Dünyanın Kuzey Işık Başkenti Abisko Neresidir?

Paylaşmayı unutmayın.

Dünyanın Kuzey Işık Başkenti Abisko Neresidir? – Yüzyıllardır insanlar Kuzey Kutbu’nun semalarında görülen bir mucizeye hayran kalmaya devam ediyorlar. Öyle ki bu mucize dans eden çocukların ruhlarının bir yansıması olarak atfediliyor. Bu harika doğa olayı elbette, Kuzey Işığı olarak da bilinen Aurora Borealis. Bu benzersiz deneyime tanık olmak isteyen çok sayıda insandan biri olabilirsiniz. Öyleyse, size küçük bir sır verelim: bu harika doğa olayını görmek için en iyi yer Abisko.

Dünyanın Kuzey Işık Başkenti Abisko Neresidir?

Abisko Nerede?

Burası Kuzey Işıkları’nı görmek için tartışmasız en iyi yer olmasına rağmen, muhtemelen en az bilinen yer. Ancak bu kadar özel olmasının bir nedeni de zaten bu. Abisko, İsveç Laponyası’nın en kuzey kesiminde küçük bir köy. Norveç’ten çok uzakta olmayan otel, vahşi arazisi, sarp dağları, vahşi yaşamı ve saf Kuzey güzelliği ile ünlü Abisko Ulusal Parkı’na yakın bir konumdadır. Ziyaretçiler iki ana nedenden dolayı Abisko’ya gelmeyi tercih ediyorlar: Yaz aylarında, gece yarısı yürüyüş yapmak ve kışın Aurora Borealis’i görmek için.

dunyanin-kuzey-isik-baskenti-abisko-neresidir
Photo by Lightscape on Unsplash

Burası Neden Kuzey Işığı İçin Kilit Nokta?

Kulağa mistik gelen Auroral Oval – jeomanyetik Kuzey Kutbu çevresinde aurora faaliyetinin meydana gelme olasılığının en yüksek olduğu halka – içinde yer alan yerlerden biri olarak Abisko’nun gökyüzünün göz kamaştırıcı, renkli hali oldukça eşsizdir. Ek olarak, dünyadaki tüm aurora noktaları arasında en yüksek görülme olasılığı Abisko’dadır. Bu, birkaç farklı faktörden kaynaklanmaktadır.

Birincisi, uzak konumu, çok az ışık kirliliği olduğu anlamına gelir. Bu nedenle gece gökyüzü oldukça berraktır. İkincisi, Abisko coğrafyası nedeniyle nadiren sert bir hava akımına sahiptir. Yerel olarak “Abisko üzerindeki mavi delik” olarak bilinen, onu buluttan veya yağmurdan koruyan bir “dağ kasesi” içinde yer alır.

Bu mikro iklim aynı zamanda dağlarla birlikte bulut örtüsünü dağıtmaya yarayan bazı hakim rüzgarlar da üretir. Bu nedenle bölge, sezon başında daha fazla sayıda açık geceye sahiptir. Kuzey Işıkları’nın izlenebildiği diğer yerler bu özelliğe sahip değildir.

Bütün bunlar, Abisko’da aurora görme şansının diğer Auroral Oval noktalarından çok daha fazla olduğu anlamına gelir. Aslında, ışıklar gökyüzündeyse, onları Abisko’nun herhangi bir yerinden görme olasılığı son derece yüksektir. Bir dağın tepesinde olduğu gibi bir otelin arka bahçesinden de bu tılsımı fark edebilirsiniz. Bu yüzden pek çok insan Kuzey Işıkları’nı burada görmeyi tercih etmektedir.

dunyanin-kuzey-isik-baskenti-abisko-neresidir
Photo by Lightscape on Unsplash

Işıklar Nasıl Görülür? – Dünyanın Kuzey Işık Başkenti Abisko Neresidir?

Kuzey Işıkları’nı görmek isteyenler için ziyaretçileri bu bölgeye götürecek birçok tur bulunmaktadır. O anda video çekimi yapmak istiyorsanız, bir uzman eşliğinde, fotoğraf temalı bir Kuzey Işıkları gezisine katılabilirsiniz. İlk parıltıları beklerken sıcak içeceklerinizi yudumlayabileceğiniz farklı bir gezi de tercih edebilirsiniz.

Noulja Dağı’nın zirvesinde bulunan bir araştırma merkezi olan Aurora Sky Station’a ziyaretçi olarak da gidebilirsiniz. Burada ziyaretçiler, Kuzey Işığı hakkında daha fazla bilgi edinebilirler. İstasyona 20 dakika uzakta manzaralı telesiyej tırmanışı yaptıktan sonra, yerel yemeklerin tadını çıkarırken Kuzey Işıklarını izlemek de mümkündür. Ancak doğa olayını en iyi şekilde görmek için yapay ışıktan olabildiğince uzakta olmanızı tavsiye ederiz.

Abisko’da Nerede Kalabilirsiniz?

Abisko köyündeki bir B&B ve bir sırt çantalı pansiyon (Fjallturer) dışında, Milli Park’ta iki ana konaklama seçeneği daha bulunmaktadır. Bunlardan ilki, çeşitli kır evleri, bir pansiyon veya otel odasında bir yatak sunan Svenska Turistforeningen tarafından işletilen (STF) Dağ İstasyonu’dur. Bu seçeneği düşünen herkesin, fırsat ve indirimlerden yararlanabilmek için önceden STF üyesi olabilirsiniz. İstasyonda ayrıca bir pub ve yerel ürünler sunan bir restoran bulunmaktadır.

İkinci seçenek, birkaç küçük rustik kabine sahip bir otel olan Abisko Mountain Lodge’tur. Ayrıca, açık havada odun ateşinde ısınan sıcak küvet içeren bir dinlenme süiti barındırmaktadır. Restoranı ise ayrıca şahanedir.

Ayrıca ilginizi çekebilir: Kitaplarla Ünlenen En Popüler Seyahat Noktaları

dunyanin-kuzey-isik-baskenti-abisko-neresidir
Photo by Lightscape on Unsplash

Abisko’ya Nasıl Gidersiniz?

Yerel ulaşım seçenekleri arasında yürüyüş ve köpekli kızak bulunmaktadır. Ancak, bunu tercih etmek istemeyecek kişiler için Malmo, Stockholm ve Göteborg’dan gece tren seferleri bulunmaktadır. Dahası Lulea, Gallivare ve Kiruna’dan bağlantılar da mevcuttur. Norveç’teki Narvik’ten de bölgeye ulaşabilirsiniz. Alternatif olarak, E10 otoyolu ziyaretçilerin Abisko’ya gitmelerini sağlar, ancak kışın araçla gitmenizi tavsiye etmeyiz. Kiruna en yakın havaalanıdır, ancak Türkiye’den uçuşlar için Stockholm daha kolay olacaktır.

Gitmek İçin En Uygun Zaman – Abisko Neresidir?

Abisko’da gökyüzü genellikle Eylül ayında Kuzey Işığı ile dans etmeye başlar. Gökyüzü, ilkbahara kadar insanları büyülemeye devam eder. Kuzey Işıkları tatili için en uygun zaman olarak Şubat ve Mart aylarını tavsiye ederiz. Bu tarihler sadece yüksek görme olasılığı bakımından avantajlı değil; aynı zamanda gündüz aktiviteleri için de harika bir fırsat sunmaktadır.

Ayrıca ilginizi çekebilir: Virüs Döneminde Ülkelerin Seyahat Kısıtlamaları

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar