Dünyanın En Yaşanabilir Şehirleri

Paylaşmayı unutmayın.

Dünyanın En Yaşanabilir Şehirleri – Günümüzde şehirler, düzensiz yapılaşmalardan dolayı yaşanılmaz hala geldi. Eskiden, genellikle, iş bulmak amacı ile şehre göç eden insanlar artık birtakım sorunlar yüzünden şehirlerden kaçıyor. Fakat bu tarz yapılaşmaların dışında dünyada farklı yapılaşmalarından olduğu şehirler bulunmakta. İnsanlar artık gezmek veya göç etmek amacı ile gidecekleri kentin yaşanabilir olmasına dikkat ediyor. Bir şehrin yaşanabilir olması birçok faktöre bağlı olarak değişmekte. Ekonomi, turizm, iş olanakları, sağlık sistemi, coğrafi konum, doğal afetler ve trafik şehirlerin yaşanabilir olmasını etkileyen güçlü faktörlerdir. Ayrıca bir şehrin yaşanabilir olması için eğitim sisteminin sağlam olması gerekir.

Kentlerin ne kadar yaşanabilir olduğunu ölçen gayri resmi anketler yapılmakta. Bununla birlikte yayımlanan sonuçlar turizme büyük katkı sağlamakta. Şehirleri her alanda inceleyen, Mercer firmasının yaptığı araştırmalar ile birlikte 221 kentin ne kadar yaşanabilir olduğunu açıkladı. İstanbul’un 130.sırada yer aldığı bu listede, Viyana üst üste 8.kez 1.sırada yer aldı.

Dünyanın En Yaşanabilir Şehirleri

Viyana/Avusturya

dunyanin-en-yasanabilir-sehirleri
@pıxabay

Avusturya’nın başkenti olan Viyana yaşanabilir şehirler listesinde 1. olarak 8 yıldır başarısını sürdürmekte. Yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip bu büyüleyici şehir, yeşil alanları ve turistik yerleri ile insanları büyülemeye devam etmekte. Tarihi yapısını koruması, tarih severlerin adeta huzur bulduğu bir kent. Sadece kentin güzelliği değil ayrıca şehirdeki ulaşım imkanları, trafik ve iş imkanları yaşanabilir olmasında büyük ölçüde katkı sağlıyor. Ayrıca şehirde klasik müzik alanları ile birlikte birçok tiyatro oyunu halka açık bir şekilde sergilenmekte.

Zürih/İsviçre

dunyanin-en-yasanabilir-sehirleri
@pıxabay

İsviçre’de ekonomik anlamda önemli bir kent olan Zürih, yapılan araştırmalar sonucu dünyada yaşanılabilir şehirler listesinde 2. olarak yer aldı. Zürih’in böyle güzel bir başarıya imza atmasının altında refah düzeyi ve hayat kalitesinin yüksek olmasından geliyor. Alp Dağları’na yakın bir yer olan Zürih, turizm alanında insanları doğa ile hasret gidermesine büyük ölçüde yardımcı oluyor. Kültür başkenti olarak adlandırılmasının yanında insanların tatil için tercih edeceği ilk kentlerden birisi haline geldi.

Münih/Almanya

@pıxabay

Almanya’nın önemli finansal kaynaklarına sahip olmasından ötürü birçok insan Münih’e göç etmektedir. 1,4 milyon nüfusa sahip olmasının yanında size yüksek yaşam kalitesi sunmakta. Yılda binlerce turistin güzergahlarında bulunan şehirlerden olan Münih, düşük suç oranı ile birlikte insanlara güven vermekte. Münih’te ki düzenli yapılaşma dünyaya örnek olarak gösterilebilecek düzeyde. Almanya’nın en yaşanabilen şehri olmayı başaran Münih, başarısı ile dünyada da üst sıralarda yer almakta.

Helsinki/Finlandiya

dunyanin-en-yasanabilir-sehirleri
@pıxabay

Finlandiya’nın başkenti olan Helsinki, 640 bin nüfusu bulunmaktadır. Finlandiya’nın eğitim ve ekonomi bakımından dünyaya örnek olmasının yanında Helsinki bu başarıların merkezi haline geldi. 2009 yılında Helsinki, Dünya Tarım Başkenti seçildi. Eurovision Şarkı Yarışması’nın da düzenlendiği bu kentte, ayrıca Yaz Olimpiyatları da yapıldı. Yani kültürel olarak zengin bir şehir. Ayrıca en temiz şehirler listesinde üst sıralarda yer almakta. 315 adaya sahip olan Helsinki yaz tatilleri için ideal bir nokta olarak tercih edilmekte.

Kopenhag/Danimarka

@pıxabay

Kopenhag 1,2 milyon nüfusa sahip olmakla birlikte Danimarka’nın başkentidir. İskandinav Yarımadası’nda bulunan Kopenhag, ulaşım olanaklarının yeterli olmasının yanında ücretsiz kamu hizmetleri insanların rahatça seyahat etmesine imkan tanıyor. Sağlık sistemin güçlü olmasıyla birlikte eğitim sistemi de oldukça sağlam. Genellikle Noel döneminde turist akımına uğramakta. Nyhavn Limanı, Kopenhag’ın önemli turistik noktalarından birisidir.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar