Müzik Sektörünün Lideri Spotify

muzik-sektorunun-lideri-spotify

Paylaşmayı unutmayın.

Müzik Sektörünün Lideri Spotify – Yakın geçmişte MP3 korsan olarak paylaşılıp dinlenirken, çok hızlı bir gelişme yaşandı ve Spotify gibi büyük bir şirket, müziğin dinlendiği en önemli ortamlardan biri oldu. Müziğin plaklardan, kasetlerden ve radyodan dijital ortama yani bilgisayara geçişi ile beraber MP3, insanların gözünde en büyük teknolojilerden biri olarak görülmüştü.

Bugün dünyada müzik sektöründe en fazla yayın gerçekleştirilen, neredeyse dünyadaki tüm sanatçıların şarkılarını bulabileceğiniz ve her akıllı telefonda yer alan müzik uygulamalarından biri olarak görülüyor. Uygulama özellikle gençler tarafından yoğun beğeni ile karşılaşırken, insanın müziğe olan ihtiyacını karşılamak için de en önemli platformlardan birini oluşturuyor. 

muzik-sektorunun-lideri-spotify

Müzik Sektörünün Lideri Spotify

Çevrim içi Müzik Macerası Spotify İçin İlk Adım

Yakın geçmişte akıllı cihazlar ile birlikte çevrimiçi müzik macerasını başlatan Spotify bugün en çok dinlenen müzik uygulamalarından birisi olarak görülüyor. Şirketin kurulumu ise yine çok yakın bir geçmişte 3 Nisan 2006 tarihinde gerçekleştirildi. Uygulama, İsveç merkezli bir şirket bünyesinde bir ekip tarafından geliştirliyor. Şirket kurulumu ise Stardoll şirketinin Eski Baş Teknoloji Sorumlusu Daniel Ek ve tradedoubler kurucu ortağı Martin Lorentzon tarafından Stockholm’de gerçekleştirildi. 

Bugün şirketin merkezi Londra’da bulunmak ile birlikte 2008 yılından bu yana uygulama dünyada tüm insanların kullanımına açık hale gelmiştir. İlk dönemlerde tamamen ücretsiz olmakla birlikte sonraki aşamalarda ücretli hesapların da eklenmesiyle birlikte davetiyeler, ön ödemeli abonelikler gibi servisler sunulmuştur. 2008 yılında büyük bir zarar ile karşılaşılsa dahi sonraki yıllarda yeniden ön plana çıkmaya başlayan uygulama, bugün 200 milyon üzerinde kullanıcı ile birlikte çok büyük bir gelire sahiptir.

muzik-sektorunun-lideri-spotify

Yaşanan Sorunlar ve Süregelen Değişimler

Spotify, ilk etapta 1 ay boyunca ücretsiz bir kullanım sağlıyor ve sonrasında ücretli hesaba geçme imkanı sunuyor. Aynı zamanda dünyada yer alan tüm müziklere ulaşma gibi büyük fırsat sunan Spotify geçmişinde bazı sorunlar ile de karşılaştı. Özellikle birkaç ay boyunca açık hesap kullanımı gerçekleştiren üyeler nedeniyle şirket zarar ile karşılaştı ve bir süre kapatılma gibi bir durum dahi yaşandı. 

2009 yılında şirket bir güvenlik açığını duyurduktan sonra güvenlik açığı nedeniyle 2008 yılında bir kullanıcı tarafından üye bilgilerinin ele geçirildiği dahi ortaya çıkmıştı. Uygulama 2010 yılında virüs uygulamalarında Truva atı sorunu ile karşılaştı. Aynı yıl yapılan düzenleme ile uygulama yeniden güvenli bir şekilde yayına sürüldü. 

Günümüzde mobil uygulama ile birlikte bütün platformlarda çalışan bir yapı göstermektedir. Bugün özellikle premium hesap satın almış olan kişiler tüm özellikleri eksiksiz bir şekilde kullanma şansına sahip olmaktadır. 

Spotify Hala Liderliğini Koruyor

spotify

Halen müzik piyasasında liderliğini korumakta olan Spotify ücretsiz bir şekilde telefona indirdikten sonra yine ücretsiz şekilde müzik dinleme imkanı sunmaktadır. İstediğiniz şekilde müzik çalma listeleri oluşturma şansına sahip olduğunuz uygulamada bazen reklamlar ile de karşılaşılabiliyor. Müzik açısından milyonlarca içeriğe sahip olan bu platform özellikle Covid-19 salgını sonrasında da çok yüksek bir eğilim kazanmayı başardı. 

Bugün dünya üzerinde Adele ve Taylor Swift gibi dev sanatçılar uygulama üzerinden telif hakları temin ederek, eserlerinin ve albümlerinin yayınlanmasına izin verirken, aslında bu durum uygulamanın ne kadar güçlü bir yapıya sahip olduğunu da göstermektedir. Ayrıca platform üzerinde gerçekleştirilen podcast yayınları da büyük bir dinleyici kitlesine sahip olarak takip edilmektedir. 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar