Londra’da Açılan Ortak Vizyon Sergisi

ortak vizyon sergisi

Paylaşmayı unutmayın.

Dünyanın en modern kentlerinden bir tanesi kabul edilen Londra’da yani İngiltere’nin başkentinde yakın tarihte çok ses getiren bir Ortak Vizyon Sergisi açıldı.

Bu serginin bu kadar ses getirmesinin belli başlı nedenleri vardı zira burada yer alan çalışmalar kısmen gören ya da tamamen görme engelli kişilerle  yapılan çalışmalardı. Bu çalışmalara katkı sunan kişiler ise 14 sanatçı oldu. Ve ortaya gerçekten ilgi çekici, düşündürücü sonuçlar ve bambaşka bir sergi çıktı. Dahası tüm çalışmaların bir arka fonu vardı.

Sergiden Öne Çıkanlar 


Zeinab, obua çalıyor. Bahia Shehab isimli sanatçının, “Işık ve Umut Sesi” (sanatçı tarafından çekilen fotoğraf ve tüm fotoğraflar Proje Işığının izniyle)

Bu çalışmaya katılan  kör bireylerden Helen Keller bir alıntı yaptı: “Kör olmaktan  daha kötü olan şey,  kişinin görme vizyonun olmamasıdır.”  İslami sanat tarihçisi Bahia Shehab’ın kör kadın müzisyenleri için bir Mısır orkestrası ile ilgili bir videoyla “Tunuslu Banksy”; eLe Seed’in “calligraffiti” resminden esinlenen eserler, tamamen görselin dışındaki sanat deneyimlerini keşfediyor.  Tüm bunlar ise başlı başına birer görülmesi gereken deneyimlerdir. Ortak Vizyon Sergisi zaten farklı duruşlardan insanların bir anlamda bu kavramdan ne anladığını da ifade eden bir çalışmadır.

Sarah Sandman, “Gölgelere Dokunmak” (FineActs’ın fotoğrafı)

Amerikalı sanatçı Sarah Sandman’ın büyüleyici eseri “Dokunaklı Gölgeler” hem görme hem de dokunma ile meşgul. Çocukluk oyunu gölge kuklalarından esinlenilen eser, sanatçının ellerinden ve duvardaki köpek şeklindeki “gölgesinden” oluşuyor. Sırasıyla, sıva ve süet ile yapılmış her iki elemanın, mevcut olmayan ışık bağlantılarının yerini alacak ikisi arasında fiziksel bir bağlantıya dönüşen çalışması gelen ziyaretçiler  tarafından hissedilebilir. Hayali ışık kaynağıyla iş fantezi ve yanılsama temaları üzerinde zekice bir oyun olan başlı başına bir çalışmadır.


Sammy Baloji, “Görüntüle” (sanatçı tarafından fotoğraf)

Sergideki diğer eserlerde körlük konusu daha doğrudan karşımıza çıkıyor. Serginin en etkileyici eserlerinden biri de Kongolu bir fotoğrafçı olan Sammy Baloji’nin “View” adlı çalışmasıdır. Senegalli bir hastanede katarakt cerrahisi ameliyatından yeni çıkmış olan insanların yedi fotoğrafı yer almaktadır. Onun deneklerinin hepsi beyaz taşlı bir duvarın önünde aynı sandalyede oturuyorlar. Bazıları ihtiyatlı  bir açıyla bakıyorlar. Diğerleri ise meydan okurcasına izleyiciye geri dönüyorlar. Canlı renkli kıyafetler giymişler: Parlak mavi paltolar ve derin turuncu şallar. Küratörler, fotoğrafları bir sırayla zarifçe düzenlediler, böylece nesnelerinin giysileri bir Gökkuşağı rengini oluşturdular.

Sergiden Diğer Çalışmalar


Georges Senga, “Gurur isimli çalışması

ortak vizyon sergisi londra
Georges Senga, “Gurur isimli çalışması

Serginin güçlü bir aktivist boyutu var. Duvar metninden alıntılanan körlük hakkındaki istatistikler de oldukça şaşırtıcı. Dünya çapında 36 milyon insan kör. Dünyada her beş saniyede bir kişi kör oluyor; her bir dakika bir çocuk kör oluyor. Kör insanların% 90’ı gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor. Katarakt cerrahisi, gözlük veya antibiyotik ile % 75’i kolay ve ucuz bir şekilde tedavi edilebilir boyutta ama duvar metinleri her insanın kör olabileceğini ve bunu durdurmak gerektiğini Ortak Vizyon Sergisi ile dile getiriyor.

Çin Çağdaş Sanatı’ndan İklim Değişikliği Üzerine Güçlü Eserler yazımızı da okumanızı öneririz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar