Hint Okyanusu’nun İncisi: Sri Lanka

Paylaşmayı unutmayın.

Baştan  başa gezmelik, vahşi doğasını hala koruyan ve her ziyaretçisine kendini hayran bırakan Sri Lanka, Güney Asya’da Hindistan’ın hemen 31 km güneyinde bulunan Hint okyanusunun içinde bir ada ülkesidir. Hani şu Seylan çayı diye yer etmiş olan Seylan aslında Sri Lanka’nın kendisidir. Çünkü Sri Lanka aynı zamanda dünyanın üçüncü büyük çay üreticisi. Kaçak çay tabiriyle büyüyenlerdenseniz, işte kaçak çayın geldiği ülkelerden biri Sri Lanka.

Başkenti Kolombo olan Sri Lanka 9 eyaletten oluşur. Merkezi eyalet çay üretimiyle, şelaleleri ve vadileriyle büyüleyici bir doğaya sahiptir. Başkent içindeki Batı Eyaleti aynı zamanda kumsallarıyla meşhurdur.

“Seylan” dan Sri Lanka‘ya

@prontotour

Hint Denizi’nin haşin ve dinmeyen dalgaları bu diyarın bütün kıyılarına uğruyor. Bir rivayete göre ülkenin diğer isimlerinden olan Seylan, nehirlerin taşmasıyla meydana gelen sellerden dolayı Arapça “akmak” manasındaki “سيل” kelimesinden geliyor. Seylan, 1948’deki bağımsızlığından 1972’ye kadar ülkenin resmî ismi iken, bu tarihte “Kutsal Toprak” anlamında Sanskritçe bir ifade olan “Sri Lanka” olarak değiştirilmiş. . Ruhani kent de denen Seylan,  aynı zamanda Buda’nın evidir.Yaşadıkları zor günleri geride bırakmak ve hayatlarına yeni bir sayfa açmak isteyen Sri Lanka halkı, değişimlerinde isimlerini de katmış.  Bazılarımız Sri Lanka’yı “yeryüzündeki cennet “olarak adlandırsa da yaşanan kötü olaylar sebebiyle “ölüm adası” olarak da bilinir.  Hem coğrafi konumu hem de yıllardır yaşanan acılardan dolayı Sri Lanka’yı anlatan en güzel benzetme “Hindistan’ın gözyaşı” olarak da düşünülebilir.

Sri Lanka’da Hayat

Temel geçim kaynakları pirinç, çay ve baharattır.  Başta yakut, safir, spinel, aleksandrit, aytaşı olmak üzere, birçok değerleri taşların  yuvasıdır . Ülkenin konumu ticaret açısından çok iyi bir nokta olsa da yaşanılan iç savaşlardan dolayı bu avantajı daha yeni değerlendirebiliyorlar.

Çevrelerine çok önem bu halkın çevre polisleri bulunur ve bu polisler çevre kirliliği, tahribata karşı devriyeye çıkar. İlginç bulduğumuz bir diğer bilgi, ülkede sadece Müslüman avukatların başlık formlu kıyafetlerine izin verilmesi. Nedeni, Müslümanların Osmanlı döneminden kalma bir dokuyu hala taşıyor olabileceklerini düşünmeleri, bu doku tahmin edebildiğiniz gibi “fes”.

@swantour

Ülkenin  %75’ lik kesimi Budisttir ancak Hindu, Hıristiyan ve Müslüman dinlerine de yer veren bu ülke, farklı dindeki insanların beraberce yaşadığı bir bölge haline gelmiştir. Hatta, ülkedeki resmi tatiller  bile bütün halkın özgürce bayramlarını kutlamaları adına  aynı anda oluyor. Anlayacağınız, karma içinde bir bütünlük, farklılıklar içindeki ortak paylaşımlarıyla tam bir doğa ve kültür harikası olan bir ülke.

Sri Lanka’nın Şehirleri

Galle şehri incecik kumlardan oluşan, güzelliği içinde kaybolacağınız  maviliği ayaklarımızın altında uzanır. Ülkenin en meşhur sahil kentidir ve turistlerin uğrak noktasıdır. UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine dahil edilerek koruma altına alınmıştır. Avrupa mimarisi ve Güney Asya geleneksel mimarisinin güzel bir karışımı olduğuna inanılmakta, biz de buna katılmaktayız.

Sri Lanka

Anuradhapura,ülkenin tarihi dokusun yoğun olduğu bir şehir olarak biliniyor. Budizm’in kutsal mekanlarından biri olan bu şehir, tapınakların yanı sıra, “Mahamevnāwa Bahçeleri”  yani “Kraliyet Bahçeleri” denen yeryüzü cenneti olarak da tasvir edilen bahçeye sahiptir. Bu bahçe, rivayete göre Gautama Buda’nın altında aydınlanmaya ulaştığı incir ağacını barındırıyor. MÖ 3. yüzyılda Hinidstan’dan getirilip buraya dikilmiş.

Bu ağaç, Budizm’deki öneminin yanında, insan eli ile dikilmiş ve yaşayan tek ağaç olarak da bilinir.  Jethawaramaya Tapınağı MS 3. yüzyılda yapılmıştır ve Sri Lanka’daki en büyük Budist tapınağıdır. Buda’ya arkanızı dönen bir halde fotoğraf çekmeniz kesinlikle yasak. Bu saygısızlık olarak algılanıyor ve çekmişseniz de makinenizden sildirebiliyorlar.

Tabii Sri Lanka Kültür Üçgeni Kandy-Ella Meşhur Mavi Tren’den bahsetmezsek olmaz. Sri Lanka’nın kuzey ve orta bölümü meşhur olan bu üçgen, Kuzeyde Anuradhapura, doğuda Polonaruwa ve güneybatıda Kandy  gibi üç büyük tarihi yerleşkeyi kapsayan bölgeye deniyor. Eski Sinhala Krallığının yurdu olan bu bölge, tarihi 2000 yıl öncesine dayanan kalıntılar ve restore edilmiş tapınaklar, dev Buda heykelleri, kraliyet havuzları ve bahçeleri ile dolu.

UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde altısı kültür ve iki tanesi de doğa mirası eserinden, beş tanesinin Kültür Üçgeni içinde yer aldığını söylersek siz de bu tarihi dokunun önemini yeterince hissedebilirsiniz. Belki bir süre sonra tapınak ve Buda heykeli görmekten sıkılabilirsiniz gibi düşünebilirsiniz, ancak her atmosferin kattığı o enerji, farklı tarih dokuları ve yeryüzündeki cenneti andıran doğallığından sıkılmayı unutacaksınız. Birçok kişi için bu tren dünyanın en güzel yolculuğu ve ölmeden önce yapılması gerekenler listesinde.

Aman Dikkat!

Sri Lanka’da hiç bir tapınağa ayakkabı ya da terlik ile, omuzu açıkta bırakan tişört ve kısa şortla girmenize izin verilmiyor. Yanınızda kullanıp atacağınız çorap götürmenizi tavsiye ederiz. Ayakkabılarınızı çıkarmanızın zorunlu olduğu tapınak, açık bir alanda bile olabilir ve o zaman da sıcak taşlar çıplak ayaklarınız yakabilir. Yanınıza peçete, ıslak mendil almayı ihmal etmeyin. Yol boyunca karşınıza çıkacak böcekler ve tuvalet  şartlarının olumsuzluğu da aklınızda bulunsun, hazırlıklı olun.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar