2020’nin En Mutlu Ülkeleri – 2020 Dünya Mutluluk Raporu

Paylaşmayı unutmayın.

2020’nin En Mutlu Ülkeleri – 2020 Dünya Mutluluk Raporu- Mutluluğu kovalamakla geçirdiğimiz bu serüvende, hayat şartları beklentilerimizi karşılayamayabiliyor. Hayat boyunca her şeyin istediğimiz gibi olmaması doğal bir durum olsa da bazen hayal kırıklığına uğratabiliyor. Aynı zamanda yaşadığımız coğrafya da mutluluğa giden yolculuğumuzda büyük etmenlerden birisi. Bununla birlikte her ülkede yaşayan insanlar da aynı mutluluk düzeyine sahip olamayabiliyor.

Ülkelerdeki bu farklı mutluluk oranları 2012’den beri her yıl BM tarafından karşılaştırılıyor ve bir liste halinde yayımlanıyor. Bu yıl da BM tarafından yayımlanan 2020 Dünya Mutluluk Raporu’nda ilk sırada eğitim sistemi ile tüm dünyaya örnek olan Finlandiya yer almakta. Aynı zamanda ilk sıralarda, İskandinav ülkeleri mutluluk düzeyi bakımından diğer ülkelerin önüne geçmiş durumda.

2020’nin En Mutlu Ülkeleri – 2020 Dünya Mutluluk Raporu

2020’nin-en-mutlu-ulkeleri-2020-dunya-mutluluk-raporu
@pexels

Mutluluk Kriterleri

156 farklı ülkeyi kapsayan raporda mutluluk düzeyleri belli kriterler değerlendirilerek hazırlandı. Hazırlanan raporda 2020’de tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün yol açtığı etkenler, alınan önlemler göz önünde bulundurulmadı. Rapor; insanların refah seviyesi, kişi başına düşen gayrisafi yurtiçi hasılası, sağlıklı yaşam süresi, sosyal destekler, sosyal özgürlükler ve yolsuzlukların rakamları baz alınarak hazırlandı. Ayrıca; kişisel özgürlükler, güven ortamı, yüksek yaşam standartları, birbirine ve kamu kurumlarına güven de ülkenin mutluluk düzeyinde büyük katkı sağladı. Fakat diğer yılların mutluluk raporlarından farklı olarak bu sene, şehirlerin de mutluluk düzeyleri hesaplandı ve ülke mutluluk oranına etki etti.

2020’nin-en-mutlu-ulkeleri-2020-dunya-mutluluk-raporu
@pixabay

BM’nin yedinci kez hazırladığı Dünya Mutluluk Raporu’nda bu sene ülkeler farklı açılardan da değerlendirildi. Önceki senelerde şehirlerin mutluluk oranları, ülkedeki mutluluk düzeyini hesaplarken ele alınmazken bu sene şehirler de mutluluk oranını etkiledi. Bununla birlikte dünyanın en mutlu şehirleri de listelenmiş oldu. Ayrıca bu listeleme sayesinde de genellikle şehirlerin mutluluk sıralaması ile ülke sıralaması hemen hemen aynı olduğu tespit edildi.

Mutluluk Oranı En Yüksek 10 Ülke

2020’nin-en-mutlu-ulkeleri-2020-dunya-mutluluk-raporu
@pexels

1) Finlandiya

2) Danimarka

3) İsviçre

4) İzlanda

5) Norveç

6) Hollanda

7) İsveç

8) Yeni Zelanda

9) Avusturya

10) Lüksemburg

Finlandiya 3 Yıldır Dünyanın En Mutlu Ülkesi

@pixabay

2018, 2019 ve 2020 yıllarında yapılan araştırmada dünyanın en mutlu ülkesi olarak seçilen Finlandiya; Dünya Mutluluk Raporu’nun ilk defa yayımlandığı sene, 2012’den beri üst sıralarda yer aldı. Bu sene yapılan En Mutlu Şehirler listesine göre de Finlandiya’nın başkenti olan Helsinki, dünyanın en mutlu şehri olarak seçildi. Yıllar önce alkol bağımlığı ve intihar oranlarının yüksek olduğu Finlandiya, uzun yıllar süren çalışmalar sayesinde bugün dünyanın seçili ülkelerinden birisi. Bununla birlikte Finlandiyalıların mutluluk düzeyleri, diğer ülkelere göre yüksek. Yüksek mutluluk düzeyine sahip olmalarında eğitim sistemine, hükümete, güvenliğe ve kamu hizmetlerine güvenmeleri fazlaca etki etmekte. Aynı zamanda yoksulluk ve eşitsizliğin en düşük olduğu ülkelerden birisi.  

Türkiye, 2020 Dünya Mutluluk Raporu’nda Kaçıncı Sırada?

@pixabay

Türkiye, 2016 yılında yapılan araştırmaya göre dünyanın en mutlu 78. ülkesi olurken, 2017 yılında yapılan araştırmada 69. sıraya yükseldi. Bu başarısını koruyamayıp 2018 yılında 74. olarak listede yer aldı. 2018 yılında olduğu gibi 2019 yılında da Türkiye’nin mutluluk düzeyi düşüşe devam ederek listede kendine 79. sırada yer buldu. 2020’de yapılan Dünya Mutluluk Raporu’nda ise geçen yıllarda da olduğu gibi mutluluk düzeyinin düşüşünü bu yıl da devam ettirerek 156 ülke arasından 93. oldu.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar