri sinirlilik, unutkanlık, karar vermede zayıflık ve odaklanma sorunları gibi açıklanabilmektedir. Peki, yorgunluk sorununun çözümü nedir? Aslına bakarsak, yorgunluğun en temel nedeni uykusuzluk. Yani, uyku düzenin oluşturulması ile birlikte yorgunluk sorununun üstesinden gelmek çok daha kolay bir hale gelecektir.

Neden Hep Yorgun Hissediyoruz?

Uykunun Programlanması

Daha kaliteli bir uyku için atılması gereken ilk adımlardan birisi de bir uyku programının oluşturulması ve programa bağlı kalınması olacaktır. Yani, vücudunuzu aynı saatlerde yatıp aynı saatlerde kalkmaya alıştırmak.

neden-hep-yorgun-hissediyoruz
Photo by Shane on Unsplash

Uyku düzeni oluşturmak için atılacak bir diğer adımda, uyku alanını daha konforlu bir hale getirmek olacaktır. Rahat bir yatak, sağlam uyku çekmenin temelini oluşturur. Ortopedik minderler, ortopedik yastıklar ve yeteri kadar geniş bir yatak ideal bir çözüm olacaktır.

Ses, sıcaklık ve ışıkta uyku kalitesini olumsuz etkileyebilecek faktörlerden. Uyku odasının karanlık, sessiz ve serin bir ortam olması tavsiye edilmektedir.

Stresin Uykuya Etkisi

Stresin olumsuz etkileri söz konusu olduğunda ilk ele alınacak şey yorgunluk olacaktır. Stres şartlarının sürekli olması durumunda amigdala genişler, adrenalin ve kortizol üretilmesine yol açar.

Söz konusu hormonların yüksek miktarda salgılanması kronik ağrılar, baş ağrısı ve uyku bozukluğu gibi olumsuz etkilere neden olur.

Ufak meditasyonlar yaparak, uyku öncesindeki stresten kurtulabilir ve sağlam bir uyku için temel oluşturabilirsiniz.

neden-hep-yorgun-hissediyoruz
Photo by Sinitta Leunen on Unsplash

Uyku ve Depresyon İlişkisi – Neden Hep Yorgun Hissediyoruz?

Son olarak depresyon hali içerisinde olmak, bazı zihinsel görevlerin icra edilmesini zorlaştırır. Ayrıca uykusuzluk problemine sebep olur. Depresyon ve yorgunluk arasında doğrudan bir bağlantı söz konusudur. Yine bazı meditasyonlar sayesinde depresyon sorununu azaltmanız, hatta çözmeniz mümkün olacaktır.

Bu üç faktörü sağlamak kaliteli bir uykunun temelini oluşturur. Kaliteli ve yeterli uyku, özellikle de uzun vadede hem fiziksel hem de zihinsel açıdan birçok faydayı beraberinde getirecektir. Kısacası, sürekli yorgun hissediyor ve yorgunluk halini kıramayanlardansanız ilk odaklanmanız gereken noktalardan birisi uyku olacaktır.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar