İklim Krizi ile Nasıl Başa Çıkabiliriz?

Paylaşmayı unutmayın.

Gelecekte İklim Krizi ile Nasıl Başa Çıkabiliriz? – Ne yazık ki iklim krizi bugün olduğu gibi gelecekte de küresel sorunumuz olmaya devam edecek. Önümüzdeki yıllarda insanoğlu olarak gerekli önlemleri almadığımız takdirde çok daha büyük felaketlerle ve kıtlıkla karşı karşıya kalacağız. Bu konuda ülkelere politik anlamda ciddi görevler düşse de birey olarak bizim de yapabileceğimiz pek çok şey var. Unutmamalıyız ki değişim önce birey düzeyinde başlar. Kendi hayatımıza adapte edeceğimiz çözümlerle tüm gezegende ciddi bir fark yaratabiliriz.

İklim Krizi ile Nasıl Başa Çıkabiliriz?

Politikacılara Sesinizi Duyurun

Milletvekilleri, yerel meclis üyeleri ve belediye başkanları iklim değişikliği konusunda eyleme geçmenin önemini kavramalıdır. Aydınlık bir gelecek için çevre, yeşil alanlar, bisiklet altyapısı, atık yönetimi, geri dönüşüm, yollar, hava kalitesi ve enerji verimliliği hakkında kararlar mühimdir. Politikacılar karbon emisyonunu azaltmaya, hava kalitesini ve halk sağlığını iyileştirmeye yönelik adımlar atabilir. Tüm bu adımların iklim değişikliği üzerinde etkisi olumlu olacaktır.

Sesinizi duyurmak için bir belgesel ya da animasyon hazırlayabilirsiniz. Daha kitlesel bir hareket için herkesin katılımına açık bir kampanya ya da sosyal hareket başlatabilirsiniz. İdeal bir şehir tasarlayabilirsiniz, bu şehri anlatan çalışmalar yapabilirsiniz.

Daha Az Et ve Süt Tüketin

Et ve süt ürünlerinin gezegen üzerindeki çevresel etkileri bitkilere göre çok daha yüksektir. Ayrıca araştırmalar yüksek lifli, bitkisel beslenmenin sağlık açısından daha avantajlı olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla iki taraflı bir kazanç için beslenme şeklinizi değiştirebilirsiniz. Özellikle kırmızı et, beyaz ete oranla daha büyük çevresel etkiye sahiptir. Dahası ürünlerin nakliyesi, muhafazası ve soğutması da yüksek miktarda karbon emisyonuna sebep olmaktadır. Bunun önüne geçmek için yerli üreticiden, mevsimlik ürünleri tercih edebilirsiniz.

iklim-krizi-ile-nasil-basa-cikabiliriz
Photo by NOAA on Unsplash

İklim Krizi ile Mücadelede Uçuşlarınızı Azaltın

Eğer bir yerden bir yere seyahat etmek için uçak kullanmanız gerekmiyorsa farklı alternatiflere yönelin. Özellikle aynı ülke içerisindeki seyahatlerinizde tren ya da elektrikli araç kullanmayı tercih edin. Uçakla seyahat etmek diğer ulaşım araçlarına göre çok daha yüksel karbon emisyonuna sebep olmaktadır. Ayrıca business sınıfta uçan bir yolcunun karbon ayak izi de ekonomi sınıfındaki bir yolcunun üç katı kadardır.

Özel Araç Yerine Toplu Taşımayı Tercih Edin

Her yere özel aracınızla gitmek yerine toplu taşımayı kullanın. Hatta mümkünse bisiklete binmeyi ya da yürümeyi tercih edin. Hem bu iki aktivite fiziksel ve zihinsel sağlığınız için de oldukça yararlıdır. Özellikle de uzun yolculuklarda toplu taşıma araçlarını kullanın ya da araba paylaşımından yararlanın. Motorlu taşıtlar sera gazı üretmekle kalmaz, ayrıca egzoz dumanı sebebiyle hava kirliliğine de sebep olurlar. Tüm bu etmenlerin canlılarda erken bunamaya yol açtığı saptanmıştır.

Enerji Tüketiminizi Azaltın

Yaşantınızda yapacağınız ufak tefek değişiklikle daha az enerji kullanabilirsiniz. Bunun sonucunda da karbon ayak izinizi azaltabilir ve fatura giderlerinizden de tasarruf sağlayabilirsiniz. Örneğin ısı yalıtımı yaptırarak ısıtıcınızı bir iki derece daha düşük ayarda çalıştırabilirsiniz. Kullanmadığınız zamanlarda mutlaka ışıkları söndürün ve elektrikli aletleri fişten çekin. LED ya da daha düşük enerjili ampulleri tercih edin. Sudan verim sağlayan duş başlığı kullanmaya başlayan.

Oturduğunuz yerin enerji verimli olduğundan emin olun. Binanın uygun yalıtımı olması iklim krizi ile bireysel mücadelede son derece önemlidir. Kapı ve pencerelerin rüzgar geçirmemesi bile oldukça etkilidir.

iklim-krizi-ile-nasil-basa-cikabiliriz
Photo by Science in HD on Unsplash

Yeşil Alanlara Saygı Gösterin ve Koruyun

Park ve bahçelerdeki yeşil alanlar karbondioksiti emerler ve hava kirliliğini azaltırlar. Ağaçların varlığı aşırı ısınan kentsel alanlarda sıcaklığın dengelenmesini sağlar. Yüzeydeki yağmur suyunu emerek sel riskini azaltır. Ayrıca çok sayıda böcek, hayvan, kuş ve amfibiye ev sahipliği yapar. Yeşil alanın az olduğu yerlerde yaşayanlarda stres seviyelerinin de arttığı görülmektedir. İklim krizi ile başa çıkmak için bulunduğunuz alanı ağaçlandırabilirsiniz. Öte yandan fidan bağışı yaparak çeşitli kampanyalara destek olabilirsiniz.

Ayrıca ilginizi çekebilir: Gelecek Senin Elinde: İklim Değişikliği

Paranızı Dikkatli Bir Şekilde Harcayın – İklim Krizi ile Nasıl Başa Çıkabiliriz?

Haftalık ya da aylık olarak paranızı harcadığınız kalemleri analiz edin. Bankanızdan yatırım fonları konusunda bilgi ve yardım alın. Tükettiğimiz her şey karbon ayak izine sahiptir. Eğer iklim değişikliği ile mücadele etmek istiyorsak tek kullanımlık ürünler ve popüler olan her şeyi satın almaktan vazgeçmek zorundayız. İkinci el ve daha kaliteli ürünler seçebilirsiniz. Çevreyi koruma hedeflerinizle örtüşen markaları tercih edebilirsiniz.

Atıklarınızı olabildiğince aza indirmeye çalışın. Uzun süre yeniden kullanabileceğiniz ürünlere yönelin. Artık kullanmadığınız eşyaları hayır kurumlarına bağışlayın ya da satarak başkasının kullanmasını sağlayın. Tüm bunların yanında yiyecek israfından da kaçının. Çok fazla plastik ambalaj kullandığını düşündüğünüz markalarla iletişime geçin.

Çevresel etki sağlamak için iklim krizi için bu değişikleri yaparken çevrenizle de bilgilerinizi paylaşın. Unutmayın ki değişim çember şeklinde gelişir. Önce dostlarınızla ve ailenizle paylaştığınız deneyimleriniz sonrasında toplumsal bir harekete dönüşebilir.

Ayrıca ilginizi çekebilir: İklim Krizi ile Mücadele – Deniz Ormanlarının Korunması

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar