Neden Düz Vites Arabaların Nesli Tükeniyor?

vites

Paylaşmayı unutmayın.

Neden Düz Vites Arabaların Nesli Tükeniyor? – Otomotivde halen dünya devi olarak bilinen Ferrari, McLaren ve Lamborghini gibi markalar vites gibi birçok özelliğiyle otomobil tutkunları için büyük önem arz ediyor. Ancak bu tarz arabalarda birçok önemli özellik yer alsa da vites konusunda da manuel kullanım giderek azalıyor. Manuel şanzıman ile üretilmiş arabalar otomotiv dünyasında giderek azalırken, bu önemli markalarda dahil artık otomatik şanzımanlar ön plana çıkıyor.

Neden Düz Vites Arabaların Nesli Tükeniyor?

Araç kullanırken halen manuel şanzıman ile düz vites kullanımını seçmek, gerçekten bir ustalık ve sanatçılık gerektirir hale geldi. Çünkü araba kullanmak, gündelik hayatta artık bir angaryaya dönüşürken, bu mecburiyet içerisinde sürekli bir şekilde vites değişimi gerçekleştirmek zorunda kalmak da sürücüler için bir işkence haline geliyor. Bu nedenle Amerika başta olmak üzere dünyanın bütün büyük ülkelerinde ve ülkemizde de artık otomatik şanzıman daha pratik ve mantıklı bir tercih olarak görülüyor. 

neden-duz-vites-arabalarin-nesli-tukeniyor

Manuel Vites Araç Sistemi

ABD‘de başlamak üzere otomotiv teknolojisinin ilk yıllarından bu yana benzinli veya benzinli olmayan motorlarda krank mili denilen çubuğun döndürülmesi için bir şanzıman kurulumu ve bu şanzımanda da dış aktarım ile bir manuel yapı bulunur. Bu yapı bugün vites kullanımında manuel yani düz olarak adlandırılırken, tekerlekler ve motorun dönüşü dıştan gerçekleştirilen komutlar ile sağlanıyordu.

Bilindiği üzere manuel şanzımana sahip olan araçlarda vites değiştirme işlemi için debriyaj kullanılır. Sürüş sırasında hızlanmak, yavaşlamak veya durmak için debriyaja basılır. Manuel şanzıman bu yapısıyla aslında birçok kişi için avantajlı ve keyifli görülmekte. Özellikle zor seven sürücüler için en doğru tercihlerden biri olarak görünüyordu.

neden-duz-vites-arabalarin-nesli-tukeniyor

Otomatik Vites Araçların Gelişimi

Yakın geçmişte gözden düşen manuel şanzıman yerine özellikle Avrupa araç firmaları otomatik şanzıman araçlar geliştirmeye başladı. İlk olarak Oldsmobile ve Cadillac modellerde modern otomatik şanzımanlar tanıtıldı. Özel bir talimat gerektirmiyor ve sadece tek bir dokunuş sayesinde aracın otomatik olarak her yolda ilerlemesini sağlıyor. Bu şanzıman vites açısından sürücüler için büyük bir rahatlık sağlıyordu.

Ancak bir süre sonrasında otomatik vites araçlarda şanzıman geçişlerinin uzun olduğu, sıkıntılar ortaya çıktığı gibi noktalar kullanıcılarda şikayetlere neden oldu. Sonrasında kısmen duruşlar yaşansa da yine son yıllarda daha yüksek teknolojiler sayesinde otomatik şanzıman sorunsuz ve tamamen popüler bir hale gelmeyi başardı.

neden-duz-vites-arabalarin-nesli-tukeniyor

Otomatik Şanzıman Nasıl Popüler Oldu?

Bugün özellikle araçlarda bilgisayarlı sistemlerin kullanılır hale gelmesi, otomatik şanzıman için büyük bir teknoloji sağladı ve tüm sorunları ortadan kaldırmayı başardı. Bugün ekonomik bir aile sınıf arabasından başlamak üzere en zengin lüks sınıfa kadar tüm arabalarda vites konusunda otomatik şanzıman ile kullanım sağlanabiliyor. Yani otomatik şanzıman araçlar bir lüks olmaktan çıkarak yeni gerçeklikle bir normal haline dönüştü. 

İstatistiklere bakıldığında da son 20 yıl içerisinde otomatik şanzıman arabalar manuel arabalara göre çok daha yüksek satış sayıları yakalamayı başardı. 2020 ve 2021 yılları dahilinde de sadece %10 gibi bir rakam ile manuel vites satışları bulunduğu görülebiliyor. Öyle ki Ferrari ve BMW gibi markalar bile son yıllarda artık manuel şanzıman üretmeyeceklerini ilan etmeye başladılar.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar