Kripto Para Devrimi Nasıl Başladı?

altin-bitcoin

Paylaşmayı unutmayın.

Kripto Para Devrimi Nasıl Başladı? – Bugün dünyada yetişkin her insanın en önemli yatırım araçlarından biri olarak gördüğü kripto para dünyayı değiştirebilecek kadar güçlü bir protokol olarak çok yakın geçmişte hayatımıza girdi. Bir devrim oluşturan Bitcoin ile birlikte başlayan bu yolculuk, bugün hem dijital paralar hem de akıllı sözleşmeler ile ekonomide de değişimler oluşturdu.

Kripto Para Devrimi Nasıl Başladı?

Kripto Para Nasıl Ortaya Çıktı?

Tamamen merkeziyetsiz bir yapıya sahip olan ve farklı ağlar üzerinden birbirine bağlı bir zincir şeklinde üretilen bu yeni para birimleri, bugün transfer edilebilen, alışverişlerde kullanılabilen, yatırım için tercih edilen ve güvenilen bir para birimi oluşturmayı başarıyor. Dijital para tarihine bakıldığında aslında sadece 11 yıl öncesinde 2009 yılında Satoshi Nakamoto isimli biri tarafından geliştirilen Bitcoin sayesinde ortaya çıktı. 

Bitcoin tarihin ilk dijital para çeşidi olmakla birlikte devlet müdahalesi bulunmayan ve hızlı şekilde transfer edilerek kullanılabilen bu para birimi, çok büyük bir ilgi görürken, banka prosedürlerinden uzak ve büyük bir avantaj olarak görüldü. Bu vakitten sonra hızlı bir gelişim ile birlikte bugüne kadar birçok farklı kripto para birimi kullanıma sunulurken, bu para birimlerinin hepsi altcoin olarak adlandırılıyor. 

bitcoin

Kripto Para Sayısı Nasıl Bu Kadar Arttı?

Altcoin indirimleri ile birlikte kripto para sayısı giderek artış göstermekte. Bugün dünyada Bitcoin sonrasında bilinen en büyük para birimi olarak Ethereum kabul edilmektedir. 2015 yılında Vitalik Buterin tarafından geliştirilen bu kripto para birimi, Bitcoin ile rakip olarak görülüyor. Sonrasında ise 2014 yılında geliştirilen Dash ve bugün bilinen en büyük para birimlerinden biri olan Litecoin gibi örnekler yer alıyor.

Aslına bakılırsa, bugün dünya üzerinde dijital para örnekleri 2000 üzerinde çeşit oluşturuyor. Ülkeler resmi olarak dijital para birimlerini hatta futbol kulüpleri, şirketler ve eğlence kulüpleri kendi dijital para birimlerini geliştirmeye devam ediyor. Bazıları için tüm kripto para birimleri birbirinin aynı olsa da her bir biri farklı hızda işleyiş gösteriyor. Her altcoin farklı bir nitelik sağlıyor. Şifreleme tekniklerinin değişik olması ve merkezi olmamaları ile birlikte bazıları çok yüksek değerler kazanabiliyor. Örnek olarak Bitcoin bugün 40 bin dolar gibi bir değer oluşturuyor ve bazı dijital paralar ise halen piyasada hiçbir değer oluşturmuyor.

dolar-bitcoin

Bitcoin ve Altcoin Kripto Para Birimlerinin Geleceği

Bitcoin dünyanın ilk kripto para birimi olarak bugün zirvede yer alması ile birlikte tüm dünya ülkelerinde insanlar tarafından geleceğe dönük bir yatırım aracı olarak tercih ediliyor. Benzer şekilde diğer altcoin birimleri de önemli avantajlar oluşturuyor. Blok zincir teknolojisi her gün giderek gelişmeye ve farklı ülkelerde daha dev madencilik çalışmaları yapılmaya da başlandı.

kripto-para-devrimi-nasil-basladi

Bitcoin gibi para birimleri ülkeler tarafından yavaş yavaş resmi olarak kabul edilmeye başladı. Ancak bazı ülkeler halen dijital para piyasasına karşı önlemler almaya ve kendi ülke para birimlerini korumaya çalışıyor. Farklı görüşlerde yakın gelecekte sadece dijital paralar sayesinde alışverişler yapılabileceği ve para transferleri gerçekleştirilebileceği düşünülüyor.

Bugün özellikle dünyanın büyük yatırımcıları ve büyük zenginleri dahi kripto para piyasasında yer almaya başlamış durumda. Böylece küresel çapta çok daha önemli bir yer elde etmeye devam ediyor. Büyük dünya ülkeleri, dijital paralar hakkında politikalar geliştirmeye başladı. Bazı ülkeler ise dijital para birimleri için vergi düzenlemeleri veya yasaklamalar gibi ayrıntılara hiçbir önem vermiyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar