Lucid Dream – Rüyanızı Kontrol Edin!

lucid-dream

Paylaşmayı unutmayın.

Lucid Dream – Rüyanızı Kontrol Edin! – Normal koşullarda uyku sırasında görülen rüya, kontrolünüz dışında olan bir yapıya sahip olsa da aslında bu rüyanın farkında olmak ve rüyayı kontrol etmek mümkündür. Tarihte ilk defa Frederik Van Eeden tarafından dile getirilen lucid dream şeklinde adlandırılan bu olay, isteyerek yapılabilen ve genellikle rem uyku esnasında gerçekleşen bir olaydır. 

Lucid Dream Nedir?

Temel olarak bilimin emin olduğu noktalardan birisi, rüya sırasında bilinç uyusa dahi bilinçaltının uyanık olduğudur. Bu bağlamda lüsid rüya olarak da adlandırılabilecek bu olay aslında şüphelenmeniz vasıtasıyla fark edebileceğiniz bir durumdur. Örneğin, bu durumda kitap okuduğunuza karar verirseniz, rüyanızda kitabı oluşturan da beyninizdir. Ancak aynı zamanda okuyan beyniniz olamaz. Yani bu kitabı rüyada var eden ama aynı zamanda da okuyan aynı beyin olamaz. 

Bir insanın bilinci ve bilinçaltı birbirinden ayrı dünyalar oluşturmakla birlikte temel olarak birbirleriyle karşılaşması imkansızdır. Çünkü rüyalar sırasında bilinç kendini temizler ve çözemediği tüm konuları bilinçaltına gönderir. Bu kapsamda bilinç ve bilinçaltının karşılaşması ise ancak ve ancak lucid dreams sayesinde mümkün olabilir. Çünkü normal koşullarda bir rüya size gerçek gibi gelse de uyandığınız zaman bir film gibi hatırlarsınız. Ancak lüsid rüya ise orada bulunduğunuz ve müdahale ettiğiniz için size bağlı bir olay gelişimine sahiptir. 

Lucid Dream Nasıl Yapılır?

lucid dream
@medium.com

Lüsid rüya, herkesin belirli aşamaları gerçekleştirmesi ve çalışması sayesinde görebileceği bir yapı oluşturmaktadır. Aslında bazı kişiler kendiliğinden bu yeteneği elde ederken, bazı kişiler ise uzun dönem çalışmalar sonrasında bu tekniği başarılı bir şekilde uygulayabilir. Çünkü bazı insanlar deneme yöntemleri ile de bu yeteneği kolaylıkla elde edebilmektedir. 

Temel kapsamda lucid dream konusunda başarı elde edebilmek için bazı alışkanlıklar elde edilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda;

  • Uyanıkken berrak rüya durumuna geçiş gerçekleştirmek için görmek istediğiniz şeyi hayal ettikten sonra rüyaya dalmanız gerekir. 
  • Hayalleri daha yoğun hale getirmek için bazı bitki çaylarının kullanıldığı anlatılmaktadır. 
  • Rüyada yaşadıklarınızı güçlendirmek için her gün rüya günlüğü tutulabilir. 
  • Arzuladığınız konuya odaklanmak için düzenli meditasyon yapılabilir. 
  • Günlük hayatta da her zaman gerçekten rüyada mı yoksa gerçek hayatta mı olduğunuzu sorgulamak faydalıdır. 
  • Zihni daha berrak hale getirmek için rüyada olduğunuzu hatırlatacak anımsatıcı teknikler kullanılabilir. 

Kişi bir defa başarılı bir şekilde lucid dream gerçekleştirebilir ise artık daha sonraki dönemler için de daha iyi bir motivasyon elde edebilecektir. 

Lucid Dreams Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

lucid-dream-nasil

İnsanın bilinçli olarak rüyalarını kontrol altına alabilmesi avantajı sağlayan bu durum, hiçbir şekilde tehlike oluşturmamak ile birlikte her zaman güvenlidir. Pozitif açıdan düşünüldüğünde; korkulardan kurtulmak, bilinçaltı ile yüzleşmek ve psikoloji seanslarından ziyade kendinizi iyileştirmek için faydalar oluşturabilir. Örneğin, rüyada incecik bir ipin üzerinde çok yüksek bir noktada yürümek, bu rüyalar sayesinde başarıldığında gerçek hayatta da artık yükseklik korkusunu yenebilirsiniz. 

Ancak işin öteki tarafına bakıldığında lucid dreams kişide bazı zararlara yol açabilir. Çünkü neredeyse her gece tekrarladığınız bu teknik sonrasında bağımlılık elde edebilir ve gerçek hayattan sıkılmaya başlayabilirsiniz. Rüyalar sırasında kendinize hayali bir evren oluşturduğunuz için beyniniz fazla yorulabilir ve aşırı yorgunluk yaşayabilirsiniz. Bir süre sonrasında gerçek hayat ile rüya arasında kalarak, psikolojik bozukluk yaşayabilir ve derin uykuya dalmadığınız için uykusuzluk problemleri yaşayabilirsiniz. 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar