Jordan Markası Nasıl Vazgeçilmezler Arasına Girdi?

michael-jordan

Paylaşmayı unutmayın.

Jordan markası denildiğinde elbette ki herkesin aklına unutulmaz yaşayan efsane olarak NBA yıldızı Michael Jordan gelir. Ancak yine vazgeçilmezler ve klasikler arasında bulunan Jordan da herkes tarafından bilinmektedir. Peki, Air Jordan nasıl günümüze kadar başarısını nasıl sürdürdü?

Jordan Markası Nasıl Doğdu?

Nike, dünyanın bilinen en eski ve büyük spor marka üreticilerinden birisi olarak tanınmaktadır. Marka, 1970’li yıllarda büyük bir patlama gerçekleştirmeyi hedeflemiştir. Bu bağlamda Nike markası, önceden üretimini sağladığı Air Jordan ayakkabılarda önemli bir atılım yapmak istedi. Bu atılım için Nike tarafından seçilen bu isim de Michael Jordan oldu.

Michael Jordan sayesinde Air Jordan marka ayakkabılar NBA organizasyonunda tüm dünya tarafından daha fazla tanındı. 80’li yılların ortalarına yaklaşılırken, Michael Jordan çaylak bir basketbolcu olarak Chicago Bulls forması giyiyordu. Bu dönemde Jordan, Nike markası tarafından Air Jordan ayakkabılar için seçildi. Öyle ki kırmızı ve parlak renkleriyle bu ayakkabılar, NBA kurallarına aykırı bir durum dahi oluşturuyordu.

NBA maç komiserleri, her maç ayakkabılar için Michael Jordan’a ceza kesiyordu. Nike, bu cezaları dahi ödemeyi kabul ederken her maç binlerce dolar ödeme yapıyordu. Ancak bilhassa 84-85 sezonundan sonra Jordan sayesinde ayakkabılar tüm cezalara karşın 100 milyon dolar satış rekoru sağladı.

Jordan Markası Bütün Dünyada

Michael Jordan sayesinde Nike bu ayakkabı modeli ile büyük bir patlama yaşadı. Bu patlama sonrasında tüm dünya ayakkabıyı Air Jordan olarak tanıdı. Ancak ilerleyen süreçlerde yani 2017 yılına kadar ayakkabıyı Michael Jordan farklı modeller ile kullanılıyordu. Süreç sonrasında da basketbol kariyerini tamamlayan sporcu, Nike işbirliği ile Jordan markası üzerinden yatırımlarını sürdürdü.

Nike Ve Jordan Markası İşbirliği

Nike ve Jordan uzun yıllardır bu işbirliğini başarılı bir şekilde sürdürüyor. Bu işbirliği içerisinde marka halen devam eden Air Jordan üretimleri sağlıyor. Bunun yanında markanın ürünleri arasında eşofmanlar, spor giyim ürünleri ve spor aksesuarları da var. Bu sayede marka tüm dünya genelinde her gün yeni bir kişi tarafından daha seçiliyor. 

Jordan markası Air Jordan kökenli olarak bu kariyeri elde etti. Bunun yanında Michael Jordan parkelerdeki başarısının yanında bir yatırımcı başarısı elde etmeyi sağladı. Jordan, 2003 yılında sonlanan kariyeri sonrasında bu sayede dünyanın en çok kazanan sporcularından biri oldu.

Günümüzde halen basketbolcular için en rahat ve kaliteli ayakkabılar Jordan tarafından üretilmektedir. Bu kapsamda marka, 1984 yılından günümüze 18 farklı model ile piyasaya çıkmıştır. Hatta bu ayakkabılar Amerikan futbolu, futbol, beyzbol sporcuları gibi birçok kişi tarafından da tercih edilmiştir. Günümüzde markanın Air modelleri Türkiye’de de gençler arasında halen çok popüler bir yapıya sahiptir.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar