Growth Hacking: Kaçınılması Gereken 4 Hata

Paylaşmayı unutmayın.

Growth Hacking: Kaçınılması Gereken 4 Hata – Bugün teknoloji dünyasında trend olan terimlerden biri, bir ürünü hızlı ve kullanıma hazır yollarla ölçeklendirme yeteneğini ifade eden “growth hacking”dir. Basit bir deyişle, büyüme korsanlığı, bir ürünü viral bir şekilde ölçeklendirmek anlamına gelir. Ancak, her pazarlamacı ve şirket doğru yoldan büyümeye çalışmaz. Bu taktik başarıyı yakalamaya yardımcı olan kanıtlanmış bir araçtır. Ancak çoğu kişi esas olarak kavramı doğru bir şekilde anlayamadıkları için fayda sağlayamaz.

Growth Hacking: Kaçınılması Gereken 4 Hata

Büyüme Koranlığı Tek Bir Kişinin İşi Değildir

Growth hacking tek bir kişinin görevi değildir. Yöntemden ciddi olarak faydalanabilirsiniz. Bunun için tüm ekibinize görev vermelisiniz. Bunu tek bir çalışanın işi haline getirdiğinizde korkunç bir hata yapmış olursunuz. Çünkü hack’ler ne kadar yaratıcı olursa olsun somut sonuçlar veremezler.

Tek bir hacker yaklaşımına bağlı kalarak zamanınızı ve paranızı boşa harcamak yerine, kayıp potansiyelleri azaltmak için şirketinizin hedeflerini net bir şekilde tanımlamanız gerekir. Büyümede başarılı olmak için tüm organizasyonunuzun birlikte çalışması gerekir. Özellikle de pazarlama, destek, ürün ve satış departmanlarınız işbirliği yapmalı.

growth-hacking-kacinilmasi-gereken-4-hata
Photo by Austin Distel on Unsplash

Growth Hacking ve Kötü Risk Yönetimi

Büyüme korsanlığı söz konusu olduğunda, risk yönetimi büyük öneme sahiptir. Çoğu şirket, risk yönetimine yeterince öncelik vermeyerek hata yapar. Ürün ölçeklendirme her zaman belirsizliklerle doludur. Dahası işler her an en kötüleşebilir. Bu nedenle, bir risk yönetim planına sahip olmak önceliğiniz olmalıdır.

Örneğin AirBnB büyüme hileleri ile meşhurdur. Şirket, Sandy Kasırgası felaketini itibarı için bir fırsata dönüştürdü Fiyatları düşürdü ve yerlerinden olmuş insanlara mülklerinde barınma sağladı.

Yöntem Her Şirket İçin Uygun Olmayacaktır

Bazı şirketler diğerlerinin büyüme stratejilerini taklit eder ve başarılı olabilir. Ancak büyüme korsanlığı tüm şirketler ve ürünler için uygun bir strateji değildir. Diğer şirketlerin ve ürünlerin viral ürün mekanizmalarını kopyaladığınızda, bunun sizin için işe yarayıp yaramayacağından emin olamazsınız. Çünkü stratejiler tamamen ürüne değil, büyük ölçüde çevresel dinamiklere bağlıdır.

Ayrıca bakabilirsiniz: Buzz Pazarlama – En Trend Pazarlama Tekniği

growth-hacking-kacinilmasi-gereken-4-hata
Photo by Austin Distel on Unsplash

Growth Hacking Konusunda Ürününüze, Pazarınıza ve Hack’inize Güvenmelisiniz

Ürünleriniz acil bir soruna mükemmel ve eşsiz bir çözüm sunabilir. Her ürün acil sorunları yaratıcı yollarla çözemez. Ürününüze birazcık bile güven duymuyorsanız, Growth hacking’i kullanmadan önce tekrar düşünün. Unutmayın, her ürün ve her pazar aynı değildir.

Bir büyüme hack’i bir ürün için çalıştığından veya belirli bir segmentte çalıştığından, ürününüz için de aynı segmentte ve aynı şekilde çalışacağının garantisi yoktur. Pazar ortamı son derece değişkendir ve değişikliklere tabidir. Bu nedenle belirli bir hamle yapmadan önce pazarı ve ürünleri araştırmak en iyisidir.

Growth hacking ile gerçekten başarılı olmak istiyorsanız, bu hatalardan ne pahasına olursa olsun uzak durun. Yöntemi dikkatsizce uygulamak uzun vadede size ağır bir maliyet getirecektir.

Ayrıca bakabilirsiniz: Growth Hacking Nedir? Pazarlama Stratejisine Nasıl Uygulanır?

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar