Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Sinema Filmi

Paylaşmayı unutmayın.

Teknolojinin gelişmesi, kültürlerin etkileşime girmelerini kolaylaştırmıştır. Edebiyat, sinema filmi gibi alanlarda meydana gelen gelişmeler ortaya çıktığı ülkeden km’lerce ötelere taşınabilmektedir. Bundan dolayı farklı farklı ülkelerden sinema eleştirmenleri, en iyi sinema filmlerini belirlemek için sinema severler ve edebiyatçıların dahil olduğu uluslararası bir araştırma yapmıştır.

42 ülkeden 213 film eleştirmeni, 43 sinema sever ve 17 edebiyatçının katılımı ile kapsamlı bir araştırma yapılmış ve en iyi 10 film belirlenmiştir. Araştırmaya katılanlara sadece İngilizce değil her dilde film seçmeleri istenmiştir. Kapsamlı bir seçim için ilk önce en iyi 100 film ortaya konulmuştur. Bu filmler ayrı ayrı 24 ülkeden 17 ayrı dilde ve 67 yönetmen tarafından yapılmıştır. En iyi 100 film listesinin içinde yer alan filmlerin 27 tanesi Fransızca, 12 tanesi Japonca, 10 tanesi İtalyanca, 12 tanesi, Almanca, 29 tanesi Rusça ve 10 tanesi de Türkçe’den oluşmaktadır.

Böyle bir sinema filmi listesinin varlığı, dilin sınırları ortadan kaldırdığını ve sadece kendi dilinde değil evrensel dillerdeki filmlerinde izlenebildiğini ortaya koymaktadır.

1) Yedi Samuray

Listenin ilk sırasında 1954 yılında çekilen Yedi Samuray filmi yer almaktadır. Kurosowa filmi olan bu yapıt, 3 saatlik süresi ve kullanılan film teknikleri ile kendinden sonraki yapıtlar için milat olarak kabul edilmektedir. Böylece en iyi sinema filmi olarak seçilmiştir.

@sanatkaravani.com

Savaş konulu bu filmde, yer alan aksiyon sahnelerinin daha dikkatli anlaşılması için yavaş oynatılması ve aynı sahne için pek çok kameranın kullanılması dikkat çekici bir özellik olarak yansımaktadır. Japonya’da iç savaşın başladığı yıllarda haydutların çiftçilere zulm etmeleri üzerine çiftçileri savunacak yedi Samuray’ın ortaya çıkmasını konu almaktadır.

2) Bisiklet Hırsızları

İkinci sırada ise 1948 yapımı Bisiklet Hırsızları isimli filmdir. Vittoria de Sica yönetmenliğinde sahnelenen drama türünde olan İtalyan filminde olduğu gibi, o yıllarda yapılan pek çok filmin ana konusu savaş ve savaşın getirmiş olduğu kıtlık ve sefalet ortamıdır. Bu filmde de savaş sonrası iki sene işsiz gezdikten sonra iş bulan birinin bisiklet almaya parası yetmediği için hırsızlığa yönelmesi konu edinmektedir.

@sinematopya.com

3) Tokyo Hikayesi

Üçüncü sırada Uzak Doğu kültürünü en iyi şekilde temsil eden üç filmden biri olan Tokyo Hikayesi yer almaktadır.

@instazu.com

Bu sinema filmi ana kurgusunu tek bir ailenin yaşayışlarından yola çıkarak toplumun kültürel özelliklerini ve etkileşimlerini yansıtan bir yapı üzerine kurmuştur.

4) Rashomon

Bu filmi Japon yapımı dram türünde bir filmdir. Konu olarak insanın psikolojik olarak kendini gerçekleştirmesi için gerekli olan yüceltme psikolojisini harekete geçirmek için yalan söylemebileceği üzerine kurgulanmıştır. Aynı olaylar farklı kişilerin gözünden yansıtılmaya çalışılmıştır.

5) Oyunun Kuralı

1939 yılı Fransız yapımı olan Oyunun Kuralı filmi, komedi ağırlıklı dram ve fantezi karışımı bir ağ üzerine kurgulanmıştır.

@metrograph.com

İkinci dünya savaşı öncesindeki aristokrasi komedi ile işlenerek anlatılmıştır.

6) Persona

Hastanede yatan bir kadın ve kadına refakat eden hemşirenin hikayesini anlatmaktadır. Hayatın belli döneminde aniden sebepsiz yere susan kadın ve bu kadının konuşması için son çare olarak özel bir kliniğe yatmasını ve klinikte geçen gelişmeleri işlemektedir. Dram ve gizemin ağır bastığı bir kurgu hakimdir.

7) Sekiz Buçuk

Federico Fellini yönetmenliğinde çekilen Sekiz Buçuk filmi, sürekli film çeken bir yönetmenin işine kaybettiği ilgiyi ve sonrasında meydana gelen gelişmeleri anlatmaktadır. Rüya ve fanteziler ile yönetmenliğini canlandırmaya çalışan bir konu üzerine çekilmiştir.

8) 400 Darbe

Fransızca’da Okulu Kırmak anlamına gelen 400 Darbe isimli film, okuldan kaçan küçük bir çocuğun maceralarını anlatmaktadır. Paris’te yaşayan 12 yaşındaki bir çocuğun ailesinden gördüğü şiddetle birlikte öğretmenleri tarafından sürekli olarak aşağılanması üzerine okuldan kaçmasını detaylı olarak yansıtmaktadır.

@yuppee.com

9) Aşk Zamanı

2001 yapımı dram ve aşk konularını işleyen Aşk Zamanı filmi, evli olan iki komşu arasında oluşan duygusal bağı anlatmaktadır. Farklı firmalarda çalışan komşular sürekli olarak tesadüfen karşılaşmaları üzerine aralarında bir aşk başlar.

10) Tatlı Hayat

Zampara ve düzenbaz bir gazeteci üzerinden çarpıklaşmış modern hayatı anlatmaktadır. Filmde şehvet, para ve hırsın ağır bastığı duygular yoğun şekilde gösterilmiştir.

@cinerituel.com

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar