Karantina Döneminde Yeni Bir Alışkanlık: Erken Uyanmak

erken-uyanmak-

Paylaşmayı unutmayın.

Karantina Döneminde Yeni Bir Alışkanlık: Erken Uyanmak – Uyku, metabolizmanın temel ihtiyaçlarından birini oluştursa da mutlaka gün içerisinde belirli bir sürenizi işgal etmelidir. Yani ortalama günlük 8 saat uyku ihtiyacınız bulunuyorsa, daha fazlasını uyumak size bir fayda sağlamayacaktır. Ayrıca uyku saatleri açısından da en geç 23.59 olacak şekilde uyuyarak, sabah erken kalkmayı bir alışkanlık haline getirmeniz faydalı olacaktır. 

Her insan vücudu ihtiyaç duyduğu uyku süresince erken saatte yatıp yine sabahları çok geç olmadan uyandığında, dinç, sağlıklı ve enerjik olabilir. Çünkü sabahın ilk ışıklarıyla birlikte güne başladığınızda, vücudunuz atmosferin temiz olduğu duruma daha kolay alışacak ve güne daha güçlü başlayacaktır. Aslında pratik olarak en büyük fayda bu görülse de çok daha önemli faydalar sağlayabilir. 

erken-uyanmak-
@pexels

Erken Uyanmak İçin Ne Yapılabilir?

Sağlayacağı birçok faydayı göz önünde bulundurarak sabahları erken uyanmak istiyorsanız, birkaç pratik noktaya dikkat edebilirsiniz. Geç saatte uyuyarak geç saatte uyanmayı adet haline getirmişseniz, birdenbire rutininizden önce kalkmaya alışmak vücudunuzda sıkıntılara neden olabilir. Bu nedenle alışmak için her gün 15-20 veya yarım saat kadar erken kalkarak ve uyuma saatinizi de öne çekerek kendinizi alıştırabilirsiniz. 

Eğer hayatınızın rutini gereği geceleri geç yatmaya ve yatmadan önce bir şeyler ile uğraşmaya alışkınsanız, bir süre sonra erken kalkmak sizin için zor gelecek ve vazgeçeceksiniz. Bu nedenle yatağa olabildiğince geç olmadan girmek büyük bir fayda oluşturacaktır. Ayrıca size yardımcı olması açısından çalar saatinizi sizden olabildiğince uzakta tutmanız yardımcı olacaktır. Uyandığınızda yatak odasını hemen terk etmek, sabah kalktığınızda iyi bir kahvaltı ile karşılaşmak ve ertesi gün erken kalkacağınız için daha keyifli bir program yapmak sizi motive edecektir. 

erken-uyanmak-uyku
Pixabay adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı

Erken Uyanmanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Sabahları erken uyanmak, öncelikli olarak sağlığınız üzerinde faydalar oluşturur. Örneğin, sabah uyandığınızda cildinizin daha güçlü ve daha sağlıklı bir yapıya sahip olduğunu, içinizin huzurlu olduğunu ve vücut ritminizin daha güçlü olduğunu hissedebilirsiniz. Güzel bir kahvaltı yapabilmek ve güne egzersiz ile başlamak için fırsat elde edebilirsiniz. 

Sabahları erken uyandığınızda bağışıklık sisteminiz daha güçlü olurken, dolaşım sisteminiz daha iyi çalışacaktır. Baş ağrıları, vücut ağrıları, yüksek tansiyon, şeker yükselmesi, solunum sıkıntıları gibi birçok soruna karşı vücudu daha güçlü bir hale getirecektir. Üstelik psikolojik olarak da kendinizi daha iyi ve daha mutlu hissetmek için uyandıktan sonra güneş ile buluşarak, güzel bir kahve ile mutlu bir başlangıç yapabilirsiniz. 

Erken Uyanmanın Hayatınıza Katkıları Nelerdir?

Vücut sağlığı ve psikoloji açısından düşünüldüğünde erken uyanmak birçok fayda sağlar. Aynı zamanda gündelik hayatınızda, iş hayatında ve eğitim hayatında da avantajlar elde edebilirsiniz. Zihniniz daha açık olacağı için özellikle öğrenciler açısından iyi bir gün geçirmek. Diğer yandan çalışanlar için iş yerinde daha aktif olmak mümkün hale gelecektir. Gün içerisinde daha üretken, akılcı ve pozitif yaklaşım sergileyebilirsiniz. 

Bir gün öncesinde yapmış olduğunuz programa uyarak, daha fazla zaman elde etmek ve daha fazla aktiviteye katılmak için erken kalkmak avantaj oluşturacaktır. Özellikle randevu ve toplantılara katılacağınız günlerde daha iyi hazırlık gerçekleştirme fırsatınız olacaktır. Özellille yaptığınız araştırmalarda görebileceğiniz üzere büyük başarılar elde etmiş insanların sabahları erken kalkmaya çok yüksek özen gösterdiğini fark edebilirsiniz. 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar