Başarıya Giden Yol Uykudan Mı Geçiyor?

başarılı olmanın yolu uykudan mı geçiyor

Paylaşmayı unutmayın.

Kaç saat uyumalıyız, nasıl uyumalıyız, nasıl bir ortamda uyumalıyız, yastığımızın malzemesi ne olmalı gibi farklı başlıklarda uyku ile ilgili pek çok araştırma yapılıyor. Yapılan bazı araştırmalar da uykunun iyi hissetmemiz, odaklanabilmemiz ve verimli olabilmemiz üzerinde de etkileri olduğunu gösteriyor.

İşinizde daha başarılı, sosyal hayatınızda daha enerjik olmak istiyorsanız iyi bir gece uykusu şart diyebiliriz. SleepyPeople.com’un hazırladığı infografik, uyku ve verimlilik ilişkisini pek çok açıdan ele alıyor ve bazı ipuçları da veriyor.

Başarıya Giden Yolda Uyuyun!

@Free-Photos

Birçok başarılı girişimci her gece 5 saatten daha az bir süre uyuduğunu dile getirip kafaları karıştırsa da uykusuzluk, iş hayatında verimliliğin azalmasının temel nedeni. Yetişkinlerin her gece 7-9 saat arasında uykuya ihtiyacı var ve her gece 6 saatten daha az uyuyanların işlerindeki verimlilikleri gözle görülür bir şekilde düşüyor.

Sadece bir gece uykusuz kalmak, kafanıza ciddi bir darbe almakla; üst üste birkaç gece 5 saatten daha az uyumak ise araç kullanamayacak kadar alkollü olmakla eşdeğer. Yani uykusuzluk, bu olaylarla aynı oradan beyninizde bozulmalara sebep oluyor.

Uykusuzluk, Yenilikçiliği ve Yaratıcılığı Düşürüyor…

@Free-Photos

Terfi almak ya da işinizi büyütmek gibi planlarınız varsa daha yaratıcı olmak, yeni fikirler üretmek istiyorsanız eğer, bütün bunları iyi bir gece uykusu olmadan elde etmeniz epey zor. Yenilikçilik, yaratıcılık ve tabii ki verimlilik, uykusuzlukla ters orantılı ilerliyor. Uykusuzsanız yaratıcılığınız azalıyor. İyi bir gece uykusu ile işinizde ve tabii sosyal hayatınızda çok daha başarılı, üretken, yenilikçi olabilirsiniz.

Ve tabii bir de stres var. Uykusuzluk ve stres bir kısır döngü gibi. Stres, sizi olumsuz duygularla dolduruyor ve beyninizin rasyonel düşünmesini zorlaştırıyor. Uykusuzluk, stres seviyenizin artmasına neden olurken stres de uyumanıza engel oluyor. İşte, kısır döngü!

Uykusuzluğun yaygın olarak gözlemlenen belirtileri:

  • Sinirli ve karamsar olmak
  • Aşırı uykusuzluk durumunda halüsinasyon görmek ve kaygılı olmak
  • Bazı şeyleri hatırlayamamak ve yavaş olduğun hissine kapılmak
  • Dikkatte sapmalara ve çok ciddi problemler yaşamaya sebep olabilecek mikro-uykuya dalmak

Yenilenmek için Küçük Şekerlemeler

@RobinHiggins

Bilim insanlarının ve sanatçıların pek çoğunun gün içerisinde aralıklarla kısa zamanlı uyuduklarını biyografilerden biliyoruz. Belki yukarıda bahsettiğimiz çok başarılı girişimciler de böyle yapıyordur, kim bilir?

Üretkenlik seviyenizin ve hatta ruh halinizin düştüğünü hissettiğinizde 20 dakikalık bir şekerleme yapmak bile sizi hızlıca toparlar, daha canlı hissetmenizi sağlar. Böyle bir düşüş yaşadığınızda kısa bir şekerleme yapmaya çalışın ama öncesinde kendinize ayarladığınız bu zamanın bölünmemesi için çalışma arkadaşlarınızı bilgilendirin.

Küçük şekerlemeleri gününüzün bir parçası haline getirin. Hatta bir rutin belirleyin ve ona sıkıca bağlı kalarak vücudunuzun bu rutine alışmasını sağlayın. Şekerlemeyi, 5 dakikalık molalar gibi de kurgulayabilirsiniz. Kendinizi tanımaya çalışın, neye ihtiyacınız olduğunu en iyi siz bilirsiniz.

Başarlı Olmak İçin Daha İyi Uyku İpuçları

uykudan gelen başarı
pixabay – @webandi

Artık biliyoruz, başarılı olmak için iyi bir gece uykusu şart. Yolları da şöyle:

Bir Rutin Belirleyin: Uyuma zamanınızı belirleyin ve buna mutlaka bağlı kalın. En az 7 saatlik uykuya ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Hatta bunun, çoğu insan için 11 saat civarında olması gerekiyor.

Bütün Ekranları Kapatın: Dijital ekranlardan yayılan mavi ışık, melatonin hormonunun salgılanmasını geciktirdiği için uyumayı zorlaştırıyor. Uyumadan 90 dakika önce bütün ekranlarla bağınızı koparın. E-postalarınızı asla yatmadan önce kontrol etmeyin. Biliyorsunuz, sabaha kadar bekleyemecek bir şey olsaydı mutlaka ararlardı.

Kafein ve Alkolden Uzak Durun: Eğer hedefiniz başarılı olmaksa, uykudan önce kafein ve alkolle aranıza mesafe koyun. Kahve bir uyarıcı olarak vücudunuzu tetikte tutuyor ve size enerji veriyor. E haliyle bu da uyumayı zorlaştırıyor. Alkol ise başlangıçta sizi uykulu hissettirmesine rağmen gece sık sık uyanmanıza sebep olabiliyor.

Düzenli Egzersiz Yapın: Eğer düzenli egzersiz yaparsanız sadece gün boyu harika hissetmekle kalmayacak, aynı zamanda daha iyi uyuyacaksınız da. Yatmadan önce ve sabah uyandığınızda kısa egzersizler yapın.

Doğru Yatak, Yastık ve Yorganı Seçtiğinizden Emin Olun: Yanlış yatak, yastık ve yorganla yatmak, gece sık sık uyanmanıza sebep olabileceği gibi uyku kalitenizi de düşürebilir. Ergonomik bir uyku deneyimi için yatırım yapmaktan çekinmeyin.

Son olarak iyi bir gece uykusu sizi başarılı, odaklanmış ve mutlu birine dönüştürür. Başarılı olmayı biraz daha kolaylaştırabilmek için harika bir gece uykusu şart!

Bonus: Kalıcı Öğrenme İçin Uyku Şart! yazımızı da okumanızı öneririz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar