Araba Yarışlarından Lider Bir Markaya – Ferrari’nin Hikayesi

Paylaşmayı unutmayın.

Araba Yarışlarından Lider Bir Markaya – Ferrari’nin Hikayesi – Otomobil denildiğinde hız, çeviklik, kalite ve marka ile bütünleşmiş bir şekilde akla tek bir kelime olarak Ferrari gelmektedir. Markanın mazisi düşünüldüğünden çok daha eskiye dayanıyor. Enzo Ferrari sayesinde yaklaşık 100 yıl önce adımları atılmış bir marka oluşturmaktadır. Bugün marka dünyanın en büyük otomobil markası olarak, hem spor araçlar hem özel tasarım araçlar hem de halen yarış araçları konusunda önceliğe sahiptir. 

Ferrari’nin Hikayesi

Ferrari Kurulmak İçin Savaşları Bekledi

Enzo Ferrari, markasının kuruluşunu gerçekleştirmek için çok büyük zorluklar ile karşılaştı. Aslında hem bir motor yarış takımı hem de bir formula pilotu olmakla birlikte Enzo, 1898 yılı İtalya Modena doğumludur. Binlerce kilometre yol kat ederek dünya genelinde yarışan Enzo, sonrasında yine de Modena Maranello’da firmasının merkezini kurmuştur. 

Markanın kuruluşu ve logonun hikayesine bakıldığında ünlü bir İtalyan ailenin Enzo için yaptığı öneri ve Alfa Romeo şirketinin verdiği izin yer almaktadır. Aile tarafından önerilen şahlanmış at ve Enzo tarafından seçilen memleketini simgeleyen sarı kalkan logoyu oluşturmuştur. 

Kurucu Enzo, birçok farklı girişim ve çalışma sonrasında I. Dünya Savaşı ardından markanın kuruluşuna başlamış ve 1940 yılında 815 Auto Avio Costruzioni modeli ile birlikte ilk üretimini gerçekleştirmiştir. Ancak hemen ardından yaşanan II. Dünya Savaşı ile birlikte fabrikaları bombalanmış ve yıllar sonrasında ilk resmi model olarak 1947’de V12 125 S modeli ile marka resmi olarak piyasaya çıkmıştır. 

İlk Ferrari ve Süregelen Gelişimi

araba-yarislarindan-lider-bir-markaya-ferrarinin-hikayesi

1947’de markanın ilk modelinin piyasaya çıkmasından sonra seri üretim için uzun bir süre beklendi. İlk araç modeli yine yarış pistlerinde kendini gösterdikten sonra yer alan sorunların çözülmesi ve yeni bir tasarım yapılması ihtiyacı görüldü. Bunun üzerine kurucu Enzo arabaları sökerek, yeni tasarımlar için kullanmayı seçti. 

Bugün piyasada bilinen Ferrari araçlar klasik olarak kırmızı renk ile algılansa da aslında bu renk mecburiyetten dolayı Uluslararası Otomobil Federasyonu tarafından arabalara verildiği için seçilmiştir. Ancak marka uzun yıllardır yaptığı üretimlerde sarı, gri, beyaz veya mavi gibi birçok farklı renk ile de üretim yapmaktadır. 

araba-yarislarindan-lider-bir-markaya-ferrarinin-hikayesi
@dergidir

1969 yılında Enzo markanın %50 gibi bir oranını Fiat Group şirketine satarak sermaye elde ederken, 1988’de oğlu ile birlikte şirketin sadece yüzde10’unu elde bulunduracak şekilde satış sağladı. 2016 yılında ise Fiat markası markayı New York borsasına ekleyerek halka açmayı tercih etti. 

Nice Yarışların Galibi Ferrari‘nin Hikayesi

Dünyaca ünlü kişilerin kendilerine ait özelleştirme imkanlarıyla sahip olduğu Ferrari markası araçlar, bugün dünyanın en çok yarış kazanan araç markası olarak bilinmektedir. Araba yarışlarında 5000 defadan fazla yarış kazanan bu araç markası, F1 Dünya Şampiyonluğu olmak üzere birçok şampiyonada lider olmayı başarmıştır. 

Marka ekibi günümüzde otomobil geliştirmekten ziyade tasarımlar üzerinde durmaya çalışırken, dünyada farklı 30 satış noktası yer almaktadır. Yıllık perakende satış 1,5 milyar dolar gibi bir gelir ortaya çıkarırken, sadece araçlar değil marka logosu ile üretilmiş giyim ve aksesuarlar da çok büyük bir gelir oluşturmaktadır. 

araba-yarislarindan-lider-bir-markaya-ferrarinin-hikayesi

Marka, 2013 yılında artık daha az araç üretme politikası geliştirirken, yıllık üretimin 10 bin gibi bir sınıra ulaşması nihai hedef olarak görülmüştür. Bugün Abu Dhabi’de F1 rollercoaster içeriği de bulunan bir tema parkı ile birlikte de önemli bir deneyim alanı kurulmuştur. Yüksek bir ücret sayesinde bugün tema parkında birçok fırsat sunulmaktadır. 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar