Dijital İkizler Artıyor mu?

Paylaşmayı unutmayın.

Dijital ikiz, fiziksel bir nesnenin, kişinin, sürecin yada ortamın dijital bir versiyonunda bağlamsallaştırılmış dijital bir temsilidir. Dijital ikiz uygulaması, bir kuruluşun gerçek durumları ve bunların sonuçlarını simüle etmesine yardımcı olur. Böylece daha iyi kararlar almalarına olanak sağlar.

İş dünyasında simüle edilebilen bu artan kesinlik derecesi son derece değerlidir. Basitçe söylemek gerekirse; dijital ikiz, gerçek hayatta nasıl çalıştığını daha iyi anlamak için davranışını simüle etmek için kullanılabilen fiziksel bir nesnenin, kişinin veya sürecin sanal bir kopyasıdır.

Dijital ikizler, ortamdaki gerçek veri kaynaklarına bağlıdır; bu, ikizin orijinal sürümü yansıtmak için gerçek zamanlı olarak güncellendiği anlamına gelir. Ayrıca dijital ikizler verilerden türetilen bir davranışsal içgörü ve görselleştirme katmanı içerir. Dijital ikizler tek bir sistemde birbirine bağlandıklarında, kurumsal metaverse olarak bilinen şeyi oluşturabilirler. Ayrıca simülasyonları, senaryo planlamayı ve karar vermeyi optimize etmek için bir organizasyonun her yönünü kopyalar. Birbirine bağlayarak dijital ve genellikle sürükleyici bir ortam sunar.

Farklı dijital ikiz türleri bulunmaktadır. İlk olarak, bir ürünün temsili olan ürün ikizi vardır. Bu dijital ikiz, ilk konsept tasarım ve mühendislikten tam işlevselliğe kadar yaşam döngüsünün çeşitli aşamalarındaki ürünleri içerir. Bu, bir ürünle ilgili sanki hizmetteymiş gibi canlı, gerçek zamanlı veriler elde edersiniz anlamına gelir. Ürün ikizinin harika bir örneği, zaten cep telefonlarında olan bir uygulama. Google Haritalar, dünya yüzeyinin dijital bir ikizidir. İşe gidip gelmenizi optimize etmeye yardımcı olmak için trafikle ilgili gerçek zamanlı verileri birbirine bağlar.

Diğer ikiz türlerinin ilki, tüm üretim tesisini temsil eden üretim tesisi ikizleridir. İkincisi ağ ikizleri olarak da adlandırılan tedarik ve tedarik zinciri ikizlerini içerir. Ve son olarak, altyapı ikizleri otoyol, bina ve hatta stadyum gibi fiziksel altyapıyı temsil eder.

Dijital ikiz iş dünyasına nasıl etki eder?

Dijital ikizlerin en fazla katkı sağlayabileceği alanlardan biri de pazara sunma süresinin kısalmasıdır. Böylece ürün tasarımlarının hızlı yinelemelerine ve optimizasyonlarına izin verir. Bu, her bir prototipin fiziksel olarak test edilmesinden çok daha hızlıdır. Dahası, dijital ikizler ürün kalitesinde önemli gelişmeler sağlar.

Ürünü üretim süreci boyunca simüle ederek, tasarımdaki kusurları çok daha erken tespit etmek mümkün. Ek olarak, hizmetteki bir ürünü yansıtarak mümkün olan tasarımın nasıl çalıştığına dair tek bir doğruluk kaynağı oluşturur. Gerçek zamanlı ayarlamaya veya yeniden tasarıma izin vermek mümkündür.

Dijital ikizlerin ortak arketipleri var. Örneğin, ürünün temsili olan bir ürün ikizi vardır; tüm üretim tesisini temsil eden bir üretim tesisi ikizi vardır; genellikle ağ ikizi olarak adlandırılan bir tedarik ve tedarik zinciri ikizi vardır; ve son olarak, bir altyapı ikizi de olabilmektedir.

Bir ürün ikizi için bu, ilk konsept tasarım ve mühendislik hizmetlerine kadar ürün yaşam döngüsünün çeşitli bölümlerini kapsar. Bu, ürün hizmette çalışırken canlı, gerçek zamanlı veriler elde ettiğiniz anlamına gelir.

Bugün dijital ikiz terimi çok genel anlamda kullanılıyor. Örneğin, bazı insanlar dijital ikize basit bir simülasyon veya CAD çizimi diyor. Aslında bu doğru değil. Gerçek bir ikiz, genellikle birden çok fiziksel modeli kapsar. Ve gerçek zamanlı verileri canlı olarak işler. Birden çok modeli içeren daha yüksek bir kesinlik ve doğruluk düzeyindedir. Ardından gerçek zamanlı verilere olan bağlantı oldukça önemlidir.

Bir dijital ikizin iş dünyasına muazzam miktarda kolaylık sağlar. En büyük değer alanlarından biri, pazara sunma süresini, yani geliştirme süresini azaltmaktır. Her bir prototipin fiziksel olarak test edilmesinden çok daha hızlı ürün tasarımlarının hızlı yinelemelerine ve optimizasyonlarına izin verir. Ayrıca, tahmin edebileceğiniz gibi, genellikle ürün kalitesinde muazzam gelişmeler sağlar.

Bunlar üretim sürecinde olabilmektedir. Yani ürünü üretimde simüle ettikten sonra, onu daha iyi üretmek için tasarımdaki kusurların nerede olduğunu görmenize olanak tanır. Ayrıca, hizmette tasarımın nasıl düzgün çalışmadığını görebilirsiniz. Böylece tasarımı gerçek zamanlı olarak yeniden tasarlayabilirsiniz.

Örneğin bir firma, müşterilerin bir arabaya binmeden önce aracı test etmelerine izin vererek deneme yaptı. Dijital ikiz uygulaması ile müşterilerin tam olarak etkileşime girmesine ve kendilerini ürüne kaptırmasına olanak tanıyarak, gelirlerinde yüzde 10’a varan artış elde ettiler.

Bir kuruluş ilk dijital ikizini oluşturmaya nasıl başlar?

Bir kuruluşun dijital ikiz uygulaması için ihtiyaç duyduğu temel unsur, dijital olgunluktur. Bu, temelde veri anlamına gelmektedir. Hem test ortamlarından hem de canlı ortamlardan sağlam veriler toplanması gerekir. Bu altyapıyı oluşturmak ve sürdürmek için gereken yetenek ile yüksek kaliteli bir veri altyapısı oluşturulmalıdır.

Ancak bu, kuruluşların dijital ikizden yararlanmak için karmaşık veya dinamik bir ortama ihtiyacı var anlamına gelmez. Bazı şirketler, gerçek zamanlı müşteri geri bildirimi elde etmek için başarı eşleştirme ürünlerinin diş fırçası kullanımı kadar basit olduğunu düşünüyor. İlk kullanım senaryosu oluşturulduktan sonra, kuruluşlar ikizi daha da geliştirmek için daha fazla bilgi katmanı ve gerçek zamanlı geri bildirim ekleyebilir.

Bir taslak oluşturun.
Yapılacak bir plan, kuruluşun izleyeceği dijital ikiz türlerini, değeri ve yeniden kullanılabilirliği en üst düzeye çıkarmak için bunları oluşturma sırasını, yeteneklerinin nasıl gelişeceğini, sahiplik ve yönetim yapılarını tanımlamalıdır.

Temel dijital ikiz oluşturun.
Ardından, bir proje ekibi ilerleyen üç ila altı ay içinde temel dijital ikizi oluşturur. Bu aşama, görselleştirmelerin geliştirilmesini sağlayan ve veri bilimi uzmanlarının bir veya iki ilk kullanım durumu oluşturmasına olanak tanıyan çekirdek veri ürününün bir araya getirilmesiyle başlar.

Yetenekleri artırın.
Bir dijital ikiz çalışmaya başladıktan sonra, yeni kullanım durumlarını desteklemek için daha fazla veri katmanı ve analitik sonuçları ekleyerek yeteneklerini genişletebilir. Bu aşamada kuruluşlar, ikizlerini yalnızca varlıkları, insanları veya süreçleri temsil ederek; yapay zeka ve gelişmiş modelleme teknikleriyle simülasyonlar ve reçeteler elde etmeye doğru ilerletir.

Hangi şirketler dijital ikiz uygulamalarını kullanıyor?

Hızla gelişen destekleyici teknolojilerle birleşen dijital ikizlere olan ilgi hızla artıyor. 2026 yılına kadar dijital ikiz yatırımları için piyasa tahminlerini 48 milyar dolardan fazla olacağını öngörüyor. Halihazırda bazı şirketler gelişmiş dijital ikiz uygulamalarını kullanmakta.

Emirates Ekibi (Yeni Zelanda). Yelkenli ortamları, tekneler ve mürettebat üyelerinden oluşan dijital bir ikiz, tekne tasarımlarını fiilen inşa etmeden test etmesini sağlıyor. Bu, şampiyon yelken takımının sadece yüzlerce değil, binlerce hidrofoil tasarımını değerlendirmesine izin verdi.

Anheuser-Busch InBev. Bira üretimi ve tedarik zinciri dijital ikizi, bira üreticilerinin girdilerini aktif koşullara göre ayarlar. Üretim darboğazlarını (örneğin, kazanlar dolduğunda) otomatik olarak telafi eder.

SoFi Stadyumu. Stadyum yönetimini ve operasyonlarını optimize etmeye yardımcı olmak için dijital ikiz; stadyumun yapısı ve gerçek zamanlı futbol verileri hakkında bilgiler dahil olmak üzere birden fazla veri kaynağını bir araya getirdi.

Space Force. ABD Silahlı Kuvvetleri’nin şubesi, dünya dışı cisimlerin ve uyduların kopyalarını içeren dijital uzay ikizi yaratıyor.

SpaceX. Dragon kapsül uzay aracının dijital ikizi, operatörlerin nakliye sırasında emniyeti ve güvenilirliği en üst düzeye çıkarmayı amaçlar. Yörüngeleri, yükleri ve itme sistemlerini izlemesine ve ayarlamasına olanak tanır.

Dijital ikiz ile kurumsal metaverse evrenine yolculuk nasıl öngörülüyor?

Şirketler, bir veri ürününe göre modellenen bir dijital ikiz ile bir kurumsal metaverse yolculuğuna başlayabilmekte. Bir veri ürünü, kuruluştaki kişilerin kolayca erişebileceği ve uygulayabileceği yüksek kaliteli, kullanıma hazır bir veri seti sunar. Gelecekteki kullanım durumları için temel oluşturabilecek; zaman içinde gelişmiş, tek, yeniden kullanılabilir bir gerçek kaynağı olmalıdır. Sonunda, ilk dijital ikiz, davranışsal verilerden öğrenilenlere dayalı olarak gelişir. Sonuçta giderek daha güçlü tahmin yetenekleri sağlar.

Kuruluşlar, farklı varlıklar arasındaki karmaşık ilişkileri simüle etmek için birbirine bağlı birden çok dijital ikiz oluşturur. Böylece, daha karmaşık kullanım örnekleri ve daha yüksek değer için daha zengin davranış içgörüleri toplar. Örneğin, bir kuruluş müşterilerinin dijital ikizini perakende mağazaları, envanter, satış ve müşteri süreç akışlarıyla bağlayabilir. Bunu yaparken, kuruluş şu aşamaları gerçekleştirmelidir:

  • İş ve pazar değişikliklerinin perakende mağazalar üzerindeki uçtan uca etkisini simüle etmeli
  • Kanallar arasında sorunsuz duraklat ve devam ettir müşteri yolculukları sağlayan gerçek bir çok kanallı deneyim oluşturmalı
  • Müşteri tercihlerindeki değişimlere yanıt vererek mağaza düzenlerini optimize etmeli
  • Satışlara, çalışan performansına ve yerel mağazaların özelliklerine göre farklı ücretlendirme ve personel alma modellerini değerlendirmeli
  • Son olarak, sağlıklı bir dijital ikiz ağına sahip bir kuruluş, bir kurumsal meta veri deposu oluşturmak için gereken ek teknolojileri kullanmalıdır.


Örneğin, bir perakendeci, organizasyonun her parçası kopyalanana kadar depolarının, tedarik zincirinin, çağrı merkezinin ve daha fazlasının dijital ikizlerine bağlamalıdır.

Dijital ikiz çevresel sürdürülebilirliğe nasıl etki eder?

Ürün dijital ikizleri, sürdürülebilirlik çabalarını iyileştirmede yardımcı olur. Bu dijital ikizler, kuruluşların bir ürünün tasarımında kullanılan malzemeyi azaltmasını sağlar. Aynı zamanda çevresel atıkları azaltmak için bir ürünün izlenebilirliğini geliştirmesine katkı sağlar. Tüketici elektroniği üreticileri, dijital ikizleri kullanarak sürdürülebilirlikte önemli iyileştirmeler yaptı. Bu artışla hurda atığını yaklaşık yüzde 20 oranında azaltmayı başardı.

Bonus: Adgager Metaverse Araştırması

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar