Hayatınızda İz Bırakacak 10 Kitap Önerisi

Hayatınızda İz Bırakacak 10 Kitap

Paylaşmayı unutmayın.

Hayatınızda İz Bırakacak 10 Kitap Önerisi – Yayınlandığı dönem büyük sansasyon yaratan  “ Tanrının Doğum Günü” adlı kitabında  Burak Özdemir, Tanrı ile msn üzerinden hayali bir iletişim kurar. Yazar bu diyaloglardan birinde, Peygamberler için her hadiste neden “ O’nun Peygamberi ve elçisidir” dendiğini, sadece Peygamberidir dense de anlayabileceğimizi sorduğunda  sözde yazışmada Tanrı şöyle cevap verir;

“ Öyle yazdım çünkü dünya üzerinde yaşayan başka elçilerim de var, bazen güzel bir şiir, bazen bir şarkı sözü, kimi zaman da harika bir kitap sizi bana yaklaştırabilir.”

Sanat,  gerçekten de her dalıyla insanı bulunduğu noktadan yükseğe taşıyan, bazen okuduğu bir cümleyle ya da izlediği bir film sahnesiyle yaşamını değiştiren ve kapılar açabilen bir olgu. Elbette Atatürk’ün de ünlü sözünde bahsettiği gibi her dalı da bir ulusun “hayat damarı”

Resim, sinema, tiyatro , heykel ve hepsi hayatınızın bir döneminde size ilham veren, ruhunuzu uçuran ve yaşama bakış açınızı değiştirebilen duyguları harekete geçirebilir elbette ama biz bu yazıda size sadece edebiyattan ve kitaplardan bahsedeceğiz.

Aşağıda sizler için üniversiteyi bitirmeden okumuş olmanızın yaşamınızda büyük farklar yaratabileceği 10 adet kitabı listeledik. Gelin beraber göz atalım …

Hayatınızda İz Bırakacak 10 Kitap

Küçük Prens – Antoine de Exupery

Hayatınızda İz Bırakacak 10 Kitap listesinin ilk sırasında; Fransız yazar ve pilot Antoine de Saint-Exupery’nin 1943 yılında yayımlanan ve dünyanın en fazla dile çevrilmiş ve en çok satan masalıdır. Eserde bir çocuğun gözünden büyüklerin dünyası anlatılsa da bir çok edebiyatçı tarafından muhteşem felsefesiyle saygı görmüş , önerilmiş ve her dile çevirisi yapılmıştır. Okunup geçilmekten öte dönem dönem karıştırılmayı hak eden çok özel bir başucu kitabıdır.

Dönüşüm – Franz Kafka

Kafka’nın 1915 yılında yayımlanan en popüler eseridir. Öykü, kahramanı Gregor Samsa’nın bir sabah uyandığında kendini dev bir böceğe dönüşmüş olarak bulmasıyla başlar ve eser boyunca hayatını başkaları için yaşamaya adamışların hissettiklerini okuyucuya geçirir. Yaşam boyu hayır diyebilmenin önemini Gregor Samsa’nın bedeninden hissetmek en çarpıcı haliyle anlatılmıştır.

Felsefenin Tesellisi – Alain .de Botton

Eser okuması rahat ve son derece akıcı diliyle günlük yaşantımızda karşımıza çıkan sorunları, felsefenin yardımı ve ünlü filozofların bakış açısından çözümlememize yardımcı olmaktadır. Kitabı 6 bölümde yazan Alain de Botton her bölümde,farklı bir problem başlığını farklı bir filozofun bakış açısından çözmenin yolunu aktarırken genelde herkesin mesafeli durduğu felsefeye de yaklaşmamızı sağlamaktadır.

Homo Sapiens & Homo Deus – Yuval Noah Harari

Söz konusu ikileme dünya üzerinde kalıcı olmayı başarmış tek tür olan Sapiens in yeryüzü  macerasını içermektedir. Harari, detaylı araştırmalar sonunda yazdığı kitaplarda insanoğlunun varoluşla ilgili aklındaki sorulara oldukça ters köşe yanıtlar verirken insanın dünyadaki yolculuğunun nerelere varabileceğini de gözler önüne sermektedir.

Sineklerin Tanrısı – William Golding

1954 yılında yazılan ve aynı adla  sinemaya da uyarlanmış olan kitap ıssız bir adaya düşen dört erkek arkadaşın maceralarını anlatmaktadır. İnsanların özünün aslında çok da iyi olmadığını gözlemleyebileceğiniz romanın kahramanları özellikleri itibarı ile bizlere gerçek dünyada rastlayabileceğiniz insan tahlilleri yapma şansı da sunmaktadır. Algoritmik romanın bütün özelliklerini sunan kitap basıldığı yıllarda çok ilgi görmese de halen en çok ilgi gören kitaplardan olmayı başarmıştır.

Hayatın Kaynağı – Ayn Rand

Ayn Rand, Mimar Roark karakteriyle ben ve bencillik duygusunun yaşamın akışı için gerekli muhteşem ayrımını bizlere harika bir dille anlatmaktadır. Roark asla ödün vermediği kişisel ilkeleri, prensipleri ve maddi olarak görebileceği tüm zararlara karşı kendini her konuda her şeyden önde tutuşuyla akıllarımızda yer eden bir karakterdir. Ayn Rand söz konusu romanla edebiyat dünyasında kendini kanıtlamış, yetenekli mimar Roark ise kendisini yok sayan medya, mimari dünya ve akademik çevrelere karşı verdiği özgürlük ve özgünlük mücadelesi ile bizlere ilham kaynağı olmuştur.

“Incognito “ Beynin Gizli Hayatı – David Eagleman

“ Zihniniz bu kitap için size teşekkür edecek” eleştirisiyle okuyucuyla buluşan kitap sabah uyandığımız anda bizi yönetmeye başlayan zihnimizin derinlerde aslında kontrol masasında duran ilginç kimyasını yalın bir dille bize anlatmaya çalışıyor. Ünlü Bir nöro bilimci olan David Eagelman 20 dilde yayımlanan kitabında günlük tavır ve tepkilerimizin aslında bilmediğimiz çok da tanımadığımız bir biz tarafından yönetildiğini bize keyifli bir dille sunuyor.

Od – İskender Pala

Dünya üzerinde bilinen ilk yaşama ev sahipliği yapmış bu topraklar elbette inancın da en eski yurdu. Yüzyıllardır pek çok dinin, mezhebin ve inancın merkezinde ise buradaki Tasavvuf temeline , yaratıcı aşkına en direkt yolu en yalın dille özetlemiş bir derviş Yunus Emre. İskender Pala o harikulade dili ve muhteşem betimleme yeteneğiyle işte bu üstadın hayatını, geçtiği yolları ve içinde oluşturduğu Allah aşkının felsefesini şimdilerde insanların can simidi olarak tutundukları kişisel gelişim kitaplarına atıf gibi gayet net bir üslupla bize anlatıyor.

Benim Adım Kırmızı – Orhan Pamuk

Durum ne kadar tartışılmış olsa da edebiyatın en prestijli ödülü “ Nobel” ‘in bir Türk yazara verilmiş olması durumunu dolayısı ile de Orhan Pamuk’un bizi ne kadar gururlandırdığı gerçeğini değiştirmiyor. Bu bağlamda bizlerin bu topraklarda bu kültürde yetişmiş Nobel’li bir yazarın üslup ve dokusunu sindirebileceğimiz güzel bir örnek “ Benim Adım Kırmızı” Yazarın  bu romanı dünyada en çok satılmış, Fransa ve İtalya’da yılın kitabı seçilmiş ve Uluslararası IMPAC Dublin ödülünü kazanmış ve çok ses getirmiş bir eser.. Pamuk “ en renkli ve iyimser romanım” dediği kitabında, eski resim sanatımız, Doğu ve Batı’nın dünyayı okuma tarzı, aşk ve ölüm gibi konulara değinirken bizler de  yazarın tarzına ve yaklaşım biçimine oldukça hakim olabiliyoruz.

Kim Kimi İyileştirir – Dr.Emre Kapkın

“Yaşadığımız sorunun sadece bize özel olmadığını ve hayatta özel hissetmek için bu soruna yapışmamız gerekmediğini fark ettiğimiz an gerçek iyileşme başlamış olur” diyen Dr. Emre Kapkın bu kitabında ,farklı vakaların bir terapist nezaretinde hayatın merkezi olmaktan çıkıp, danışanın ip uçlarını yakalayarak  çözüme ulaşma macerasını bizlere sunuyor, yaşamımıza başkalarının ayakkabıları içinden bakabilmenin iyileştirici anahtarını elime teslim ediyor.

Elbette bu 10 kitap hayatınıza sihirli değnek değdiremeyecek ,sizi baştan yaratamayacak olabilir ancak fırsat verip okumanın o gizemli dünyasına çekilebildiğinizde artık farklı bir siz yaratmaya başladığınız hissini de yerleştirebilecektir. Kelimelerin dünyasında Paul Sartre, Dostoyevski , John Jack Rousse ,Jose Saramago , Nazım Hikmet, Mevlana, Paul Auster ve daha bir çok isim sadece bir cümleyle bizi yerimizden kaldırıp farklı bir yaşama yön verdirebilir yeter ki beynimize bu alışkanlığı kazanabilecek yeterli süreyi sunalım.

Kitap dolu günler dileklerimizle.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar