Amatör Fotoğrafçıdan Bir Meteor’un Patlama Anı

meteor'un-patlama-ani

Paylaşmayı unutmayın.

Amatör Fotoğrafçıdan Bir Meteor’un Patlama Anı – En ince ayrıntısına kadar planlanabilecek bazı fotoğraf türleri vardır. Her gün çıkıp gökyüzünde bir şeyler yakalamayı düşünebilirsiniz. Örneğin; Yıldız kayması… Kayan yıldızlar mı çekiyorsunuz? İlgi alanınız; gökyüzü ve mesleğinizi de fotoğrafçılık mı ? O zaman bu tür çalışmaları sık sık yapıyor, planlı bir şekilde gökyüzünü seyre dalıyorsunuzdur.

Bu görmüş olduğunuz fotoğraf bir fotoğrafçının dünya atmosferine girdiğinde ki patlamasını görüntülendiği tek fotoğraftır. Popüler fotoğrafçı bu fotoğrafı şans eseri ve uyurken çekmiş olmasına rağmen başarısı oldukça çok konuşulmaktadır.

meteor'un-patlama-ani-

Gece Boyu Çekim Yaptı

Prasenjeet Yadav‘s Ekim 2015’te, bir National Geographic Genç Kaşifler hibesi kazandı ve Hindistan merkezli Bangalore kentine şehirleşmeyi gösteren hızlandırılmış bir projeyi çekmek için gitmişti. Görüntülemeyi iyi yapabilmek için Güney Hindistan’ın küçük Mettupalayam kasabası yakınlarındaki dağlara çıktı. Yadav her 10 saniyede 15 saniyelik bir pozlama yakalamak için Nikon D600 model fotoğraf makinesini bir intervalometre ile kurdu. Tüm planlamalarını ve düzeni kurduktan sonra Yadav, uyumaya karar verdi ve uyudu.

Gece boyu çekim yapan makine, bir an yakalamıştı ki bu makalemize konu oldu. Ertesi gün, gece boyunca çekilen 999 fotoğrafı incelerken Yadav, gökyüzünden aşağı inen ve çerçevelerinden birinde gökyüzünü aydınlatan parlak yeşil bir ateş topu gördü. Önce anlam veremese de genç arkadaşımız, önceki ve sonraki fotoğraflara bakarak sonuca varmıştı.

Meteor’un Patlama Anı

Yadav, “Bu kesinlikle şimdiye kadar çektiğim en unutulmaz çekimlerden biri ve National Geographic’in 2016’da yayınladığı ilk görüntü” diyor. “Düşen Meteor’un yeşilimsi rengi, meteor çevresindeki oksijenin ısıtılması ve Dünya atmosferine girerken tutuşan mineral karışımının bir kombinasyonundan geliyor. Sonuç ise işte gördüğünüz gibi…”

Yadav aslında moleküler bir ekolojistti ve moleküler biyolojide yüksek lisans yaptı ve Hindistan’da birkaç yıl araştırma yaptı. Ancak gerçek tutkusunun hikaye anlatımında olduğunu anladıktan sonra, bir kamera aldı. Daha sonra ekolojik ve koruma bilimlerini popülerleştirmek için bir fotoğrafçı olma istedi ve National Geographic Explorer’a katıldı.

Bu konu geçmişte tekrar tartışmalara neden oldu. İnsanlar gerçek olmadığını düşündüler;

Bir yazıda “wired” adlı site 2017 yılında, bu durumun gerçek olduğunu açıklamıştı. Her şey bir kenara hayallerini yaşayan ve bunu başarılı şekilde yapan Yagev’in bir websitesi var ve çalışmaları oldukça başarılı görünüyor. İncelemek ister iseniz buradan ulaşabilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar