Growth Hacking Nedir? Pazarlama Stratejisine Nasıl Uygulanır?

Growth Hacking

Paylaşmayı unutmayın.

Growth Hacking Nedir? Pazarlama Stratejisine Nasıl Uygulanır? – “Growth hacking”, son birkaç yılda dijital pazarlama çevrelerinde ortaya çıkmaya başlayan moda sözcüklerden biri. Dilimize “Büyüme Korsanlığı” olarak geçen bu sözcük tam olarak nedir? Yahut, Growth hacking’i içerik pazarlama çabalarınıza fayda sağlamak için nasıl kullanabilirsiniz?

İşin püf noktası isimde: büyüme korsanlığı. Basitçe, sınırlı bir bütçeyle işinizi hızla büyütmekle ilgili. Bununla birlikte, Growth hacking terimi yeni başlayan; işlerini sınırlı kaynaklarla mümkün olan en kısa sürede büyütmeye ihtiyaç duyan start-up’lardan geliyor.

Growth Hacking Nedir? – Pazarlama Stratejisine Nasıl Uygulanır?

Growth Hacking Nedir? - Pazarlama Stratejisine Nasıl Uygulanır?
Photo by Kaleidico on Unsplash

Growth hacking, marka bilinirliğini ve dönüşüm oranlarını olabildiğince çabuk artırmak için sosyal medya, viral pazarlama ve SEO gibi tekniklerin bir kombinasyonunu kullanabilen bir pazarlamacıdır.

İşletmeniz başlangıç ​​aşamasında olmayabilir. Ancak işinizi büyütmek için yine de Growth hacking tekniklerini kullanabilirsiniz. Bu teknikleri veya “hack’leri” içerik pazarlamanıza uyguladığınızda, “içerik korsanlığı” yapmış olursunuz. İçerik korsanı, içerik yoluyla büyük bir büyüme elde eden kişidir.

İçerik Hackleme Temelleri

Öyleyse nasıl içerik korsanı olunur? Anahtar, kutunun dışında düşünmek, sitenize daha fazla trafik çekmek ve dönüşüm oranınızı artırmak için yararlanabileceğiniz küçük içerik pazarlama hileleri aramaktır.

Bu günlerde neredeyse herkes içerik pazarlamasını kullanmakta. Elbette bunun çok iyi bir nedeni var. Öyle ki, diğer birçok pazarlama kanalından daha etkili. Bununla birlikte, son derece kısıtlı bir bütçeyle başlama imkanı sunmakta.

Herkes içerik pazarlamacısı olabilir. Ancak herkes içerik korsanı olamaz. Öyleyse gerekenler neler?

Growth Hacking ve İçerik Pazarlama

Growth Hacking ve İçerik Pazarlama
Photo by Charles Deluvio on Unsplash

Growth Hacking: Teknoloji girişimleri tarafından ürün satmak ve görünürlük kazanmak için geliştirilen bir pazarlama tekniğidir.

İçerik Pazarlaması ise müşteri kazanmak için medyanın oluşturulmasını ve paylaşılmasını içeren pazarlama stratejisidir.

Sonuç olarak, büyüme korsanlığının ve içerik pazarlamanın bir araya geldiği noktada ise içerik korsanlığı dediğimiz kavramla karşılaşıyoruz.

İçerik korsanının özellikleri:

  • İçerik/kitle uyumu: Ürün/ pazar değil, içerik/kitle uyumunu baz alır.
  • Büyüme odaklıdır.
  • Fırsatları kovalar: Kişileri bağlantılara dönüştürme potansiyeline sahiptir.
  • Ölçek = Sürdürülebilirlik. Bir büyüme korsanı, ölçeği ve sürdürülebilirliği görür.
  • Veri odaklıdır. İçerik korsanı, her zaman ölçüm ve üretim başarısına odaklanmalıdır.
  • Seo odaklıdır. 1991’den beri ücretsiz olan arama tabanından yararlanır.
  • Viral büyüme: Bir hacker iseniz kolaylıkla virallik sağlayabilirsiniz.
  • Stil kılavuzu yoktur. Stil kılavuzlarını uygulamaya ihtiyaç duymaz.

Growth Hack’i İçerik Pazarlama Stratejinize Uygulamak

Büyüme Korsanlığını İçerik Pazarlama Stratejinize Uygulamak
Photo by Campaign Creators on Unsplash

İçerik pazarlamanıza growth hack uygulamak için göz önünde bulundurmanız gereken şeylerden bazıları şunlardır:

  • SEO  –  Google’ın algoritması her zaman değişiyor. Başarılı içerik korsanları, bu değişikliklerle güncel kalır. Bununla birlikte, içeriklerini kendi faydalarına en uygun şekilde nasıl oluşturacaklarını bilirler.
  • Veri analizi ve optimizasyonu  – Başarılı içerik hackleme stratejileri, neredeyse her zaman veriye dayalıdır. Elinizdeki verileri dikkatlice analiz ederek, optimizasyon fırsatlarını arayabilirsiniz. Ek olarak, büyüme için içerik stratejinizi değiştirebilirsiniz.
  • Fırsatları tanımak  – İyi bir içerik korsanı her zaman bir sonraki fırsatın peşinde olacaktır. Kısaca, sektörünüzde bir son dakika haberi yayınlayan ilk kişi olmak gibi bir şey. Ayrıca fırsatları iyi değerlendirmek, başarıya ulaşmanın anahtarıdır.
  • Viralliği anlamak  – Viral içerik, içerik korsanlığının temel taşlarından biridir. Bir içeriğin viral hale gelmesini sağlamanın kesin bir yolu yoktur. Ancak içerik korsanları bunun olma şansını en üst düzeye çıkarmak için ellerinden geleni yapacaktır.
  • Özgünlük  – İçerik korsanlığı, tamamen kendi benzersiz yolunuzu bulmakla ilgili. Ayrıca başkalarının yaptıklarını kopyalamamakla… Ek olarak, yalnızca kalıpların dışında deneyen ve düşünenler gerçek içerik korsanları olabilme potansiyeline sahip.

Ayrıca, büyüme korsanlığı, rastgele bir grup taktiği denemek ve ne olduğunu görmekle ilgili değildir. Büyüme korsanları, dikkatli bir şekilde yönetilen ve ölçülmüş bir dizi “deney” yürüterek yaklaşımlarında sistemli ilerlerler. Bu sürekli test ve değerlendirme, en etkili pazarlama yöntemlerini hızla bulabilecekleri anlamına gelir. 

Başka bir deyişle, neyin işe yaradığına dikkat ederler ve bu başarıyı tekrarlamanın bir yolunu bulurlar.

Growth Hacking Nasıl Uygulanır?

Growth Hacking Nasıl Uygulanır?
Photo by Leon on Unsplash

Peki içerik hacklemeye nasıl başlayabilirsiniz? Şimdiye kadar büyüme korsanlığının adım adım uygulayabileceğiniz bir tariften çok bir zihniyet olduğundan bahsettik. Ancak, başlamak için yapabileceğiniz birkaç şey var. 

Bundan sonra fırsatları tespit etmek, yaklaşımınızda yenilikçi olmak ve büyümek için başarılarınızı katlamak size kalmış.

1. Mevcut İçeriğinizi Analiz Edin

Google Analytics’i veya yüklediğiniz herhangi bir analiz paketini kullanarak web sitenizdeki en başarılı sayfaları belirleyerek başlayın. “Başarılı”nın tek bir tanımı yoktur. Bu, dijital pazarlama stratejinizin genel amaçlarına bağlıdır.

2. Rakiplerinizi Analiz Edin

Kendi içeriğinizi analiz etmenin yanı sıra, rakiplerinizin neleri iyi yaptığına da bakmalısınız. Elbette bunu yapmanın çeşitli yolları var. Anahtar kelime araştırması ve rakip analizi iyi bir başlangıçtır. Bununla birlikte; hedeflenen anahtar kelime terimleriniz için Google’ın ilk sayfasında kimin çıktığına ve içeriklerini nasıl oluşturduklarına bakmak, kendi içerik stratejinizi belirlemenize yardımcı olacaktır.

3. Başlıklarınızı Optimize Edin

İçeriğiniz genel olarak mükemmel olabilir. Ancak başlığınız ilham vermiyorsa, o içerikten en iyi şekilde yararlanamazsınız.

İyi bir başlık okuyucunun dikkatini çeker. Böylelikle okumaya devam etme isteği uyandırır. Başlıklarınızı optimize etmek, arama motoru sonuçlarında, e-postalarda ve sosyal medyada tıklama oranınızı en üst düzeye çıkarmak için çok önemlidir.

Veri, Veri, Veri – Growth Hacking Nedir?

Veri analizi
Photo by PhotoMIX Company on Pexels

Büyüme korsanları, veri stoklarını sever ve bunun iyi bir nedeni vardır. Statista’ya göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde 300 milyon kişi (veya toplam nüfusun %91’i) şu anda belirli bir kapasitede çevrimiçi durumda.

Pazarlamacılar için veriler çok önemlidir. Kişiselleştirme, kalite kontrol, süreç verimliliği… Ancak bunların tümü ve daha fazlası, veri odaklı bir yaklaşım kullanılarak optimize edilebilir. 

Büyüme korsanları, bir organizasyonun her kolunun büyümeyi nasıl desteklediğine dair bütünsel bir anlayışa sahiptir. Ayrıca, bunu yapmak için hepsinin birlikte çalıştığından emin olur. İyi bir büyüme korsanı, onları yolda tutmak için organizasyondaki bireyler ve ekiplerle de çalışır.

Bununla birlikte, bir büyüme korsanı için, gerçek katılımı sağlamayan pazarlama çabaları zaman kaybıdır. Ayrıca, büyüme korsanları ne zaman boşa zaman harcadığınızı size söylemekten korkmazlar.

Dezavantajı? Ortaya çıkardığın bu harika fikir, veriler işe yaramadığını kanıtladığında çöpe gidebilir. Faydası? Neden hedefi kaçırdığınıza dair iyi bir fikir edinirsiniz. Böylece bir dahaki sefere daha iyisini yapmak için donanımlı olursunuz.

Sonuç olarak, büyüme korsanları, pazarlamacıların daha iyi sonuçlar elde etmelerine ve stratejilerini iyileştirmelerine yardımcı olur.

Pazarlamacılar için, büyüme korsanları biraz isimsiz bir kahramandır. Çünkü pazarlamacılar, yankı uyandıran bir kamu imajı yaratan strateji ve mesajlaşmayı oluşturur. Ancak büyüme korsanları, bunu mümkün kılmak için stratejik içgörüler sağlayan sahnelerin arkasında yer alır.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar