Danimarka Kültürünün Mutluluk Sanatı Hygge

Paylaşmayı unutmayın.

Hygge, sağlık ve memnuniyet duygularıyla birlikte rahatlık ve şenlik demektir. Mutluluk, huzur ve sağlık ile ilgili olan bir anlayış benimsiyor. Zamanla Danimarka kültürünün mutlu yaşam felsefesi haline geliyor.

Danimarka Kültürü

@manitobahistoricalsociety

Danimarka zengin bir entelektüel ve sanatsal mirasa sahip. Tycho Brahe’nin astronomik keşiflerinden söz edebiliriz. Ludwig A. Colding’in enerjinin korunumu yasası üzerinde yaptığı göz ardı edilemez katkılarından bahsedebiliriz. Hatta Niels Bohr’un atom fiziğine yaptığı katkılar, Lene Vestergaard Hau’nun kuantum fiziğiyle ilgili ışık demetinin durdurulması… Bunları düşününce fiziğin önemli pek çok katkısının da Danimarka’dan çıktığını söyleyebiliriz. Ayrıca nano-teknolojideki ilerlemeler, Bose-Einstein yoğunlaşmasının kavranması gibi katkıları da Danimarka’nın bilimsel başarılarının büyüklüğünü ve devamlılığını gösteriyor. Anlayacağınız, fiziğin geçmişinin önemli kısmı Danimarka topraklarından geliyor.

Danimarka’yı yüksek yaşam standardı, sakin doğal ortamları ve iş-yaşam dengesi ile tanıyoruz. Pahalı bir ülke olmasına rağmen dünyanın en iyi yaşam standartlarına sahip ülkeler arasında yer alıyor. Hatta İnsani Gelişmişlik Endeksi’nde tüm dünya ülkeleri arasında 11. sırada. Üstelik Danimarka’da eğitim ücreti olmaması da öğrenciler için güzel bir avantaj.

Bir Yaşam Tarzı: Hygge

@londonreview

Danimarka kültürüne özgü “hygge” kavramı, uzun ve soğuk İskandinav gecelerinde sevdiklerinizle mum ışığı etrafında geçirdiğimiz sıcak ortam yaratma anlayışıyla doğmuş. Zaman geçtikçe çok daha fazlasını ifade eden bir yaşam felsefesine dönüşmüş.

Gelin “hygge” kelimesini gözümüzde canlandıralım! Mumlar, hoş kokulu bir ortam, paylaşılan dostluklar, kaliteli ama sade bir yaşam, uzun yemek muhabbetleri… Kısacası Hygge, kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan hayatın tüm basit zevklerini kapsayan bir kelime.

Bu felsefenin vurgulamak istediği ise “küçük mutluluklardan büyük keyif almak”. Mesela, babaannenizin ördüğü o rengarenk battaniyenin altında kitap okuyarak huzura kavuştuğunuz o an… Gösterişten uzak tüm o anların değerini bilmek, o anları bilinçli olarak hissetmek de bu felsefenin yapıtaşı. Çünkü bu duygusal anlar ne kadar çoğalırsa, mutluluk da bir o kadar artıyor. Aslında Danimarka’nın dünyanın en mutlu ülkelerinden biri olduğunu düşünürsek bu pek de şaşırtıcı değil.

@thelocaldenmark

Hygge Kelimesinin Kısa Tarihi

Oxford Sözlüğü tarafından yılın finale kalan kelimelerinden biri olarak seçilen Hygee, “cesaret, rahatlık, neşe vermek” anlamına gelen Danca bir kelime. Kaynaklar ise Eski İskandinav dilinde “düşünmek” anlamına gelen hyggja’dan geldiğini söylüyor.

Eski İskandinav kelimesi olan “hugr” da sarılmak ruh, zihin, bilinç demektir. Aynı zamanda hygge’ in sarılmak kelimesinden gelebileceği de tahmin ediliyor. Belki de “hug” hugge kelimesinin aracıdır. Neden olmasın? Zira sarılma kelimesinin kökeni de bilinmemekle birlikte , “ruh hali” anlamına geldiği söyleniyor. Hugr kelimesinden gelen “rahatlatmak” anlamına gelen Eski İskandinav terimi olan hygga ile de büyük ölçüde ilişkili.

@iStock

Hem Danimarka hem Norveç dilinde hygge , “gündelik bir birliktelik biçimi”, “güvenlik, eşitlik, kişisel bütünlük ve kendiliğinden bir sosyal akışla ilgili hoş ve çok değerli bir günlük deneyim” anlamına geliyor.

Not: Collins English Dictionary , kelimeyi “Danimarka kökenli, esenliği teşvik eden rahat ve şenlikli atmosferler yaratma kavramı” olarak tanımlıyor.

Bireysel olarak benzer yaşam biçimleri benimsiyor olabiliriz ama toplumsal kültüre ve literatüre bakınca bizim böyle bir kelimemiz yok. Yine de mutsuzluğa odaklanmak yerine bizler de küçük mutluluklar yaratıp, bundan keyif alabilir miyiz? Bence denemeye değer.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar