Dünyanın Dört Bir Yanında Ramazan Ayı Nasıl Kutlanıyor?

ramazan-ayı

Paylaşmayı unutmayın.

Dünyanın Dört Bir Yanında Ramazan Ayı Nasıl Kutlanıyor? – Müslümanların Allah’a yaklaşmalarını sağlayan oruç ayı Ramazan, kendilerini inançlarına adayan dünyadaki tüm Müslümanlar tarafından kutlanmaktadır. Hicri takvimin dokuzuncu ayına denk gelen Ramazan tüm İslam dünyasında en kutsal ay olarak kabul görür.

Biz Ramazan ayı günlerini oruç tutarak ve sonrasında akrabalarımızı ziyaret ederek geçiriyoruz. Peki diğer ülkelerdeki Müslümanlar Ramazan ayını nasıl geçiriyor hiç merak ettiniz mi? Biz de bu soruyu sorduk ve bulduklarımızı sizin için aşağıda derledik. Şimdiden keyifli okumalar!

Ramazan Ayı Nasıl Kutlanıyor?

Endonezya

@milligazete

Dünyanın en büyük Müslüman nüfusa sahip ülkesi olan Endonezya, Ramazan için eşsiz geleneklere sahip. Bu mübarek ayda Endonezyalılar yakınlarının mezarlarını temizlerler, bakımlarını yaparlar ve saygılarını iletirler. Sokaklar rengarenk olur, meşaleler her yeri aydınlatır ve insanlar renkli sokak geçitleri düzenlerler. Muhafazakar Aceh eyaletinde, aileler “meugangolarak bilinen asırlık bir geleceği sürdürüp birlikte et yiyip yemeklerini yoksullarla paylaşırlar. 

Senegal 

@voiceofamerica

Senegal, Afrika’nın en yoğun müslüman nüfusuna sahip ülkelerinden biri ve kendi Ramazan gelenekleri de bir o kadar ilginç. Batı Afrika’da bulunan Senegal’de 96 farklı Müslüman bölgesi bulunur ve hemen hemen hepsi Ramazanı birbirinden farklı kendi gelenekleriyle kutlarlar.

Ramazan ayında Senegalliler din derslerini camilerde işlemeye başlarlar. Teravih namazı tüm ülkede kılınır. Ayrıca Senegalliler akşamları dini şarkılar söyleyerek birbirleriyle yarışırlar. Bu şarkılardan bazıları camilerde de söylenir ve ezan Senegal müziğine göre okunmaya başlar.

Azerbaycan

@vestnikkavkaza

Azeri Müslümanlar Ramazan’ı Ramazan’dan önceki İslami ay olan Şaban’ın ortasında kutlamaya başlarlar. Normal şenliklerin yanı sıra Azeriler, mutluluklarını göstermek için en yaygın geleneklerinden biri olan at yarışı düzenlerler. 

Azeri aileleri, iftar için beklenmedik misafirlere hazırladıkları ekstra bir yemek ile bilinir. Ramazan ayında Azeri halkının özel geleneklerinden bir başkası da verdikleri sözleri yerine getirmektir. İsteklerini yerine getirmek için tanrı adına söz veren insanlar, Ramazan ayı boyunca, dualarını artırarak Ramazan’dan sonraki günlerde oruç tutarak veya sadaka vererek bu sözlerini gerçekleştirirler.

İran

@travestyle

İran’daki farklı kabileler ve etnik gruplar kutsal ayı çeşitli şekillerde kutlarlar. Kuzeydeki Mazandaran eyaletindeki insanlar, Ramazan’ın başlamasından üç gün önce oruç tutmaya başlarlar. Bu Ramazandan bir önceki ay olan şaban ayının son günlerine denk gelir.

 Kuzeybatı eyaletlerde, kutsal Ramazan ayının son cuma günü, kadınlar ve kızlar bir araya gelir ve aileleri için bir çanta dikerler. Bu çantaya biraz para koyarlar ve bir sonraki Ramazan’a kadar bir kutuda saklarlar. Azeri lehçesinde buna “Barkat Kisasi” denir ve bunun onları çeşitli tehlikelerden koruduğuna inanılır. 

Bosna Hersek 

@worldwidenews

Bosna’da da Ramazan büyük bir coşkuyla kutlanır. Ramazan bayramı hazırlıkları, arkadaş, aile ve hatta komşularla birlikte yapılır. Bayrama hazırlanma sürecinin en önemli kısmı değişik tatlılar yapılmasıdır; baklava, küçük pideler, Ruzice olarak bilinen tatlı, cevizli çörek ve burek, sirnica, zeljanica gibi değişik börekler yapılır. Bayram hazırlıklarına büyük bir ev temizliği de dahildir. Bütün ev baştan aşağıya temizlenir. 

Bayram günü Bosna’da bayram namazıyla başlar. Namaz camiye gelemeyenler için televizyondan canlı yayınlanır. Namaz sonrası bayram kahvaltısı için eve gidilir. Kadınlar sofrayı hazırlamış aile üyelerinin gelmesini bekliyor olurlar. Genellikle gençler yaşlıları ziyaret eder. İlk gün yakın aile üyeleri görüşür. Tüm aile bir evde toplanır, geç saatlere kadar yenilip, içilir (Bosna’da bayramda alkol kullanmak çok yaygındır ve normal olarak görülür) İnsanlar aile ve arkadaşlarıyla şehrin ana caddesine gidip yeni kıyafetleriyle yürüyüş yaparlar. 

Mısır

ramazan-ayi-misir
@aa

Mısır halkı her yıl kutsal ay boyunca birliği ve neşeyi sembolize eden renkli “fanus” yani fenerlerle kutlarlar. Bu gelenek dinsel olmaktan daha kültürel olmasına rağmen, kutsal Ramazan ayı ile manevi bir önem alarak güçlü bir şekilde ilişkilendirilmiştir.

Arap ülkelerinde genel olarak bilinen fanus, Mısır’da hakim olan Fatımi Devleti zamanına kadar uzanır. Fatımiler zamanında, halk Ramazan hilalini gözlemek için sokaklara çıkar, çocuklar da onlara ellerinde ışıklı fanuslarla yardımcı olurdu. Ramazan ayının gelişine sevinen çocuklar, ellerinde fanuslarla sokaklara dökülür, maniler söylerdi. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte sokaklar ilkel yolllarla aydınlatmaya gerek duyulmasa da fanus taşıma, birçok Arap ülkesinde gelenek halini almış durumdadır. 

Ülkemizde de Ramazan iftar, sahur, el öpme gibi geleneklerle geçirilir. Büyükler ziyaret edilir, çocuklara bayram harçlıkları dağıtılır. Bu karantina günlerinde geleneklerin bir bölümünü yapmak zor olacaktır fakat önemli olan Ramazan ruhunu kendi içimizde yaşatmaktır. Sizlere şimdiden iyi Ramazanlar dileriz! 

Sri lanka makalesi için okumaya devam edin.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar