Karbon Ayak İzini Azaltmak İçin Beslenme İpuçları

Paylaşmayı unutmayın.

Karbon Ayak İzini Azaltmak İçin Beslenme İpuçları – Çok sayıda insan iklim değişikliğine karşı bireysel bir önlem almak için dünya üzerindeki etkilerini azaltmaya çalışıyor. Bunun için araç kullanımını azaltmanın yanı sıra günlük yaşam tarzınızda da çeşitli değişikliklere gidebilirsiniz. Giydiğiniz kıyafetlerde sürdürülebilir kumaşları ve üretim metotlarını tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda karbon ayak izinizi azaltmak için beslenme ipuçları sayesinde de ciddi bir etki sağlayabilirsiniz. Dolaylı yoldan toplam sera gazı emisyonunun azalmasına da katkı sağlamış olursunuz. Öyle ki araştırmalar sürdürülebilir beslenme modellerinin sera gazı emisyonlarını %70; su kullanımını ise %50 oranında azaltabileceğini göstermektedir.

Karbon Ayak İzini Azaltmak İçin Beslenme İpuçları

Yiyecek İsrafını Durdurun

Gıda atıkları sera gazı emisyonlarının büyük bir bölümünü oluşturur. Atılan yiyecekler çöplüklerde ayrışarak ortama metan salar. Metan, oldukça güçlü bir sera gazıdır. Son 100 yıla bakıldığında metan gazı küresel ısınma üzerinde karbondioksitten yaklaşık 34 kat daha etkilidir. Gezegenimizde her yıl ortalama 194 – 389 kg/insan yiyecek israf edilmektedir. Gıda israfının önüne geçerek kendi karbon ayak izinizi büyük oranda azaltabilirsiniz. Bunun için öğünleri önceden planlayabileceğiniz gibi sadece ihtiyacınız olan besinleri satın almanız da önemlidir.

Plastik Kullanımını Azaltarak Karbon Ayak İzinizi Azaltmak

Çevre dostu bir yaşam tarzı benimsemek istiyorsanız daha az plastik kullanarak başlayabilirsiniz. Tek kullanımlık plastik ürünler, ambalajlar, saklama kapları, poşetler birçok kişi tarafından çok fazla tercih edilmektedir. Bunlar hem gıdaları paketlemek, hem de taşımak ve depolamak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak aynı zamanda sera gazı emisyonları için de önemli bir katkıdır. Bunun yerine farklı ürünlere ve yöntemlere yönelebilirsiniz.

karbon-ayak-izini-azaltmak-icin-beslenme-ipuclari
Photo by veeterzy on Unsplash  

Taze sebze meyve satın alırken plastik poşetlerden vazgeçebilirsiniz. Markete giderken kendi çantanızı yanınızda götürebilirsiniz. Şişelenmiş su satın almak yerine kendi su şişenizi kullanabilirsiniz. Yiyecekleri plastik yerine cam kaplarda saklayabilirsiniz. Hazır yemek satın aldığınızda genelde plastik ya da strafor kaplarda paketleyip gönderirler. Bunun yerine yemeğinizi evde kendiniz yapmayı deneyebilirsiniz.

Daha Az Et Tüketin – Karbon Ayak İzini Azaltmak

Et ağırlıklı beslenme bitki ve lif ağırlıklı beslenmeye göre daha fazla karbon ayak izine yol açmaktadır. Tamamen vejetaryen ya da vegan olmasanız da et tüketiminizi azaltmanız karbon ayak izinizi azaltmak için oldukça etkili olacaktır. Özellikle de sığır eti, dana eti ve diğer geviş getiren hayvanlarda sera gazı salınımı daha fazladır. Hatta hayvancılık kaynaklı sera gazı emisyonları, insan kaynaklı sera gazı emisyonlarının %14,5’luk kısmını oluşturmaktadır. Günde bir öğünden fazla et tüketmeyerek, haftada bir gün hiç et yemeyerek veya etsiz yaşam tarzını benimseyerek başlayabilirsiniz.

Bitki Bazlı Proteini Deneyin

Protein ihtiyacınızı bitki bazlı ürünlerden gidermek sera gazı emisyonunu ciddi miktarda azaltır. Kuru baklagiller, kabuklu kuru yemişler, tohumlar gibi yüksek bitki bazlı proteinler aynı zamanda hayvansal protein alımınızı da azaltmanızı sağlar. Bir porsiyon et yaklaşık olarak 85 gramdır. Günlük bu miktardan daha fazlasını tüketiyorsanız bu miktarı azaltıp fındık, fasulye ve soya peyniri yemeyi düşünebilirsiniz.

karbon-ayak-izini-azaltmak-icin-beslenme-ipuclari
Photo by Etienne Girardet on Unsplash  

Süt Tüketiminizi Azaltın

Bireysel sera gazı emisyonunda etten sonra ikinci en büyük pay süt ürünlerine aittir. Süt inekleri ve onların gübreleri ciddi miktarda karbondioksit, metan, amonyak ve nitrik asit salgılar. Bu da sera gazı yayılımını artırır. Sadece süt değil, aynı zamanda peynir gibi süt ürünlerini daha az tüketerek de bu salınımı azaltabilirsiniz.

Lif Açısından Daha Zengin Yiyecekler Yiyin

Lif açısından zengin gıdalar sağlığınız için daha yararlı olmakla birlikte daha az karbon ayak izi ile de doğrudan ilişkilidir. Sizi tok tutan bu yiyecekler doğal olarak ağır karbon yükü olan besinlere yönelmenizi engeller. Dahası daha fazla lifli gıda tüketmek genel sağlığınızı da iyileştirir. Bağırsak floranızı düzenleyerek fazla kilolarınızdan kurtulmanıza yardımcı olur. Bunun yanında diyabet, kalp hastalıkları ve kalın bağırsak kanseri riskini de azaltır.

Kendi Besinlerinizi Yetiştirin

Bahçenizde ya da balkonunuzda kendi besinlerinizi yetiştirmek hem beslenme kalitenizi artıracak hem de stresten uzaklaşmanızı sağlayacaktır. Çok küçük de olsa bir ekim biçim alanına sahip olmak karbon ayak izinizi azaltmak açısından faydalıdır. Kendi yetiştirdiğiniz meyve sebzelerde nakliye maliyeti ortadan kalkmış olur. Ayrıca paketleme ve saklama için kullanılan plastik ambalaj atığı da bulunmaz. Tarımla uğraşmak, yağmur suyunu tekrar kullanmak ve kompost oluşturmak çevreye olan olumsuz etkilerinizi azaltır.

Ayrıca ilginizi çekebilir: Ayurveda Kültürü Hakkında Bilmeniz Gerekenler

karbon-ayak-izini-azaltmak-icin-beslenme-ipuclari
Photo by Annie Spratt on Unsplash  

Fazla Kalori Tüketmeyin – Karbon Ayak İzini Azaltmak

İhtiyacınız olandan daha fazla kalori alımı kilo almanızı hızlandıracağı gibi çeşitli hastalıkların da sebebidir. Dahası daha fazla sera gazı emisyonu demektir. Sağlıklı bir vücut için ağırlığınız ve günlük yaşam tarzınızla uygun şekilde beslenmelisiniz. Ancak ihtiyacınızdan fazla kalori alımı çevreye etkinizi artıracaktır. Daha az kalori tüketmek için fast food, unlu ve şekerli gıdaları tüketmeyi bırakabilir ya da azaltabilirsiniz.

Yerel Üreticileri Tercih Edin

İthal ürünler yerine yerel üreticileri tercih etmeniz nakliyeyi ve dolayısıyla karbon ayak izini azaltacaktır. Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmek de bunun bir diğer yoludur. Mevsimi dışında üretilen besinler için seralara ihtiyaç duyulur. Bu da daha fazla enerji gerektirir. Ayrıca yumurta ve süt ürünlerinde fabrikalar yerine çiftlikleri tercih etmek de karbon ayak izinizi azaltmak için daha sürdürülebilir bir yöntem olacaktır.

Ayrıca ilginizi çekebilir: İklim Krizi ile Nasıl Başa Çıkabiliriz?

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar